Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Stop στο σίδηρο με σωστή διατροφή


Η μεσογειακή αναιμία ή θαλασσαιμία ή αναιμία Κούλεϊ χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία ήδη από τη βρεφική ηλικία. Ανήκει στις κληρονομικές παθήσεις και αποτελεί τον πιο συχνό τύπο κληρονομικής αναιμίας στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Οπως μας πληροφορούν η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) που έχει έδρα της την Κύπρο και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας περίπου 7% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι φορείς της θαλασσαιμίας και κάθε χρόνο γεννιούνται περίπου 500.000 παιδιά με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Οι τακτικές ανά δεκαπενθήμερο μεταγγίσεις συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων σε άτομα που πάσχουν από θαλασσαιμία μπορεί να προκαλέσει αιμοσιδήρωση, δηλαδή υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο που προκαλεί τοξικότητα σε ζωτικά όργανα.
Σχεδόν όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται στη θαλασσαιμία οφείλονται στην υπερφόρτωση σιδήρου στα διάφορα όργανα, όπως η καρδιά, το ήπαρ και το πάγκρεας, προκαλώντας αργοπορημένη εφηβεία, ελαττωμένη σωματική ανάπτυξη, διαβήτη, υποθυροειδή, υποπαραθυροειδή, κίρρωση του ήπατος και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η κατάλληλη ιατρική φροντίδα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό και να μετριάσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Οι ασθενείς με διάγνωση υπερφόρτωσης σιδήρου θα πρέπει να παρακολουθούνται τουλάχιστον ανά τρίμηνο, μέσω μέτρησης της φεριτίνης ορού, μιας καθιερωμένης εξέτασης για την αιμοσιδήρωση. Οταν τα επίπεδα φεριτίνης στον ορό φτάνουν στα 1.000 ng/mL, συνιστάται να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο χορήγησης θεραπείας.

Αυτή η υπερφόρτωση σιδήρου προκαλείται όχι μόνον από τις συχνές μεταγγίσεις αίματος αλλά και από την αυξημένη απορρόφηση σιδήρου από τη διατροφή. Οσο πιο χαμηλή είναι η αιμοσφαιρίνη τόσο πιο ψηλή είναι η απορρόφηση σιδήρου από τη διατροφή.
Η πολύπλοκη φύση της νόσου αυτής καθιστά τη διαιτολογική θεραπεία της ιδιόμορφη και ιδιωτική, ανάλογα με την ηλικία, τις διατροφικές, μεταβολικές και ιατρικές ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς.

- Τρώτε άφθονα γαλακτοκομικά προϊόντα και προσπαθήστε να τα συνδυάσετε με τα κύρια γεύματά σας (π.χ. μακαρόνια με τυρί, σάλτσες με γιαούρτι). Το γάλα περιέχει ασβέστιο που βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου από τη διατροφή. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο που είναι σημαντικό στη θαλασσαιμία. Τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου και ψευδαργύρου με τα πλήρες και είναι προτιμότερα, ειδικά αν υπάρχει διαβήτης, καρδιολογικά προβλήματα ή πρόβλημα βάρους. Προσπαθήστε να παίρνεται μισό με ένα λίτρο γάλα την ημέρα. Ενα μικρό ποτήρι γάλα έχει το ίδιο ασβέστιο με ένα μικρό γιαουρτάκι ή λίγο φέτα τυρί, γι' αυτό μπορείτε να τα ανταλλάξετε.

- Χρησιμοποιείτε άφθονο ελαιόλαδο. Περιέχει την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε που είναι χαμηλή στο αίμα των θαλασσαιμικών, ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για την καρδιά, ειδικά σε άτομα με διαβήτη.

- Πίνετε άφθονο τσάι που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και παράλληλα μειώνει την απορρόφηση σιδήρου από τη διατροφή. Προσπαθήστε να το συνδυάσετε με τα κύρια γεύματά σας.
Πηγή: Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...