Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Δίαιτα για να χάσετε τα κιλά των εορτών

Οι εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, πραγματικά αποτελούν "περίπτωση" από διατροφικής πλευράς. Ο ‘’χορός’’ γευμάτων και φαγητού ξεκίνησε από την παραμονή των Χριστουγέννων περνάει από... ανήμερα και δεύτερη ημέρα, συνέχισε καθ' όλο το διάστημα μέχρι την Πρωτοχρονιά και κατέληξε αισίως στα Θεοφάνια.

Συμβουλές για αποτοξίνωση και επαναφορά του οργανισμού δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Έτσι, οι περισσότεροι ανησυχούμε να χάσουμε τα περιττά κιλά που μας απέμειναν μετά από όλα τα εορταστικά τραπέζια. Την αγωνία μας επιβεβαιώνουν και διάφορες στατιστικές, όπου υποδεικνύουν ότι ένας μέσος Έλληνας, προσλαμβάνει τη συγκεκριμένη περίοδο κατά μέσο όρο δύο έως τρία κιλά!

Συμβουλές

1. Αποφύγετε δίαιτες μονοφαγίας, οι οποίες στερούνται θρεπτικών συστατικών, εξαντλούν τον οργανισμό μας και οδηγούν σε καταστάσεις υπερφαγίας.

2. Αποφύγετε τον πανικό: τα κιλά των εορτών είναι προσωρινά, δεν έχουν αφομοιωθεί στο σώμα σας και μπορείτε εύκολα και γρήγορα να απαλλαγείτε από αυτά.

3. Επιστροφή στην ισορροπημένη διατροφή, η οποία είναι η ρεαλιστική διατροφή:

Ø Ακολουθείστε καθημερινά μικρά και συχνά γεύματα , ώστε να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα φαγητού και να επιτυγχάνετε συνεχή λειτουργία του μεταβολισμού.

Ø Μην ξεχνάτε το πρωινό: Το πρωινό διεγείρει τον μεταβολισμό και εφοδιάζει τον σώμα με ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες. Η αποκατάσταση της περιόδου νηστείας που αντιμετώπισε ο οργανισμός κατά την διάρκεια του ύπνου είναι το σημείο κλειδί στην τόνωση του μεταβολικού ρυθμού.

Ø Καταναλώστε άφθονα φρούτα και τα λαχανικά (5 μερίδες/ημέρα), που αποτελούν τροφές φτωχές σε θερμίδες αλλά πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες, χορταίνουν γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους.

Ø Καταναλώνετε τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο), τα οποία τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.

Ø Καταναλώστε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, άπαχα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο), προκειμένου να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά μου χρειάζεστε.

Ø Καταναλώνετε καθημερινά 2 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι): Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν την αποθήκευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.

Ø Περιορίστε τις γευστικές ατασθαλίες σε μία φορά την εβδομάδα.

Ø Μην τρώτε αργά το βράδυ.

Ø Μειώστε την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών και αυξήστε την κατανάλωση υγρών (10-12 ποτήρια την ημέρα), όπως νερό, χυμοί, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πράσινο τσάι, ώστε να μειώσετε τις κατακρατήσεις που δημιουργεί η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και αλάτι.

Ø Καταναλώνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και μειώνει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

Ø Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα (καθημερινά 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα).

Ø Αποφύγετε τρόφιμα: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, dressing, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά σας να χάσετε κιλά.

Διαβάστε προσεκτικά τους πίνακες(Κάντε ΚΛΙΚ πάνω τους για να μεγαλώσουν)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...