Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

ΖΙΖΕΛ Η διατροφή και η άσκηση του σούπερ μόντελ


English: Gisele Bündchen 2006 Português: Gisel...
 (Photo credit: Wikipedia)
Είναι ένα από τα κορυφαία μοντέλα στον κόσμο, κι όχι αδίκως. Η Ζιζέλ (Gisele) διαθέτει εξωτική ομορφιά και ένα κορμί που δεν χορταίνεις να το βλέπεις.

Τα καλογυμνασμένα πόδια της και οι γραμμωμένοι κοιλιακοί της είναι αποτέλεσμα σωστής διατροφής και καθημερινής άσκησης. Ποια είναι τα μυστικά της;

Το πιπέρι και η γιόγκα!

Η Βραζιλιάνα καλλονή χρησιμοποιεί στα περισσότερα γεύματά της πιπέρι καγιέν το οποίο ενεργοποιεί το μεταβολισμό.

Η διατροφή της περιλαμβάνει επίσης πράσινο τσάι, κόκκινο κρέας και... σοκολάτες. Αν και φροντίζει να μην το παρακάνει!

Όσον αφορά τη γυμναστική που επιλέγει, δεν είναι άλλη από τη γιόγκα. Τη βοηθά όχι μόνο να διατηρείται σε φόρμα, αλλά και να έχει θετική ενέργεια όλη μέρα.

Επιπλέον, περπατάει καθημερινά στο διάδρομο, ενώ τις ημέρες που μπορεί να καταναλώσει περισσότερες θερμίδες φροντίζει να αθληθεί περισσότερη ώρα, προκειμένου να "κάψει" ό,τι λιπαρό έφαγε. Αυτός είναι και ο λόγος που ο μεταβολισμός της λειτουργεί άψογα.

Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Μας αδυνατίζει το αβοκάντο - και αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη


Η συστηματική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και να ωφελήσει σημαντικά την υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αναλύοντας στοιχεία από την επονομαζόμενη διατροφική μελέτη NHANES, που αφορούν την περίοδο 2001-2008, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα διατροφής, υψηλότερα επίπεδα «καλής» (HDL) χοληστερόλης, μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, και χαμηλότερο σωματικό βάρος, Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και περίμετρο μέσης.

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη πολλαπλών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε έναν άνθρωπο. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

* Αρτηριακή πίεση πάνω από 130/85 mmHg

* Επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) πάνω από 100 mg/dl όταν κάποιος είναι νηστικός

* Περίμετρος μέσης από 100 εκατοστά και πάνω για τους άνδρες και από 87,5 εκατοστά και πάνω για τις γυναίκες (δηλαδή κοιλιακή παχυσαρκία)

* «Καλή» (HDL) χοληστερόλη κάτω από 40 mg/dl για τους άνδρες και κάτω από 50 mg/dl για τις γυναίκες

* Επίπεδα τριγλυκεριδίων 150 mg/dl ή υψηλότερα.

Όταν κάποιος έχει ταυτοχρόνως τρεις ή περισσότερους από τους προαναφερθέντες παράγοντες, πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο.

Στη νέα μελέτη αναλύθηκε η διατροφή 17.567 εθελοντών, οι οποίοι είχαν ηλικία άνω των 19 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή στην έρευνα NHANES.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nutrition Journal», το 2% των εθελοντών (ή 347 άνθρωποι) έτρωγαν αβοκάντο, με την μέση ημερήσια κατανάλωση να είναι μισό μέτριο αβοκάντο την ημέρα – ποσότητα που παρέχει 114 θερμίδες, οι μισές εκ των οποίων προέρχονται από λίπη.

Οι εθελοντές αυτοί είχαν γενικώς σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, και μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης. Είχαν επίσης υψηλότερη κατανάλωση λιπών, μονοακόρεστων λιπών, πολυακόρεστων λιπών, φυτικών ινών, βιταμίνης Ε, μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης Κ, καθώς και μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά).

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, τα οποία σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όταν αυξάνεται η πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου ελαττώνεται κατά 19%, σημειώνουν στο άρθρο τους οι ερευνητές της παρούσας ανάλυσης.

