Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Οι «παχουλοί» φτάνουν ως τα βαθιά γεράματα

Karate Knock-OutImage by emilio labrador via Flickr
Τα ίδια χρόνια ζωής –αλλά με χειρότερη υγεία– ζουν τα ελαφρώς υπέρβαρα άτομα σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ολλανδικού πανεπιστημίου του Groningen. Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, μόνο η σοβαρή παχυσαρκία (με ΔΜΣ άνω του 35) συνεπάγεται αύξηση της νοσηρότητας –της ροπής του ατόμου προς τα προβλήματα υγείας.

Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι οι υπέρβαροι –αλλά και οι ελαφρώς παχύσαρκοι– δεν έχουν προδιάθεση να ζήσουν λιγότερα χρόνια. Μάλιστα, το προσδόκιμο ζωής για τους ελαφρώς υπέρβαρους (ΔΜΣ=25-29,9) είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από όσους έχουν φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ=18,5-25). Μόνο όσοι ανήκουν στην κατηγορία της σοβαρής παχυσαρκίας (ΔΜΣ>35) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας.

ΗΠΑ, το μέλλον της Ευρώπης

Δεδομένου ότι το ποσοστό των υπέρβαρων είναι σχετικά μικρό –ακόμη και στις ΗΠΑ– η επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής του συνολικού πληθυσμού είναι περιορισμένο. Όπως επισημαίνει η Mieke Reuser, «οι ΗΠΑ μας χαρίζουν μια ματιά στο δικό μας μέλλον. Στην Ευρώπη σταδιακά γινόμαστε παχύτεροι, ωστόσο, δεν πεθαίνουμε σε μικρότερη ηλικία. Αυτό συνεπάγεται τεράστια αύξηση στο κόστος της υγείας. Εάν θέλουμε να μείνει το κόστος της ιατρικής περίθαλψης σε λογικά πλαίσια, θα πρέπει να προσέχουμε το ελαφρώς αυξημένο βάρος και την παχυσαρκία».

Οι μορφωμένοι ζουν περισσότερο

Τα άτομα με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο ζουν περισσότερο και υποφέρουν λιγότερο από σωματικές ασθένειες και γνωστικές δυσλειτουργίες, σύμφωνα με την έρευνα. Η εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνει την υπόθεση της «γνωστικής εφεδρείας» (cognitive reserve), σύμφωνα με την οποία τα άτομα ανώτερου μορφωτικού επιπέδου μπορούν να αναβάλλουν τη γνωστική δυσλειτουργία και την απώλεια μνήμης, καθώς ανταποκρίνονται καλύτερα στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.

Το κάπνισμα συντομεύει τη ζωή (με προβλήματα υγείας)

Τέλος, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το κάπνισμα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από την παχυσαρκία. Δεδομένου ότι οι καπνιστές πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία κατά μέσο όρο, ζουν λιγότερα χρόνια με προβλήματα υγείας. «Εάν θέλουμε να το κόστος της υγείας να παραμείνει σε λογικά πλαίσια, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η παχυσαρκία και όχι το κάπνισμα», τονίζει η επικεφαλής ερευνήτρια, καθώς το κάπνισμα σκοτώνει, ενώ η παχυσαρκία παρατείνει το διάστημα της ζωής με προβλήματα υγείας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...