Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ο γάμος προσθέτει κιλά στις γυναίκες!


Η συντροφικότητα και όχι η μητρότητα ευθύνεται για το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες παχαίνουν μετά το γάμο ή τη συμβίωση. Μεγάλης κλίμακας έρευνα, στην οποία συμμετείχαν γυναίκες διαφορετικής οικογενειακής κατάστασης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμα και μεταξύ των άτεκνων γυναικών, εκείνες που συζούσαν με τον σύντροφό τους ήταν πιο παχιές σε σχέση με εκείνες που ζούσαν μόνες.

Οι διαφορές που εντοπίστηκαν ήταν μεγάλες. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο η αύξηση του βάρους στη διάρκεια μιας δεκαετίας για μια γυναίκα 63,5 κιλών ήταν 9 κιλά σε περίπτωση που είχε σύντροφο και παιδί, 7 κιλά αν είχε μόνο σύντροφο και μόλις 5 κιλά σε περίπτωση που ήταν άτεκνη και αδέσμευτη.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι η συντροφικότητα προκαλεί αλλαγές στο μεταβολισμό, η πρόσληψη βάρους μεταξύ των άτεκνων, αλλά δεσμευμένων γυναικών, προκαλείται χωρίς αμφιβολία από τη μεταβολή του τρόπου ζωής, δηλαδή από την αύξηση της κοινωνικής ζωής και των εξόδων.

Στην έρευνα που διήρκεσε μια δεκαετία κι έληξε το 2006, συμμετείχαν περισσότερες από 6.000 γυναίκες. Κατά τη διάρκειά της όλες τους εμφάνισαν σταδιακή αύξηση του βάρους τους, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση βάρους στις γυναίκες που αποκτούν παιδιά. «Ισως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να προκαλείται κάποια μη αναστρέψιμη διαταραχή στο μεταβολισμό» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης και καθηγητηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ Ανέτ Ντόμπσον. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι γυναίκες πάχυναν περισσότερο μετά την πρώτη εγκυμοσύνη τους, με τις επόμενες γέννες να έχουν μηδαμινό αντίκτυπο στο βάρος τους.

Οπως τόνισε η αύξηση του βάρους όλων των γυναικών, με οικογένειες ή χωρίς, προκαλεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα. «Ο γάμος ή η συγκατοίκηση και η απόκτηση παιδιού είναι χωρίς αμφιβολία γεγονότα που πυροδοτούν την αύξηση βάρους. Προληπτικά, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες είναι να προσέχουν περισσότερο σε αυτές τις μεταβατικές περιόδους της ζωής τους» εξήγησε.

http://taendiaferonta.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...