Βάρος και χοληστερόλη

Οι λάτρεις του αβοκάντο υπερτερούσαν και στο θέμα του σωματικού βάρους. Κατά μέσον όρο ζύγιζαν 4 κιλά λιγότερα απ’ όσα οι λοιποί εθελοντές, ενώ είχαν μέσο ΔΜΣ ίσο με 26,7 έναντι 28,7 των υπολοίπων.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Οι τιμές του από 25-30 σημαίνουν πως κάποιος είναι υπέρβαρος, ενώ πάνω από 30 αρχίζει η παχυσαρκία, με τη νοσογόνο (κακοήθη) παχυσαρκία να αφορά τις τιμές πάνω από 40.

Στο φυσιολογικό βάρος αντιστοιχούν οι τιμές του ΔΜΣ από 19,5 μέχρι 25, ενώ κάτω από 19 σημαίνει πως κάποιος είναι λιποβαρής.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι εθελοντές που έτρωγαν αβοκάντο είχαν και υψηλότερη «καλή» (HDL) χοληστερόλη: 55 mg/dl κατά μέσον όρο έναντι 52,6 mg/dl.

Τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά σαφώς υποδηλώνουν ότι για να τρώει κάποιος αβοκάντο πιθανώς ακολουθεί πιο καλή διατροφή, σημειώνουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, «υποδηλώνουν ότι το φρούτο μπορεί να παίζει δυνητικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου για εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου», καταλήγουν.

Enhanced by Zemanta

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

ΚΛΟΝΤΙΑ ΣΙΦΕΡ Ακολουθήστε τη δίαιτά της για γρήγορη απώλεια βάρους


English: Claudia Schiffer at the Cannes film f...
English: Claudia Schiffer at the Cannes film festival Français : Claudia Schiffer au Festival du film de Cannes (Photo credit: Wikipedia)
Θεωρείται ένα από τα κορυφαία μοντέλα όλων των εποχών, κι όχι άδικα. Η Κλόντια Σίφερ (Claudia Schiffer) διαθέτει ένα κορμί με ιδανικές αναλογίες, το οποίο δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της συστηματικής άσκησης.

Ακολουθεί ανά διαστήματα μία συγκεκριμένη διατροφή, προκειμένου να χάσει γρήγορα βάρος. Ακολουθήστε το παράδειγμα της και χάστε 2-3 κιλά την εβδομάδα.

- Πρωινό: Γιαούρτι με δημητριακά και ένα φρούτο

- Δεκατιανό: Γιαούρτι με ένα ποτήρι φυσικό χυμό φρούτου

- Μεσημεριανό: Βραστά λαχανικά και ένα φιλέτο κοτόπουλο

- Απογευματινό: Γιαούρτι με ένα ποτήρι φυσικό χυμό φρούτου

- Βραδινό: Γιαούρτι και βραστά λαχανικά με μαύρο ρύζι

Enhanced by Zemanta

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ Τα οκτώ καρυκεύματα που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Εκτός από το να νοστιμίζουν το φαγητό μας, προσφέροντας του έντονη γεύση και άρωμα, τα καρυκεύματα μας βοηθούν να χάσουμε βάρος. Πώς;

Έχει αποδειχθεί πως όσο πιο δυνατό είναι η μυρωδιά μια τροφής, τόσο μικρότερη είναι η ποσότητα που καταναλώνουμε. Μάθετε λοιπόν ποια είναι τα οκτώ "αδυνατιστικά" καρυκεύματα!

- Τζίντζερ

- Μέντα

- Βασιλικός

- Σκόρδο

- Κανέλα

- Δενδρολίβανο

- Ξύσμα εσπεριδοειδών

- Κόκκινο πιπέρι

ΤΖΕΣΙΚΑ ΣΙΜΠΣΟΝ Ο δυναμωτικός χυμός της που αδυνατίζει

Το μυστικό της διάσημης τραγουδίστριας και ηθοποιού, Τζέσικα Σίμπσον (Jessica Simpson) για ευεξία και απώλεια βάρους κρύβεται σε ένα ποτήρι φρέσκου χυμού - smoothie, που πίνει κάθε πρωί.

Με κύρια συστατικά του το γιαούρτι και το μήλο, ο συγκεκριμένος χυμός είναι πολύ θρεπτικός και αντιοξειδωτικός. Διαβάστε τη συνταγή και δοκιμάστε τον κι εσείς!

