Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί παίρνουμε βάρος - λόγοι που επηρεάζουν τη σιλουέτα μας και δεν σχετίζονται με το φαγητό


Η στιγμή που δοκιμάζεις να φορέσεις το στενό σου τζιν -εκείνο που όλοι σου έλεγαν ότι κολάκευε τη σιλουέτα σου και πως δε θα έπρεπε να βγάλεις από πάνω σου ποτέ- και αυτό δεν… μπαίνει, και ανεβαίνει τα χιλιοστά με πολύ κόπο και ατελείωτο τράβηγμα, μπορεί να σου προκαλέσει μεγάλη σύγχυση.



Το γνωρίζεις γιατί σου έχει ήδη συμβεί.
Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι, γιατί δε μπορείς να χωρέσεις μέσα σε αυτό, μιας και δεν άλλαξες κάτι στη διατροφή σου και στην καθημερινότητά σου, που να δικαιολογούν την αύξηση του αριθμού που δείχνει η ζυγαριά σου.
Προτού απελπιστείς, διάβασε το παρακάτω κείμενο.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC News, μια ορμονική ανισορροπία, η έλλειψη βιταμινών μέχρι και κάποια από τα φάρμακα που σου συνέστησε ο γιατρός σου μπορεί να ευθύνονται για την πρόσληψη βάρους.

«Πολλές φορές ρίχνουμε το βάρος στον εαυτό μας, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να ευθύνονται άλλοι παράγοντες, που να δικαιολογούν μάλιστα την προσφυγή μας σε κάποιον ειδικό» ανέφερε ο Robert J. Hedaya, κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Georgetown.

Δείτε παρακάτω ποιοι παράγοντες μπορεί να στέκονται «εμπόδιο» στο στόχο σας να αποκτήσετε το «ιδανικό βάρος»:

Έχετε κατάθλιψη
Πολλές αντικαταθλιπτικές φαρμακευτικές αγωγές προκαλούν πρόσληψη βάρους. Αν λαμβάνετε κι εσείς κάποια θεραπεία είναι φυσιολογικό να δείτε τη ζυγαριά σας να ανεβαίνει κατά 2-7 κιλά, τα οποία θα συσσωρεύονται σταδιακά, σύμφωνα με τον Dr. Hedaya.

Ακόμη όμως κι αν δεν παίρνετε φάρμακα, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη συνδέεται με την αύξηση του βάρους.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, που είχε δημοσιευτεί στο American Journal of Public Health, οι άνθρωποι που ένιωθαν στεναχώρια και μοναξιά έβαζαν κιλά πιο γρήγορα, συγκριτικά με όσους ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Αυτό, όπως ανέφερε η επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του UAB, Belinda Needham, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι «είτε το έχουν ρίξει σε τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας για να νιώσουν παρηγοριά, ή έχουν διακόψει οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα».

Τρόπος αντιμετώπισης: Συζητήστε με το γιατρό σας αν μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο άλλο φάρμακο για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη και απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για να χάσετε τα παραπανίσια κιλά.

Παίρνετε λάθος φάρμακα
Πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους. Για παράδειγμα: αντισυλληπτικά, ορμόνες, στεροειδή, βήτα-αναστολείς για τις καρδιακές ασθένειες και την αρτηριακή πίεση, φάρμακα για τις ημικρανίες, τον καρκίνο του στήθους, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.

Ορισμένα, σύμφωνα με τον Steven D. Wittlin, διευθυντή του τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο πανεπιστήμιο του Rochester, μπορεί να επηρεάζουν την όρεξη και άλλα το μεταβολισμό του ατόμου.

Τρόπος αντιμετώπισης: Αν υποψιάζεστε ότι για τα παραπανίσια κιλά γύρω από τη μέση σας ευθύνονται τα φάρμακά σας, απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει μια εναλλακτική θεραπεία.

Το έντερό σας δεν είναι ιδιαίτερα… δραστήριο
Τα πεπτικά προβλήματα μπορεί επίσης να ευθύνονται για το βάρος σας. Αν το έντερό σας δεν είναι ιδιαίτερα… δραστήριο, μπορεί να ευθύνεται το γεγονός ότι δεν ενυδατώνεστε σωστά, ή δεν λαμβάνετε επαρκή ποσότητα φυτικών ινών. Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές επίσης επηρεάζουν την καλή λειτουργία του εντέρου, όπως και η έλλειψη καλής χλωρίδας σε αυτό.

