Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Οι 8 υγιεινές τροφές που «κρύβουν» πολλές θερμίδες

Δεν υπάρχει τροφή χωρίς θερμιδικό περιεχόμενο, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποιες που παρ’ όλο που είναι ωφέλιμες, μας φορτώνουν με αρκετές θερμίδες και το χειρότερο; Δεν τους φαίνεται…
Το καλό με τα σουβλάκια, τις πίτσες, τα παγωτά και τα προφιτερόλ είναι πως είναι παχυντικά και δεν το «κρύβουν». Ξέρουμε ότι αν τα καταναλώνουμε συστηματικά, θα δούμε το δείκτη της ζυγαριάς να απομακρύνεται από το επιθυμητό βάρος και τα παντελόνια να αρχίζουν να μας στενεύουν επικίνδυνα. Λογικά, λοιπόν, αν θέλουμε να μην εκτοξεύονται τα κουμπιά των ρούχων μας στον τοίχο κάθε φορά που πηγαίνουμε να τα φορέσουμε, αποφεύγουμε τέτοιου τύπου τροφές και διατηρούμε τη σιλουέτα μας. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά.

Οι τροφές με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο δεν περιορίζονται μόνο στις παραπάνω πασίγνωστες, αλλά υπάρχουν και κάποιες που καταναλώνουμε καθημερινά ανυποψίαστοι για τις θερμίδες που αποδίδουν, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των υγιεινών τροφών. Φυσικά, το ότι οι θερμίδες τους είναι περισσότερες από αυτές που πιστεύαμε δε σημαίνει ότι δεν είναι πλέον υγιεινές, αλλά το ότι μπορεί να προσθέσουν στη σιλουέτα μας διάφορα… μαξιλαράκια είναι πολύ πιθανό, αν τις καταναλώνουμε αλόγιστα. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι… ύπουλες τροφές για να ξέρουμε πώς και πόσο πρέπει να τις καταναλώνουμε.

Σαλάτες: μπορούν να ξεπεράσουν σε θερμίδες και τα… σουβλάκια

Δεν αποτελεί και σπάνιο φαινόμενο μια σαλάτα να ξεπερνά τις 1000 θερμίδες, όταν πέραν των λαχανικών περιέχει τυρί, κρουτόν, παχυντικά ντρέσινγκ, μαγιονέζες κ.ο.κ. κι αυτό είναι κάτι που συναντάμε συχνά κυρίως στα εστιατόρια, που όλες οι σαλάτες είναι λαχταριστές και χορταστικές. Όλα αυτά τα τόπινγκ, όμως, εκτός του ότι της προσθέτουν θερμίδες, της αφαιρούν μέρος της υγιεινής χροιάς της, αυξάνοντας τα κορεσμένα λιπαρά της. Καλύτερα, λοιπόν, να αφήσετε τα πρόσθετα εκτός και να προτιμήσετε κυρίως λαχανικά στη σαλάτα σας, αφήνοντας ένα μικρό περιθώρια για… ατασθαλίες.

Δημητριακά: προσοχή στις μερίδες

Μην νομίζετε ότι μόνο τα παιδικά δημητριακά είναι γεμάτα ζάχαρη και τα υπόλοιπα είναι απαλλαγμένα. Όσα περιέχουν αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και νιφάδες με μέλι, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, άρα και σε θερμίδες και θα πρέπει να τα καταναλώνετε με σύνεση. Σημαντικό είναι επίσης να ελέγχετε τις μερίδες σας, τον τύπο γάλακτος που χρησιμοποιείτε και τι άλλο τους προσθέτετε, γιατί διαφορετικά μπορείτε εύκολα να μετατρέψετε ένα μπολ με δημητριακά σε ένα γεύμα… 500 θερμίδων. Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης χωρίς διάφορα πρόσθετα, συνδυάστε τα με γάλα χαμηλών λιπαρών και χρησιμοποιήστε μεζούρα για να γεμίσετε το μπολ σας με μια σωστή μερίδα.

Γκρανόλα: ένα όχι και τόσο «αθώο» πρωινό

Μαύρη ζάχαρη, σταφίδες, ξηροί καρποί, νιφάδες βρώμης, μέλι, ρύζι… Όλ’ αυτά κι άλλα πολλά μπορείτε να βρείτε σε ένα μπολ γκρανόλα – την οποία μπορείτε να παρασκευάσετε και μόνοι σας. Το τραγανιστό αυτό γεύμα, μπορεί να μας φορτώσει με θερμίδες που κυμαίνονται από 200 μέχρι 600 ανά φλιτζάνι και συνήθως έχει αρκετή ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι το να την προσθέσετε στο γιαούρτι σας δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Δοκιμάστε να της προσθέσετε φρέσκα φρούτα αντί για ζάχαρη, για να ρίξετε τις θερμίδες της.