Υλικά:

- 5 αποξηραμένα αμύγδαλα

- 1 κόκκινο μήλο

- 1 μπανάνα

- κανέλα

- 1/2 κούπα άπαχο γάλα

- 3/4 κούπα άπαχο γιαούρτι

Εκτέλεση: Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ για 30 δευτερόλεπτα και το smoothie μας είναι έτοιμο! Απολαύστε το και αποκτήστε ενεργεία και ευεξία!

Οι 7 τροφές που "καίνε" το σωματικό λίπος

Η φύση έχει προβλέψει και μας προστατεύει με επτά θαυματουργές τροφές με... διπλή ενίσχυση!

Καίνε το λίπος πιο γρήγορα και επιπλέον δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, άρα χορταίνετε και καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.

Ας δούμε ποιες είναι οι φυσικές μας ασπίδες ενάντια στα λίπη:

-Πορτοκάλια

Ένα πορτοκάλι καταρχήν έχει μόλις 56 θερμίδες και αν μη τι άλλο είναι σε αφθονία αυτήν την εποχή. Βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, στη λίστα με τα 38 φαγητά που περιέχουν το μεγαλύτερο "δείκτη κορεσμού' και οι ίνες του καταπολεμούν το λίπος.

Σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι που καταναλώνουν φαγητά με ίνες έχουν λιγότερα παχάκια.

-Αυγά

Τα αυγά, με μόλις 78 θερμίδες το ένα, όχι μόνο προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά αλλά σας "γεμίζουν" πρωτεΐνες που δίνουν την αίσθηση ότι έχετε χορτάσει.

Ένα πρωινό με αυγά θα σας ικανοποιήσει αρκετά και θα έχετε "πάρει" περίπου 330 θερμίδες λιγότερες από ότι να τρώγατε κάτι άλλο.

Και εάν θέλετε ένα υγιεινό τηγανητό αυγό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντικολλητικό τηγάνι το οποίο πρώτα έχετε ψεκάσει με λίγο λάδι. Με τον τρόπο αυτό το πρωινό σας θα είναι τραγανό, γευστικό και λιγότερο «αμαρτωλό».

-Σκούρα σοκολάτα

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αν φάτε σκούρα σοκολάτα, στο αμέσως επόμενο γεύμα σας θα φάτε λιγότερο. Ο λόγος είναι ότι τα συστατικά της σοκολάτας επιβραδύνουν την πέψη με αποτέλεσμα να σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Επιπλέον δε, ένα κομμάτι σοκολάτας, με 170 θερμίδες, μπορεί να περιορίσει την όρεξη για κάτι αλμυρό, γλυκό ή λιπαρό.

-Κουκουνάρι

Αν και δεν έχουμε συνηθίζει να τα τρώμε, ίσως τώρα ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε.

Τα 15 γραμμάρια, περίπου 84 σπόροι από κουκουνάρια, έχουν μόλις 95 θερμίδες, διαθέτουν οξέα που είναι φιλικά για την καρδιά και παράγουν ορμόνες που "ξεγελούν" την αίσθηση της πείνας.

-Τυρί

Η φέτα και το κατσικίσιο τυρί δουλεύουν…υπέρ σας. Τα 15 γραμμάρια έχουν μόλις 76 θερμίδες, χορταίνουν και συμβάλλουν δυναμικά στο κάψιμο περισσότερου λίπους.

-Άπαχο γάλα

Έχει μόλις 86 θερμίδες η κούπα και αν και οι περισσότεροι θεωρούμε ότι είναι ιδανικό μόνο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, έρευνες δείχνουν ότι ωφελεί ιδιαίτερα τους ενήλικες, και συγκεκριμένα όσους προσπαθούν να "κάψουν" ορισμένες θερμίδες.

Οι πρωτεΐνες που περιέχει δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης στον οργανισμό από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, που περιέχει ζάχαρη.

-Πατάτες

Η πατάτα ως γνωστόν, περιέχει υδατάνθρακες, γεγονός που την κατατάσσει στα μη διαιτητικά φαγητά. Κι όμως μία πατάτα αν και έχει 161 θερμίδες, δίνει την αίσθηση του κορεσμού, τρεις φορές περισσότερο από ότι μία φέτα λευκό ψωμί.