Τρόπος αντιμετώπισης: Αν η δυσκοιλιότητα είναι το μόνο σύμπτωμα που αντιμετωπίζετε, δοκιμάστε τα προβιοτικά. Ακόμη, φροντίστε να ενυδατώνεστε σωστά και να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Αν τα προβλήματα παραμένουν, απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος θα αποκλείσει άλλα πιθανά προβλήματα υγείας όπως ο υποθυρεοειδισμός, ή κάποιο νευρολογικό πρόβλημα.

Έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών
Η έλλειψη βιταμίνης D, μαγνησίου και σιδήρου μπορεί θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σας και να αλλάξει το μεταβολισμό σας δραματικά.

Τρόπος αντιμετώπισης: Φάτε κόκκινο κρέας και σπανάκι για να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας και ξηρούς καρπούς για να «γεμίσετε» μαγνήσιο και συζητήστε με το γιατρό σας αν και σε τι βαθμό έχετε ανάγκη από ειδικά συμπληρώματα.

Ο χρόνος κυλά… κι εσείς μεγαλώνετε
Δυστυχώς, είναι κάτι που κανείς δε μπορεί να αποφύγει. Στην ηλικία των 40 και 50 ο οργανισμός δεν «καίει» με τον ίδιο ρυθμό τις θερμίδες, όπως όταν ήταν 20 χρονών.

Τρόπος αντιμετώπισης: Επιλέξτε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και εντάξτε στη ζωή σας την άσκηση.

Πάσχετε από πελματιαία απονευρωσίτιδα
«Πολλές μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και ο πόνος στα γόνατα ή τη λεκάνη, οδηγούν στην αύξηση του βάρους του ασθενούς» ανέφερε ο Donald Bohay από την Αμερικανική Ένωση Ορθοπεδικής Πελμάτων και Αστραγάλων.

«Η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να αναγκάσει το άτομο να διακόψει τις σωματικές του δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να παίρνει βάρος» εξήγησε ο ίδιος.

Τρόπος αντιμετώπισης: Δοκιμάστε να κάνετε ποδήλατο ή κολύμπι. Αναζητήστε τη βοήθεια ειδικών, που μπορούν να σας φτιάξουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής βασισμένο στις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες.

Πάσχετε από το σύνδρομο Cushing
Η πρόσληψη βάρους σε συνδυασμό με υψηλή αρτηριακή πίεση, οστεοπόρωση και αλλαγές στον τόνο και την ποιότητα του δέρματος (όπως για παράδειγμα σημάδια μωβ ή ασημί χρώματος στην περιοχή της κοιλιάς και κόκκινα μάγουλα) μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι ο οργανισμός σας δεν επεξεργάζεται σωστά τα θρεπτικά συστατικά, εξαιτίας ενός όγκου στα επινεφρίδια.

Το σύνδρομο αυτό επηρεάζει μόλις έναν ανά 15 εκατομμύρια ενήλικες το χρόνο.

«Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια του συνδρόμου αυτού είναι η αυξημένη συγκέντρωση λίπους στη μέση του σώματος, αφήνοντας τα πόδια και τα χέρια πιο αδύνατα» είπε ο Dr. Wittlin.

Τρόπος αντιμετώπισης: Αν υποψιάζεστε ότι η αλλαγή στο βάρος σας δε σχετίζεται με τις διατροφικές σας συνήθειες, κάποια φαρμακευτική αγωγή ή την έλλειψη άσκησης μπορείτε αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας να υποβληθείτε σε εξετάσεις για να ελέγξετε τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό σας.

Αν αυτά είναι εξαιρετικά υψηλά, ο γιατρός σας θα διατάξει περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστώσει την ύπαρξη ή μη του όγκου. Αν επιβεβαιωθεί το πιο πιθανό είναι να υποβληθείτε σε χειρουργική αφαίρεση και να σας χορηγήσει στεροειδή για να ρυθμίσει τη λειτουργία των επινεφριδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...