Μάνγκο: δεν είναι όλα τα φρούτα για… χόρταση

Τροπικό, γλυκό και ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι, τo μάνγκο αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βιταμινών Α και C. Παρ’ όλ’ αυτά, όμως, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένου μάνγκο ξεπερνάει τις 100 θερμίδες, ενώ μαζί με το μάνγκο, θερμιδογόνα φρούτα είναι και οι μπανάνες (100 περίπου θερμίδες η μία μέτρια) και το αβοκάντο (250 θερμίδες όλο το φρούτο). Αν προσέχετε το βάρος σας, προτιμήστε το καρπούζι με 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι, το πεπόνι με 60 θερμίδες ανά φλιτζάνι ή άλλα φρούτα και λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Αμυλώδη λαχανικά: δώστε προτεραιότητα στα πράσινα

Οι πατάτες, το καλαμπόκι και άλλα αμυλώδη λαχανικά μπορούν να προσθέσουν πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά στο πιάτο μας και κατ’ επέκταση στο σώμα μας. Απεναντίας, τα περισσότερα πράσινα λαχανικά αποδίδουν περίπου 25 θερμίδες ανά μισό φλιτζάνι σε σχέση με τις 90 θερμίδες της ίδιας ποσότητας των λαχανικών με άμυλο. Προτιμήστε, λοιπόν, το σπανάκι, το μπρόκολο και άλλα πράσινα, φυλλώδη και σκουρόχρωμα λαχανικά, έτσι ώστε να κρατάτε τις θερμίδες σας χαμηλές και τα θρεπτικά συστατικά υψηλά στη διατροφή σας.

Ενεργειακές μπάρες: ενέργεια με κόστος

Οι 200 με 300 θερμίδες που αποδίδουν ορισμένες τέτοιου είδους μπάρες, δεν θα σας χαρίσουν τίποτα περισσότερο από έξτρα θερμίδες που θα κάψετε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας – εφόσον γυμνάζεστε και τις καταναλώνετε για έξτρα ενέργεια. Τα σνακ αυτά δεν είναι μόνο πλούσια σε θερμίδες, αλλά έχουν επίσης και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οπότε καλό θα ήταν να ελέγχετε τις ετικέτες τους προτού τα καταναλώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να τρώτε ένα φρούτο πριν το γυμναστήριο, του οποίου τα φυσικά σάκχαρα θα σας δώσουν το απαραίτητο «καύσιμο» για την άσκησή σας, ενώ η περιεκτικότητά του σε νερό θα σας κρατήσει σε ένα ποσοστό ενυδατωμένους.

Παγωμένο γιαούρτι: δροσιστικό, αλλά θερμιδογόνο


Μοιάζει σαν μια καλή εναλλακτική σε σχέση με το παγωτό, αλλά μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και σάκχαρα, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνά τις 200 θερμίδες και τα 26 γραμμάρια ζάχαρης στο μισό κυπελάκι. Αν είναι δυνατόν, ελέγξτε τα λιπαρά, τα σάκχαρα και τις θερμίδες του προτού το προτιμήσετε, αλλιώς μοιραστείτε το με ένα φίλο, έτσι ώστε να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων.

Smoothies: εκτός από απόλαυση «κρύβουν» και λιπαρά

Αν τα φτιάχνετε μόνοι σας, τότε γνωρίζετε πώς μπορείτε να περιορίσετε τις θερμίδες τους, αν, όμως, τα παίρνετε απ’ έξω, υπάρχει περίπτωση να φτάνουν τις 400 με 500 θερμίδες κι εσείς να τις καταναλώνετε μονομιάς ανυποψίαστοι. Ρωτήστε για τα συστατικά τους και αποφύγετε αυτά με τα σιρόπια και τα πολλά σάκχαρα και λιπαρά, προτιμώντας όποτε μπορείτε να τα παρασκευάζετε μόνοι σας, προσθέτοντας λαχανικά μαζί με τα φρούτα και αρκετό πάγο.
clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...