Και μην ξεχνάτε βέβαια ότι το ανθεκτικό άμυλο της πατάτας βοηθάει τον οργανισμό να κάψει λίπος.

Αυτό που παχαίνει δεν είναι η ίδια η πατάτα αλλά ο τρόπος μαγειρέματός της.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ Καταπολεμά αποτελεσματικά την παχυσαρκία

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από παχυσαρκία και πολλοί κλάδοι του τομέα της υγείας έχουν κάνει μελέτες και αναλύσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Οι γιατροί απλά συνιστούν μείωση της ποσότητας του φαγητού, οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τρώγοντας τρως τα αισθήματά σου, ενώ οι βελονιστές πιστεύουν ότι κρύβουν τη λύση στο μανίκι τους.

Ο θεραπευτής δεν αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά με τον ίδιο τρόπο καθώς ο βελονισμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο με το ποσοστό επιτυχίας να κυμαίνεται περίπου στο 70%.

Συνήθως εφαρμόζονται δέκα και δεκαπέντε συνεδρίες, με συχνότητα τρεις φορές την εβδομάδα, διάρκειας είκοσι λεπτών.

Ο αριθμός απώλειας βάρους κυμαίνεται στα τέσσερα με πέντε κιλά το μήνα και αυτοί οι φυσιολογικοί ρυθμοί μηνιαίας απώλειας βάρους, μας επιτρέπουν να έχουμε πιο μόνιμα αποτελέσματα.

Ο ιατρός βελονιστής εφαρμόζει το βελονισμό επιλέγοντας σημεία που δρουν σε πολλαπλά επίπεδα κατά της παχυσαρκίας, τα οποία είναι:

-Σημεία του βελονισμού στο αυτί, για τον περιορισμό της ορέξεως. Τα σημεία αυτά αντιστοιχούν στις νευρικές απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου και τη ρύθμιση της λειτουργίας του στομάχου.

-Σημεία στην κοιλιακή χώρα, τα οποία διεγείρουν το ηλιακό πλέγμα, με συνέπεια τον καλύτερο μεταβολισμό και τη ρύθμιση των καύσεων, των κενώσεων και τη σπαστικότητα του εντέρου.

-Μακρινά σημεία στα άνω και κάτω άκρα, για τη γενική τόνωση και ρύθμιση του νευροφυτικού συστήματος. Ακόμη, βοηθούν στη μείωση του άγχους, του συνδρόμου στέρησης της τροφής και του αισθήματος πείνας.

-Ειδικά επιλεγμένα σημεία, τα οποία οι ιατροί βελονιστές διαλέγουν ανάμεσα σε άλλα, με βάση τα προσωπικά προβλήματα υγείας του κάθε ατόμου, όπως για παράδειγμα:

α) τοπική ενίσχυση της περιοχής των γλουτών για καλύτερη λιπόλυση της περιοχής, μέσω της προσθήκης του ηλεκτροβελονισμού

β) υποθυρεοειδισμός, κατάθλιψη, βουλιμία.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με βελονισμό, οι ιατροί βελονιστές προτρέπουν τους θεραπευόμενους να γυμνάζονται, να πίνουν πολλά υγρά και να ακολουθούν συγκεκριμένες διατροφικές συμβουλές.

Μάθετε λοιπόν ποιες είναι οι σούπερ τροφές

Η γυμναστική από μόνη της δεν κάνει θαύματα. Γι΄αυτό πρέπει να συνδυάζεται με υγιεινή σωστή διατροφή.

Μάθετε λοιπόν ποιες είναι οι σούπερ τροφές που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε δυνατούς μύες και να χάσετε γρήγορα κιλά.

- Αβγό: Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι 5 αβγά την εβδομάδα, μετά την άσκηση.

- Βρόμη: Έχει υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για ενέργεια. Συνδυάστε βρόμη με γάλα μετά την άσκηση, καθημερινά.

- Πράσινο τσάι: Είναι αντιοξειδωτικό και διουρητικό. Αποτοξινώνει και συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Πίνε πράσινο τσάι το πρωί αντί για καφέ, επιτρέπονται δύο φλιτζάνια ημερησίως.

