Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Aμεση δράση για την αντιμετώπιση της "επιδημίας της παχυσαρκίας"

Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιστροφή της τάσης της αυξανόμενης παχυσαρκίας πριν το πρόβλημα φθάσει στα επίπεδα των βιομηχανικών χωρών, υποστηρίζεται σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στην έκθεση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet, ο ΟΟΣΑ παρουσιάζει στοιχεία για την παχυσαρκία σε Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Μεξικό, Ρωσία και Νότια Αφρική. Αναφέρει ότι η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αυξάνονται ταχύτατα και προσεγγίζουν τα επίπεδα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, όπου ήδη ο μισός πληθυσμός είναι υπέρβαρος και ένας στους έξι πολίτες θεωρείται παχύσαρκος.

Στο Μεξικό οι επτά στους 10 ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ σχεδόν οι μισοί πολίτες σε Βραζιλία, Ρωσία και Νότια Αφρική εντάσσονται στις ίδιες κατηγορίες. Σε Κίνα και Ινδία καταγράφονται χαμηλότερα επίπεδα αλλά οι δύο χώρες "κινούνται με ταχύτητα προς τη λάθος κατεύθυνση", σημειώνει η έρευνα του ΟΟΣΑ.

Στην έκθεσή του ο Οργανισμός καλεί τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αμέσως τώρα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, συνεκτικής στρατηγικής προληπτικής ιατρικής, και να μην αναβάλλουν την αντιμετώπισή του διότι οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία θα "στοιχίσουν πολύ περισσότερο".

Το ετήσιο κόστος μιας ευρείας βάσης στρατηγικής πρόληψης της παχυσαρκίας και άλλων απειλών για την υγεία θα στοίχιζε λιγότερα από 2 δολάρια ανά άτομο σε Ινδία και Κίνα, λιγότερα από 3 δολάρια στη Βραζιλία και περίπου 4 δολάρια σε Νότια Αφρική, Ρωσία και Μεξικό.

"Μια στρατηγική πολλαπλής πρόληψης θα απέφερε σημαντικά μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από ό,τι ατομικά προγράμματα, με καλύτερο λόγο κόστους-αποτελέσματος", σημείωσαν οι συγγραφείς της έρευνας του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η στρατηγική αυτή θα κάλυπτε από μόνη της το κόστος εφαρμογής της, μειώνοντας τις δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη και θα επιτυγχανόταν απόσβεσή της μέσα σε 15 χρόνια. Η έρευνα ασχολείται και με την παιδική παχυσαρκία στις αναπτυσσόμενες χώρες, που αν και είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα επίπεδα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, κινείται με ταχύτητα "προς τη λάθος κατεύθυνση".

Ο Οργανισμός προτείνει οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, ειδικά επιβάλλοντας αυστηρότερους κανονισμούς στην διαφήμιση των τροφίμων που προορίζονται για παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...