Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΞΗΡΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ Ο φυσικός τρόπος να μειώσετε την όρεξή σας


Η προσθήκη ξηρών δαμάσκηνων όταν καταναλώνουμε ένα σνακ στο γραφείο ή στο σπίτι βοηθάει να χορτάσουμε την όρεξή μας!

Παράλληλα με την κατανάλωσή τους παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Σημαντικά διατροφικά στοιχεία, σχετικά με την κατανάλωση μικρών γευμάτων (σνακ) που περιλαμβάνουν ξηρά δαμάσκηνα επιβεβαιώθηκαν με επιστημονική έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ομάδα εστίασε στη βραχυπρόθεσμη επίδραση της κατανάλωσης μικρογεύματος με ξηρά δαμάσκηνα, στην ενεργειακή πρόσληψη ατόμων με φυσιολογικό βάρος.

Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να εξεταστεί η υπόθεση ότι ένα πρόγευμα που περιλαμβάνει ξηρά δαμάσκηνα και καταναλώνεται ως σνακ πριν από ένα κύριο γεύμα μπορεί, σε σύγκριση με ένα ισοθερμιδικό και ίσου βάρους πρόγευμα με προϊόντα ψωμιού:

-Να έχει εντονότερη βραχυπρόθεσμη επίδραση στο αίσθημα κορεσμού

-Να προκαλέσει μεγαλύτερο κορεσμό

-Να μειώσει την όρεξη για επιδόρπιο που προσφέρεται μετά από ένα γεύμα.

Όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν το πρόγευμα που περιελάμβανε τα ξηρά δαμάσκηνα, κατανάλωσαν μικρότερη ποσότητα επιδορπίου και είχαν συνολικά χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας συνυπολογίζοντας τις θερμίδες από το κύριο γεύμα και το επιδόρπιο.

Όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν το πρόγευμα που περιελάμβανε τα ξηρά δαμάσκηνα το αίσθημα πείνας, καθώς και η επιθυμία και το κίνητρο για την κατανάλωση τροφής, όπως εκτιμήθηκαν με τη χρήση οπτικών αναλογικών κλιμάκων, ήταν χαμηλότερα σε όλες τις χρονικές στιγμές μεταξύ του μικρογεύματος και του κυρίου γεύματος.

Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα των δύο διαφορετικών μικρογευμάτων σε μακροθρεπτικά συστατικά ήταν παρόμοια, η ικανότητα των ξηρών δαμάσκηνων να προκαλούν κορεσμό οφείλεται πιθανότητα στην συγκριτικά υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Η ταυτοποίηση γευματικών συνηθειών αλλά και τροφίμων που μπορούν να προάγουν τον κορεσμό χωρίς να αυξάνουν σημαντικά τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, αναγνωρίζεται ως πολύ σημαντική και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα πρέπει να καταλάβουν υψηλή θέση στην καθημερινή διατροφή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...