- Σπανάκι: Από τις αλκαλικές τροφές που αποτρέπει την απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας. Μην ξεχνάτε πως το σπανάκι δεν χρειάζεται πολύ βράσιμο, ένα με δύο λεπτά είναι αρκετά, διαφορετικά χάνει όλες τις βιταμίνες του.

- Σολομός: Πλούσια πηγή σε Ω-3 λιπαρά οξέα, που σου παρέχει την ανάλογή πρωτεΐνη που χρειάζεσαι.

- Μπρόκολο: Περιέχει φυτικές ίνες και συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

- Ξηροί καρποί: Είναι θερμιδικά πυκνοί και ιδανικοί αν είστε πολύ αδύνατη και θέλετε να πάρετε βάρος. Καταναλώστε 20 με 30 γραμμάρια ημερησίως. - Ντομάτα: Περιέχει λυκοπένιο και βιταμίνη C και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

ΞΗΡΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ Ο φυσικός τρόπος να μειώσετε την όρεξή σας


Η προσθήκη ξηρών δαμάσκηνων όταν καταναλώνουμε ένα σνακ στο γραφείο ή στο σπίτι βοηθάει να χορτάσουμε την όρεξή μας!

Παράλληλα με την κατανάλωσή τους παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Σημαντικά διατροφικά στοιχεία, σχετικά με την κατανάλωση μικρών γευμάτων (σνακ) που περιλαμβάνουν ξηρά δαμάσκηνα επιβεβαιώθηκαν με επιστημονική έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ομάδα εστίασε στη βραχυπρόθεσμη επίδραση της κατανάλωσης μικρογεύματος με ξηρά δαμάσκηνα, στην ενεργειακή πρόσληψη ατόμων με φυσιολογικό βάρος.

Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να εξεταστεί η υπόθεση ότι ένα πρόγευμα που περιλαμβάνει ξηρά δαμάσκηνα και καταναλώνεται ως σνακ πριν από ένα κύριο γεύμα μπορεί, σε σύγκριση με ένα ισοθερμιδικό και ίσου βάρους πρόγευμα με προϊόντα ψωμιού:

-Να έχει εντονότερη βραχυπρόθεσμη επίδραση στο αίσθημα κορεσμού

-Να προκαλέσει μεγαλύτερο κορεσμό

-Να μειώσει την όρεξη για επιδόρπιο που προσφέρεται μετά από ένα γεύμα.

Όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν το πρόγευμα που περιελάμβανε τα ξηρά δαμάσκηνα, κατανάλωσαν μικρότερη ποσότητα επιδορπίου και είχαν συνολικά χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας συνυπολογίζοντας τις θερμίδες από το κύριο γεύμα και το επιδόρπιο.

Όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν το πρόγευμα που περιελάμβανε τα ξηρά δαμάσκηνα το αίσθημα πείνας, καθώς και η επιθυμία και το κίνητρο για την κατανάλωση τροφής, όπως εκτιμήθηκαν με τη χρήση οπτικών αναλογικών κλιμάκων, ήταν χαμηλότερα σε όλες τις χρονικές στιγμές μεταξύ του μικρογεύματος και του κυρίου γεύματος.

Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα των δύο διαφορετικών μικρογευμάτων σε μακροθρεπτικά συστατικά ήταν παρόμοια, η ικανότητα των ξηρών δαμάσκηνων να προκαλούν κορεσμό οφείλεται πιθανότητα στην συγκριτικά υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Η ταυτοποίηση γευματικών συνηθειών αλλά και τροφίμων που μπορούν να προάγουν τον κορεσμό χωρίς να αυξάνουν σημαντικά τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, αναγνωρίζεται ως πολύ σημαντική και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα πρέπει να καταλάβουν υψηλή θέση στην καθημερινή διατροφή μας.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Υψηλή διατροφική αξία και χαμηλή τιμή


Η οικονομική κρίση έχει απομακρύνει τις ελληνικές οικογένειες από τη μεσογειακή διατροφή.

Πρόσφατη μελέτη Ιταλών επιστημόνων έδειξε ότι όσο πιο υψηλό ήταν το εισόδημα του υπό εξέταση πληθυσμού, τόσο πιο υψηλά ήταν και τα ποσοστά τήρησης των αρχών της Μεσογειακής Διατροφής.

