Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για το αλκοόλ!

Σύμμαχος ή εχθρός μας το αλκοόλ στην προσπάθεια για μείωση βάρους και υγιεινή διατροφή; Το αλκοόλ έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό όταν καταναλώνεται με μέτρο αλλά αρνητικές όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.


Η αλκοόλη (οινόπνευμα) που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά αποδίδει 7 θερμίδες/gr, όταν οι υδατάνθρακές και οι πρωτεΐνες αποδίδουν 4 θερμίδες/gr και τα λίπη 9 θερμίδες/gr. Δεν είναι όμως μόνο η αλκοόλη που έχει θερμίδες στα ποτά.

Το βερμούτ (αρωματισμένο λευκό κρασί), τα ηδύποτα (λικέρ) και άλλα ποτά, περιέχουν πέρα από το αλκοόλ, υδατάνθρακες με την μορφή απλών σακχάρων. Επομένως η συστηματική υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να μας προσθέσει αρκετό βάρος και λίπος και κυρίως όταν συνοδεύεται από πατατάκια ή ξηρούς καρπούς.

Κατανάλωση 100ml Θερμίδες

Βερμούτ γλυκό / ξηρό 151 / 118

Ηδύποτα κρεμώδη 325

Ηδύποτα υψηλής περιεκτικότητας αλκοόλης 314

Ηδύποτα χαμηλής/μέσης περιεκτικότητας αλκοόλης 262

Κρασί Πόρτο 157

Κρασί κόκκινο 68

Κρασί ροζέ ημίγλυκο 71

Κρασί λευκό γλυκό 94

Κρασί λευκό ημίγλυκο 75

Κρασί λευκό ξηρό 66

Κρασί λευκό αφρώδες 76

Μπύρα 29

Μπύρα χωρίς αλκοόλη 7

Οινοπνευματώδη 40% vol. (ουίσκι, τζιν, κονιάκ, ρούμι) 222

Συνεπώς, εάν θέλουμε ένα ποτό που δεν είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο τότε θα πρέπει να επιλέξουμε μπύρα ή κρασί. Όσον αφορά στις θερμίδες το αλκοόλ φαίνεται να είναι εχθρός μας αλλά όσον αφορά στην υγεία μας φαίνεται να είναι φίλος, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι όσοι καταναλώνουν αλκοόλη έχουν μικρότερη συχνότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η προστατευτική όμως δράση του υφίσταται εφόσον η ποσότητα που καταναλώνεται δεν ξεπερνά τα 2 ποτηράκια την ημέρα για ενήλικα, υγιή άτομα και να μοιράζεται σε περισσότερα του ενός γεύματος.

Η κατανάλωσή του δεν συστήνεται σε κατηγορίες ατόμων όπως αλκοολικούς, έγκυες γυναίκες, άτομα με παθήσεις ήπατος και παγκρέατος, περιπτώσεις εσωτερικών αιμορραγιών, λήψη φαρμάκων και άτομα που πρόκειται να οδηγήσουν. Ελπίζουμε να σας άρεσε!
ygeia-online.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...