Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Αντιμετώπιση της Πολυφαγίας και της Παχυσαρκίας.

Είναι δυνατόν, μέσα από τη σωστή χρήση κατάλληλων τροφών, να μπορέσει ο σύγχρονος άνθρωπος να ξαναβρεί τις ισορροπίες του σε σχέση με το φαγητό; Πώς μπορεί να βοηθήσει η παραδοσιακή Κρητική διατροφή; «Διδάσκεται» η σωστή διατροφή; Τι είναι η διατροφική νοημοσύνη;

Απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα θα επιχειρήσει να δώσει ο κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, διαιτολόγος - διατροφολόγος και συγγραφέας βιβλίων για τη Διατροφική Νοημοσύνη, στο Καφενείο της Επιστήμης, που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ημέρα Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010, στις 19.00, με θέμα: «Η Διατροφική Νοημοσύνη στην Αντιμετώπιση της Πολυφαγίας και της Παχυσαρκίας».

Λίγα λόγια για το θέμα

Στο σώμα μας υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί οι οποίοι κηρύσσουν την έναρξη για την αναζήτηση λήψης τροφής και άλλοι, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα για τη διαδικασία τερματισμού κατανάλωσης τροφής. Ο μηχανισμοί αυτοί είναι διακριτοί σε όλα τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, όπου, όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει, ανεξαρτήτως της διαθέσιμης ποσότητας τροφής, συνήθως σταματούν τη διαδικασία του φαγητού όταν νιώσουν ότι έχουν ήδη χορτάσει.

Στους μηχανισμούς της πείνας και του κορεσμού, που λειτουργούν με ακρίβεια, οφείλεται το γεγονός ότι στο ζωικό βασίλειο σπάνια παρατηρούνται φαινόμενα παχυσαρκίας. Τι γίνεται όμως με το ανθρώπινο είδος και γιατί οι άνθρωποι, που διαθέτουν τους ίδιους ή παρόμοιους μηχανισμούς, παρεκκλίνουν όλο και πιο συχνά από αυτόν τον κανόνα;

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ερώτημα που κρύβει τις πιο συναρπαστικές απαντήσεις. Πράγματι υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί που λειτουργούν σε διάφορα σημεία του σώματος όπως στο αίμα, στο στομάχι, στα έντερα, στα λιποκύτταρα κτλ. Όμως το κέντρο αυτών των αποφάσεων (αναζήτηση λήψης τροφής, ποσότητα κατανάλωσης τροφής, τερματισμός λήψης φαγητού) βρίσκεται κυριολεκτικά στη «δικαιοδοσία» του εγκεφάλου.

Στην πορεία του Καφενείου, θα σχολιαστούν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους δύο από τους πιο βασικούς και σημαντικούς: το μηχανισμό της σεροτονίνης και το μηχανισμό της γλυκόζης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στο ίδιο το σώμα, να γνωρίσουν πραγματικά θαύματα που λαμβάνουν χώρα και να αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης του φαγητού.
 
Καφενείο της Επιστήμης: Ένας Ανοικτός Διάλογος για την Επιστήμη

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο, συνεχίζουν και τη φετινή χρονιά μια σειρά ανοιχτών διαλόγων ανάμεσα σε επιστήμονες - ερευνητές και στο ευρύ κοινό, με σύγχρονα θέματα από το πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα όπως η κοσμολογία, η βιολογική εξέλιξη, η συνείδηση, η οικολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες γίνονται κοινωνοί των προβληματισμών, της αγωνίας και των προσδοκιών των πολιτών σχετικά με τα μείζονα επιστημονικά θέματα.

Πληροφορίες

H είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.
Για να πάρετε μέρος στο Καφενείο της Επιστήμης μπορείτε να απευθύνεστε στο πιο κάτω τηλέφωνο επικοινωνίας: Τηλ.: 210 9469615.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...