Επίσης, σε έρευνα του ευρωβαρόμετρου, τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και ελαιολάδου μειώθηκε κατά 3% και 13% αντίστοιχα το 2011, συγκριτικά με το 2006.

Στην Ελλάδα, η ίδια έρευνα ισχυρίζεται αντίστοιχα, ότι έχει μειωθεί η κατανάλωση τόσο των φρέσκων αγαθών όσο και των συσκευασμένων προϊόντων, ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαρες μετρήσεις.

Η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται στα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα που διατηρούνται σε χαμηλές τιμές, τα δημητριακά ολικής άλεσης οπως το πλιγούρι και ο τραχανάς και στο ελαιόλαδο.

Σε αυτό προσθέστε μία φορά την εβδομάδα μικρά ψάρια, όπως σαρδέλες ή γαύρο που εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλές τιμές επίσης και λιγότερο συχνά κοτόπουλο και κόκκινο κρέας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση πολύπλοκων ασθενειών, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις

Πρόκειται για μια απολαυστική και υψηλής θρεπτικής αξίας διατροφή  που δεν μας στερεί τίποτα και που δεν επιβαρύνει την τσέπη μας.

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: Ποια είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε


Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που δημιουργούν χοληστερίνη και μάλιστα αρκετά μας είναι άγνωστα!

Επίσης οι μελέτες έχουν δείξει πως αυτά που εκτιμούσαμε ως παράγοντες αύξησης της χοληστερίνης, όπως τα αυγά και το κόκκινο κρέας, στην πραγματικότητα δεν είναι.

Το "Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Παθήσεων" εκτιμά ότι περισσότερα από 35 εκατομμύρια ενήλικων στην Αμερική βρίσκονται σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Το 2008 η παγκόσμια εμφάνιση της αυξημένης ολικής χοληστερόλης στους ενήλικες ήταν 39%, το οποίο αντιστοιχούσε σε 37% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες.

Αν νομίζετε ότι τα αυγά ανήκουν στη λίστα των τροφών που αυξάνουν τη χοληστερίνη πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος αυξάνουν τη χοληστερόλη περισσότερο από τα αυγά, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Το ίδιο ισχύει και με το κόκκινο κρέας, αφού κυριαρχεί η αντίληψη ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η κατανάλωσή του.

Όμως είναι άπαχο και αν καταναλωθούν περίπου 90 γραμμάρια μόνο, μία με δύο φορές το πολύ την εβδομάδα, τότε δε δημιουργείται πρόβλημα, αν βέβαια και η υπόλοιπη διατροφή μας είναι ισορροπημένη.

Διαβάστε την λίστα με τα φαγητά "έκπληξη" που ανεβάζουν την χοληστερόλη:

Γαλοπούλα

Μπορεί η γαλοπούλα να θεωρείται άπαχη, αλλά 100 γραμμάρια αποδίδουν 170-180 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους, 76 γραμμάρια χοληστερόλης και 29 γραμμάρια πρωτεΐνης περίπου.

Εφόσον η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά όχι περισσότερο από 300mg χοληστερόλης την ημέρα, τότε συνειδητοποιούμε πως το κρέας της γαλοπούλας αποτελεί το 25% αυτής της ποσότητας περίπου.

Πρόσθετα σάκχαρα

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις είναι ότι τα πρόσθετα σάκχαρα σε επεξεργασμένα και έτοιμα τρόφιμα σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Όταν καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα σακχάρων, το υπερβάλλον ποσό αποθηκεύεται στο συκώτι με τη μορφή τριγλυκεριδίων, των οποίων η αύξηση μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση.

Πουρές πατάτας

Ενώ ο απλός πουρές πατάτας περιέχει λίγη χοληστερίνη, το βούτυρο και το πλήρες γάλα που χρησιμοποιείται συχνά για να κάνουν τον πουρέ πιο νόστιμο περιέχουν σημαντικές ποσότητες χοληστερόλης.

Ένα φλιτζάνι πουρέ πατάτας, που ισοδυναμεί με 180-200 γραμμάρια  περίπου, που φτιάχνεται με πλήρες γάλα και βούτυρο περιέχει περίπου 30mg χοληστερίνης, ή αλλιώς το 10% του συνολικού ποσού χοληστερόλης που ένας ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά.

