Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Λάδι, ξηροί καρποί αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη

Τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο, όχι μόνο βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL, αλλά επιπλέον αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη HDL, την οποία κανένα φάρμακο δεν μπορεί να ανεβάσει.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξε ότι η προσθήκη μονοακόρεστων λιπών σε μια ειδική χορτοφαγική δίαιτα για τη μείωση της χοληστερόλης μείωσε τα επίπεδα της LDL κατά 35% -περίπου όσο τα φάρμακα στατίνες- και αύξησε τα επίπεδα της HDL κατά 12%.

Η ειδική δίαιτα χορτοφαγική και ήταν πλούσια σε διαλυτές ίνες που απορροφούν τη χοληστερόλη από το έντερο (10 γραμμάρια ινών ανά 1.000 θερμίδες), υποκατάστατα κρέατος με βάση τη σόγια, καθώς και μαργαρίνες εμπλουτισμένες σε φυσικές στερόλες.

Η ομάδα που ακολούθησε τη χορτοφαγική δίαιτα για δύο μήνες παρουσίασε μόνο πτώση των επιπέδων της LDL. Μια δεύτερη ομάδα που ακολούθησε την ίδια δίαιτα, αλλά αντικατέστησε το 13% των υδατανθράκων με ηλιέλαιο, εμφάνισε επιπλέον σημαντική αύξηση στην «καλή» HDL.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Canadian Medical Association Journal.

Ο Δρ Ντέιβιντ Τζένκινς, επικεφαλής της δοκιμής, παραδέχτηκε στο Reuters ότι για τον περισσότερο κόσμο θα ήταν δύσκολο να ακολουθήσει μια τόσο αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα.

Επισήμανε όμως ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία βασίζεται στο ελαιόλαδο, μια σημαντική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ναι μεν δεν περιλαμβάνει πολύ κόκκινο κρέας, δεν είναι όμως ούτε χορτοφαγική ούτε άνοστη.

Προηγούμενες μελέτες, εξάλλου, έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και «μεταβολικού συνδρόμου» -ενός συνόλου παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια που περιλαμβάνουν υπέρταση, κοιλιακή παχυσαρκία, ανοχή στην ινσουλίνη και χαμηλά επίπεδα HDL.

tovima.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...