Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Η δίαιτα του 40άρη

Εκτός από ωριμότητα, τα δεύτερα -άντα στη ζωή ενός ανθρώπου φέρνουν και περισσότερους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις διατροφικές συνήθειες. Η μείωση του βασικού μεταβολισμού, που συνεπάγεται αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και οι αυξημένες πλέον πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών και όχι μόνο νόσων, αποτελούν έναν άκρως επικίνδυνο συνδυασμό για την υγεία. Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι με την ένταξη των παρακάτω τροφών στη διατροφή, το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Βρόμη
Γιατί; Είναι πλούσια σε βήτα γλυκάνη, μια διαλυτή ίνα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερίνης, ενώ χάρη στις αβενανθραμίδες, τις αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις στις νιφάδες της, προστατεύει από τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών.
Τι λένε οι έρευνες: οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση μόλις 3 γραμμαρίων βρόμης αρκεί για να μειώσει τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό κατά 5-10%.

Κεράσια
Γιατί; Θεωρούνται χρήσιμα στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών που είναι συνήθεις στη μέση ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, χάρη στην περιεκτικότητά τους στην αντιοξειδωτική ουσία ανθοκυανίνη.
Τι λένε οι έρευνες: η αρθρίτιδα, νόσος που πλήττει κατά κύριο λόγο τους άντρες, συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέως στους άντρες και περιλαμβάνει τον σχηματισμό μικροκρυστάλλων στις αρθρώσεις. Πρόσφατη κλινική δοκιμή έδειξε ότι υγιείς εθελοντές που κατανάλωναν 200 γραμμάρια κεράσια για πρωινό παρουσίασαν αύξηση της αποβολής ουρικού οξέως από τον οργανισμό τους κατά 60%.

Αμύγδαλα
Γιατί; Τα οφέλη τους για τον οργανισμό είναι πολλά, με κυριότερα τη μείωση του σακχάρου και της χοληστερίνης στο αίμα.
Τι λένε οι έρευνες: Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι 20 ενήλικες που κατανάλωναν 60 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες παρουσίασαν μείωση της τάξης του 9% στα επίπεδα του σακχάρου τους, γεγονός που υποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο είδος ξηρών καρπών μπορεί να προσφέρει προστασία ενάντια στις καρδιαγγειακές νόσους και τον διαβήτη.

Λιπαρά ψάρια
Γιατί; Τα λιπαρά οξέα ω-3 που περιέχουν μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο αρρυθμίας.
Τι λένε οι έρευνες: οι καλύτερες πηγές λιπαρών οξέων ω-3 είναι ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και η ρέγκα. Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν λιπαρά ψάρια τακτικά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Για βέλτιστα οφέλη, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωσή τους τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Σόγια
Γιατί; Οι ισοφλαβόνες που περιέχουν οι σπόροι σόγιας συνδέονται με τη μείωση της χοληστερόλης, την αύξηση της οστικής πυκνότητας στις γυναίκες που έχουν μπει στην κλιμακτήριο και την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας.
Τι λένε οι έρευνες: μελέτη στην οποία συμμετείχαν 42 γυναίκες που είχαν μπει στη φάση της εμμηνόπαυσης έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν καθημερινά τρεις μερίδες σόγιας των 30 γραμμαρίων, ύστερα από 12 εβδομάδες παρουσίασαν αύξηση της καλής χοληστερόλης κατά 3,7% και μείωση της κακής χοληστερόλης κατά 5,5%. Επιπλέον, τα επίπεδα οστεοκαλσίνης, της πρωτεΐνης που συνδέεται με την αύξηση της οστικής μάζας, παρουσίασαν σημαντική αύξηση στο αίμα τους.

Ντομάτες
Γιατί; Αποτελούν πλούσια πηγή λυκοπένιου, της αντιοξειδωτικής ουσίας που προσφέρει υψηλή προστασία ενάντια στον σχηματισμό και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, αλλά και της αρτηριοσκλήρυνσης.
Τι λένε οι έρευνες: η κατανάλωση 150ml ντοματοχυμού 20 λεπτά μετά την άσκηση προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνων του προστάτη, των πνευμόνων και του στομάχου.

Πλήρες γάλα
Γιατί; Η κατανάλωση γάλακτος με πλήρη λιπαρά μειώνει την απώλεια μυϊκής μάζας που συνδέεται με το γήρας, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών.
Τι λένε οι έρευνες: μελέτη που είχε γίνει το 2006 είχε δείξει ότι η κατανάλωση πλήρους γάλακτος μετά την άσκηση ενισχύει τη μυική μάζα. Το πλήρες γάλα περιέχει 118 mg ασβεστίου ανά 100 ml, ουσία σημαντική τόσο για την υγεία των οστών όσο και την πρόληψη θρόμβων στο αίμα.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ/espresso 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...