Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Σταφύλι: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η ιστορία του σταφυλιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Για τη διατροφή του ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα σταφύλια από την εποχή του ορείχαλκου. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός Διόνυσος το έφερε από την Ασία. Χρησιμοποιήθηκε ως  μέσο λατρείας του θεού στις βακχικές εορτές και τα Διονύσια μυστήρια. Γύρω στον 15ο αιώνα π.Χ. άρχισε να εξαπλώνεται η καλλιέργεια του αμπελιού στη Αρχαία Ελλάδα αποτελώντας μια από τις βάσεις της οικονομίας του, όπως μαρτυρούν νομίσματα με τις απεικονίσεις σταφυλιών.
Από τον Όμηρο έως σήμερα
Οι αρχαιότερες αναφορές για το σταφύλι  βρίσκονται στα Ομηρικά Έπη όπου στα συμπόσια των ηρώων δεσπόζει η κατανάλωση του. O Οδυσσέας δίνει στον Eυρύμαχο να φάει σταφύλι, παρότι εκείνος είναι ακόμα βρέφος. Το ίδιο συμβαίνει με τον Φοίνικα και τον Αχιλλέα αλλά και με τη Nαυσικά και τις θυγατέρες του Πινδάρου.
Το σταφύλι,  επίσης έχει ξεχωριστή θέση  στο χριστιανισμό και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εκκλησιαστική  παράδοσης. Το βλέπουμε να διακοσμεί τα τέμπλα των εκκλησιών. Το κρασί επίσης  συμβολίζει το αίμα  και  μαζί με το ψωμί  που συμβολίζει το σώμα  του Χριστού στη Θεία Κοινωνία.
Σταφύλι ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία
Είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με πληρέστατη σύνθεση σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Πιο αναλυτικά είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,  C, καθώς αυτές του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe). Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει.
Η βιταμίνη Α βοηθά στην όραση, ενώ οι ανθοκυανίνες (χρωστικές που βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια) δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών κι επιβραδύνουν τη γήρανση της όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς. Οι ανθοκυανίνες μαζί με τις πολυφαινόλες, λόγω των εξαιρετικά αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνουν τις φλεγμονές, ασκώντας τόσο αντιγηραντική όσο και καρδιοπροστατευτική δράση. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο κουκούτσι του σταφυλιού, μειώνουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων όπως και  τα φλαβονοειδή, που αφθονούν στα κόκκινα σταφύλια.
Παράλληλα, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βελτιώνοντας την δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, κολίτιδα και την αιμορροΐδοπάθεια. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, είναι χρήσιμη σε εμπύρετες καταστάσεις ενώ ενισχύει και την απορρόφηση του επίσης περιεχόμενου σιδήρου.
Παρόλα αυτά πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή, γιατί το ισοδύναμο φρούτου αντιστοιχεί σε 10-12 ρόγες!
Διατροφική ετικέτα
Μερίδα: 100 gr
Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες: 65
Λιπαρά 0 gr
Χοληστερόλη 0 gr
Υδατάνθρακες 18 gr
Σάκχαρα 15 gr
Πρωτεΐνη 1 gr
Φυτικές ίνες 1 gr
Νερό 80 ml
Βιταμίνη Α 70 I.U
Βιταμίνη C 3,68mg
Ασβέστιο (Ca) 16 mg
Σίδηρος (Fe) 0,6 mg
Προϊόντα του σταφυλιού
-Κρασί: τα σάκχαρα που περιέχονται στο σταφύλι μετατρέπονται με αλκοολική ζύμωση σε οινόπνευμα. Οι πολυφαινόλες του κρασιού ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι των ελευθέρων ριζών, ανεβάζουν τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης και μειώνουν τα αντίστοιχα της κακής (LDL), αραιώνουν το αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης.
-Σταφίδα: αποξηραμένο προϊόν του σταφυλιού με ανάλογη θρεπτική αξία, καθώς περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Α από ότι το φρέσκο σταφύλι.
-Χυμός σταφυλιού: λόγω της ποιότητας και του πλούτου του αποκαλείται «φυτικό γάλα», αλλά έχει αρκετά υψηλή θερμιδική απόδοση (200 Kcal/ποτήρι). Περιέχει πολλά φλαβονοειδή, που βοηθούν στην πρόληψη των θρομβώσεων. Λόγω των αντισηπτικών του ιδιοτήτων, ο χυμός δρα κατά της υψηλής χοληστερόλης, του άσθματος, της δυσκοιλιότητας, των νεφρικών διαταραχών και των πεπτικών δυσλειτουργιών. Προϊόν του χυμού είναι το πετιμέζι που χρησιμοποιείται όπως το μέλι.
H υπέροχη νοστιμιά του, αποτελεί το κίνητρο και η συμβολή του στη διατήρηση της ανθρώπινη υγείας είναι το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια διατροφή-πρόκληση, που αξίζει τον «κόπο» να το εντάξουμε σε περίοπτη θέση στη διατροφή μας…
Βιργινία Παπαεμμανουήλ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ BSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...