Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Φάτε ψάρια και προλάβετε το εγκεφαλικό επεισόδιο

Med-fishesImage via Wikipedia Οι γυναίκες που τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες σχετικά με το όφελος της διατροφής με ψάρια για το κυκλοφορικό σύστημα. Όμως μια δεύτερη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι το όφελος από τα ψάρια ακυρώνεται, όταν αυτά τηγανίζονται.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης με επικεφαλής την Δρ Σουζάνα Λάρσον, μελέτησαν επί δέκα χρόνια περίπου 34.700 γυναίκες ηλικίας 49 έως 83 ετών.

Διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν συχνά ψάρι, είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε αυτή τη δεκαετία (δηλαδή όφελος ανάλογο περίπου με αυτό που παρέχουν οι στατίνες), σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

«Η κατανάλωση ψαριών είναι πολύ μικρή σε πολλές χώρες και η αύξησή της πιθανότατα θα είχε σημαντικά οφέλη για τον πληθυσμό», σχολίασε ο Δρ Νταρίους Μοζαφαριάν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ο οποίος αξιολόγησε τη σουηδική μελέτη.

Επεσήμανε ότι από τα ψάρια, τα πιο ωφέλιμα είναι αυτά που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, αλλά όχι παστά, επειδή το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση του αίματος. Από την άλλη, όπως είπε, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο καρχαρίας, που περιέχουν σχετικά υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης στον οργανισμό τους.

Οι Σουηδοί ερευνητές επεσήμαναν, από την πλευρά τους, ότι το όφελος από την διατροφή με ψάρια έγκειται κυρίως στη βιταμίνη D και στα ω-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος και τη συγκέντρωση λίπους στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρόσφατα η ίδια επιστημονική ομάδα είχε δημοσιεύσει μια παρεμφερή έρευνα στο επιστημονικό έντυπο Stroke, που έδειχνε ότι οι γυναίκες, οι οποίες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια άλλη αμερικανική έρευνα, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology, συμπέρανε ότι το τηγανητό ψάρι αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη -που αφορούσε περίπου 21.700 άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών- τονίζει ότι αν και ουσιαστικά όλα τα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το όφελος εξαρτάται από το είδος του ψαριού και από τον τρόπο μαγειρέματος.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συνιστά την κατανάλωση ψαριών (πλούσιων σε λιπαρά), τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...