Πίτσα

Το ένα μόνο κομμάτι πίτσας έχει 10 γραμμάρια λίπους και 4.4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Όλοι γνωρίζουμε πως είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε ένα κομμάτι μόνο ή να παραγγείλει πίτσα μαργαρίτα με άπαχα τυριά και λαχανικά.

Γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Αν επιλέγετε, όμως, καθημερινά να καταναλώνετε γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λαμβάνετε και μια μεγάλη δόση των κορεσμένων λιπαρών.

Τροπικά τρόφιμα

Αν και οι τροφές όπως η καρύδα, το λάδι καρύδας, το βούτυρο από κακάο, φαίνονται υγιεινές και δεν περιέχουν χοληστερόλη, είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά.

Για παράδειγμα, η καρύδα περιέχει 69% κορεσμένα λιπαρά και το βούτυρο κακάο 60%, αυτό σημαίνει πως η μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης, άρα και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Ποπ κορν

Αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών και αν τρώγονται χωρίς αλάτι και βούτυρο αποτελεί ένα υγιεινό σνακ.

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ποπ κορν όμως, και ειδικά αν αυτό παρασκευάζεται με πολύ αλάτι και βούτυρο οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης του αίματος.

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Απλές συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή


Ξεκινάτε δίαιτα; Θέλετε αν ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής; Φαίνονται ακατανόητες οι δίαιτες και οι οδηγίες τους;

Διαβάστε 6 απλές συμβουλές που αν ακολουθήσουμε, εξασφαλίζουμε μια ισορροπημένη διατροφή…

Μην παραλείπετε το πρωινό: Το πρώτο γεύμα της ημέρας παρέχει στο σώμα σας περισσότερη ενέργεια και περίπου το 50% των αναγκών σας σε βιταμίνες σε ημερήσια βάση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό, εμφανίζουν τάση για υπερφαγία νωρίς το απόγευμα, ενώ παράλληλα αυξάνουν το βάρος τους κατά τη διάρκεια των χρόνων.

Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες: Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης που να περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, για παράδειγμα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, εκτός του ότι έχουν μικρότερη θρεπτική αξία, έρευνες δείχνουν ότι προκαλούν έντονο αίσθημα πείνας.

Προσέξτε τις μερίδες: Το μέγεθος της μερίδας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και το ίδιο θα συμβεί και στην περιφέρεια της μέσης σας εάν δεν προσέξετε!

Σερβίρετε προσεκτικά το φαγητό σας ή επιλέξτε μικρότερα σκεύη προκειμένου να περιορίσετε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.

Πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα: Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Επιπλέον τα τρόφιμα με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, αυξάνουν τον κορεσμό λόγο των φυτικών ινών που περιέχουν και παράλληλα μας προστατεύουν από την απλή ίωση μέχρι και τον καρκίνο.

Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, οπότε περιορίζουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Εντοπίζονται στα παχιά ψάρια, όπως οι σαρδέλες ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός και σε φυτικές πηγές όπως το σουσάμι.

Πίνετε άφθονο νερό: Στόχος τα 6-8 ποτήρια καθημερινά! Η κατανάλωση νερού συμβάλλει εκτός από τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στο σώμα, στη βελτίωση της μνήμης και στη συγκέντρωση, στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων αλλά και στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας.

Πηγή: diatrofi.gr

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Η αποτελεσματική δίαιτα της Alessandra Ambrosio


Έχει το κορμί που θα ζήλευε κάθε γυναίκα, είναι 31 ετών, έχει δύο παιδιά και διατηρεί την ίδια άψογη σιλουέτα που είχε και στα 18. Ο λόγος για τον επί 13 χρόνια  άγγελο της Victoria΄s Secret, την Alessandra Ambrosio. Η καλλονή από τη Βραζιλία παραδέχεται πως γυμνάζεται πολύ, προσέχει τη διατροφή της και μοιράζεται τα μυστικά της αψεγάδιαστης σιλουέτα της.

