Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Νερό ο απαραίτητος καλοκαιρινός σύντροφος

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αρκετά υψηλή χάνουμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού, μέσω του ιδρώτα...
Αν δεν καταφέρουμε να προσλάβουμε ικανοποιητική ποσότητα υγρών, το σώμα μας δεν μπορεί να κατεβάσει τη θερμοκρασία του και αυτόματα εμφανίζεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.

Η ήπια αφυδάτωση συνοδεύεται αρχικά από συμπτώματα δίψας, πονοκέφαλο, αδυναμία. Σταδιακά επιδεινώνεται και αρχίζει να εμφανίζεται ξηροστομία, ολιγουρία ή ανουρία, νωθρότητα, συμπτώματα ξηρότητας στο δέρμα. Όταν κάποιος αρχίσει να αισθάνεται κουρασμένος και ληθαργικός, ενώ έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει σίγουρα να σκεφτεί και το θέμα της πρόσληψης υγρών. Η αφυδάτωση συνοδεύεται κυρίως από διαταραχές στους ηλεκτρολύτες και στην οξεοβασική ισορροπία του σώματος, λόγω των αλλαγών που συντελούνται κυρίως στις συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου, στοιχείο που επηρεάζει άμεσα τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Οι νέες συστάσεις για την επαρκή ενυδάτωση από το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. Institute of Medicine) ορίζουν για σωστή ενυδάτωση, κατανάλωση για τις γυναίκες τουλάχιστον 9 μερίδες υγρών την ημέρα και για τους άνδρες 13 (η μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml).

Οι τιμές αναφοράς που περιλαμβάνονται στη σύσταση ισχύουν μόνο για τις συνθήκες της μέτριας θερμοκρασία του περιβάλλοντος και μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Εννοείται πως τώρα το καλοκαίρι, που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, καθίστανται οι συστάσεις αυτές περιορισμένες και επιβάλλεται ακόμα μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...