Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

«Μεσογειακή Διατροφή: Από τη Θεωρία στην Πράξη»

Τα σημαντικά οφέλη στην υγεία από τη Μεσογειακή διατροφή παρουσιάστηκαν σε επιστημονική εκδήλωση, από έγκριτους καθηγητές Πανεπιστημίων που διοργάνωσε το Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας - Διατροφής, υπό την διεύθυνση της κ. Ειρήνης Μαραζιώτη (φωτό), στην κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με συντονιστή τον Καθηγητή Παθολογίας κ. Κώστα Χρυσανθόπουλο ο εισηγητής ομότιμος Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος τόνισε τις σημαντικές
διαφορές των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων, προς το χειρότερο, τα τελευταία χρόνια, συγκριτικά με την αρχική υποδοχή της Μεσογειακής διατροφής, καθώς και τη συμβολή της, σαν προληπτικό μέτρο χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά επεισόδια και ο καρκίνος, κυρίως του πεπτικού συστήματος. Συνέστησε επίσης την εφαρμογή της Μεσογειακής διατροφής ιδιαίτερα στα παιδιά μας.

Στη συνέχεια η εισηγήτρια κ. Αναστασία Γαρούφη, επίκουρη καθηγήτρια της Παιδιατρικής και υπεύθυνη του Ιατρείου Διαταραχών των Λιπιδίων της Β.Π.Π.Κ., αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, που οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων, στην έλλειψη σωματικών δραστηριοτήτων των παιδιών και την υπερβολική καθιστική ζωή.

Ακολούθως η εισηγήτρια κ. Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc Χαροκοπείου Παν/μίου και επιστημονικός συνεργάτης του
Κέντρου Μεσογειακής Δίαιτας-Διατροφής, παρουσίασε τη μεγάλη έρευνα που εκπονήθηκε από το Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας-Διατροφής σε 2500 παιδιά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τα αποτελέσματα που αφορούσαν στις διατροφικές συνήθειες τους, έδειξαν ότι:

3 στα 10 παιδιά δεν τρώνε πρωινό
5 στα 10 παιδιά δεν παίρνουν σνακ από το σπίτι για το σχολείο
1 στα 10 παιδιά παίρνει όλα τα γεύματα με την οικογένειά του!
5 στα 10 παιδιά τρώνε πάνω από 2 φορές κόκκινο κρέας την εβδομάδα
6 στα 10 παιδιά θεωρούν ότι τρέφονται σωστά
6 στα 10 παιδιά γνωρίζουν τον όρο Μεσογειακή διατροφή και τον συνδέουν με το ελαιόλαδο.
7 στα 10 παιδιά διαβάζουν τη λήξη στις ετικέτες των τροφίμων.
8 στα 10 παιδιά τρώνε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα φαγητό απ’ έξω


Σε δεύτερο σκέλος της έρευνας ανακοινώθηκε ότι: από το 2000-2010, εξετάστηκαν 1200 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά από τα οποία τα 174 (14,5%) είχαν διαταραχή των λιπιδίων και τα 114 (9,5%) είχαν εικόνα προδιαβήτη. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για οκτώ χρόνια με σωστή παρεμβατική πολιτική (γνωστική και συμπεριφορική καθοδήγηση παιδιών και γονέων) με αποτέλεσμα να γίνουν έφηβοι με φυσιολογικό βάρος σώματος και μεταβολικούς δείκτες .

Στο τέλος ο κ. Κώστας Χρυσανθόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας Παν/μίου Πατρών τόνισε τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, όπως προκύπτει από τελευταίες μεγάλες έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Μεσογειακή Δίαιτα τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Χρυσανθόπουλος, μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 9%, τους καρκίνους κατά 6%, την εμφάνιση των νόσων PARKINSON και ALZHEIMER, καθώς και τη λιποδυστροφία στην αντιρετροϊκή θεραπεία του AIDS. Δρα τέλος προστατευτικά στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας των εισηγήσεων, έδειξε για μια ακόμα φορά, ότι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και επιμόρφωσης του κοινού, είναι πάντα εποικοδομητικές και υπάρχει ανάγκη να συνεχίζονται.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...