Το σούπερ μόντελ ένα μήνα μόλις μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της, του γιου της Noah Phoenix, φωτογραφήθηκε σε παραλία του Μαλιμπού παίζοντας μπιτς-βόλεϊ και αποκαλύπτοντας την ήδη επίπεδη κοιλιά της. Στις 29 Οκτωβρίου  6 μήνες μετά τη γέννα, η Alessandra φόρεσε και εκείνη το πολυπόθητο και τεράστιας αξίας σουτιέν «Fantasy Bra».

English: Brazilian fashion model Alessandra Am...
 (Photo credit: Wikipedia)
Είναι ένα εσώρουχο κεντημένο με άπειρους πολύτιμους λίθους, αξίας 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, που κάθε χρόνο το φορά και ένας διαφορετικός Άγγελος της Victoria's Secret.

«Περίμενα 11 χρόνια γι' αυτό. Οπότε είχα ένα επιπλέον κίνητρο για να χάσω το κιλά της εγκυμοσύνης», είχε πει το μοντέλο στο περιοδικό «People».

Το πώς όμως καταφέρνει από τα 18 να έχει το ίδιο τέλειο κορμί αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο «New York magazine». «Ο μόνος τρόπος για να μην παίρνεις κιλά και να μην στερείσαι είναι ο έλεγχος των θερμίδων», λέει η ίδια και τονίζει: «Δεν παραλείπω ποτέ το πρωινό. Ακόμη και τις μέρες που δεν πεινάω καθόλου, αναγκάζω τον εαυτό μου να φάει μία μπανάνα, ένα μήλο ή μία μικρή χούφτα αμύγδαλα και ένα ποτήρι γάλα. Ανάμεσα στα γεύματα τρώω σνακ των 100 ή 200 θερμίδων, όσο δηλαδή ένα φρούτο ή καμιά φορά και μισό, ανάλογα τις θερμίδες».

Η Alessaandra έχει αδυναμία στο σούσι και τις σούπες και γενικότερα στη γιαπωνέζικη και ταϊλανδέζικη κουζίνα. Από το απόγευμα και μετά αποφεύγει τους υδατάνθρακες. Γυμνάζεται 3 φορές την εβδομάδα με προσωπικό γυμναστή, και μέρος της ρουτίνας της είναι το βραζιλιάνικο Butt Lift ή αλλιώς ανόρθωση γλουτών.

Η ιδία πιστή στο δόγμα ότι τα «αγαθά κόποις κτώνται» λέει πως για να καταφέρει να είναι όπως είναι περπατάει καθημερινά και κάνει γιόγκα. Μάλιστα ετά τις πρώτες 60 ημέρες της εγκυμοσύνης, πρόσθεσε και μια καθημερινή συνεδρία Pilates και spinning. Το βόλεϊ στην παραλία και κολύμπι είναι μέρος της καθημερινότητάς της όταν δεν δουλεύει. Ο προσωπικός της γυμναστής της συνέστησε να πίνει φρέσκους πράσινους χυμούς (με ακτινίδιο, σέλινο και αγγούρι, πράσινη πιπεριά), μπρόκολο και ψητό ψάρι.

Το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής της Alessandra Ambrosio

Πρωινό
Της αρέσουν πολύ τα αυγά με μπέικον και τα τρώει καθημερινά στο πρωινό της. Τα αυγά τα μαγειρεύει με διάφορους τρόπους. Άλλοτε βραστά, άλλοτε ποσέ και σπανιότερα τηγανητά. Κάποιες φορές, εκτός από καφέ και κεκάκια δημητριακών, στο πρωινό της προσθέτει ένα φρούτο και μία φέτα ψωμί ή μπέιγκελ.

Γεύμα
Το γεύμα της περιλαμβάνει καθημερινά μία σαλάτα και κάποιες φορές προσθέτει ένα φιλέτο, λίγη γαλοπούλα ή κοτόπουλο. Κάποιες ημέρες αντικαθιστά το κρέας με ρύζι ή φασόλια. Λατρεύει το σούσι με τόνο ή γιαπωνέζικες σαλάτες με βάση το αγγούρι.

Δείπνο
Τρελαίνεται για αστακό, για καυτερές κινέζικες σούπες και για γαρίδες.

Σνακς
Ανάμεσα στα γεύματα, το μόνο που θα φάει είναι λίγα αμύγδαλα και ένα φλιτζάνι καφέ.



Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...