Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Αφροδισιακά ο κρόκος και το τζίνσενγκ

Αν θέλετε να κάνετε πιο «πικάντικη» τη σεξουαλική ζωή σας, δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερο κρόκο (ζαφορά) και τζίνσενγκ στη διατροφή σας, καθώς μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που
μελέτησε όλα τα φυσικά αφροδισιακά, κατέταξε αυτά τα δύο στην κορυφή του σχετικού καταλόγου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκελφ στο Οντάριο του τμήματος επιστήμης των τροφίμων, που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό έρευνας τροφίμων «Food Research International», σύμφωνα με τη βρετανική «Τelegraph», αναφέρουν ότι το κρασί και η σοκολάτα φαίνεται επίσης να έχουν αφροδισιακές ιδιότητες, όμως αυτές βρίσκονται κυρίως στο μυαλό, καθώς επηρεάζουν το επίπεδο των ενδορφινών και της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Ειδικότερα, το αλκοόλ επιβεβαιώθηκε ότι αυξάνει μεν τη σεξουαλική διέγερση, αλλά μειώνει τη σεξουαλική απόδοση.

Τα αφροδισιακά έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια παντού στη Γη, όμως η επιστήμη πίσω από τις υποτιθέμενες φυσιολογικές και ψυχολογικές «ερεθιστικές» ιδιότητες τους - και κατά πόσο αυτές επαληθεύονται - δεν έχει μέχρι στιγμής αναπτυχθεί σε επαρκή βαθμό, σύμφωνα με τους Καναδούς επιστήμονες. Οι τελευταίοι προχώρησαν στην πιο λεπτομερή συγκριτική καταγραφή και αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εξετάζοντας εκατοντάδες δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο θέμα.

Όπως είπαν, «υπάρχει ανάγκη για φυσικά προϊόντα που βελτιώνουν το σεξ, χωρίς να έχουν αρνητικές παρενέργειες». Στην εποχή μας, προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζονται κυρίως με συνθετικά φάρμακα όπως το «Βιάγκρα», τα οποία όμως μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, θόλωση της όρασης κ.ά.

Αν και οι ερευνητές αναφέρουν ότι και άλλες τροφές, όπως το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο, φαίνεται να αυξάνουν τη σεξουαλική διέγερση των ζώων, εμφανίζονται επιφυλακτικοί θεωρώντας ότι χρειάζονται και άλλες κλινικές μελέτες για να κατανοηθούν οι αφροδισιακές επιδράσεις τους στους ανθρώπους.

Άλλα φαγητά που φημίζονται για τις αφροδισιακές ιδιότητές τους, είναι τα στρείδια (ο Καζανόβας φημολογείται ότι έτρωγε για πρωινό κάθε μέρα 50 από αυτά), το σαλάμι, το τσίλι κ.ά


real.gr
Enhanced by Zemanta

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Για την απώλεια των περιττών κιλών Natur – diet food control .

Ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που καίει το λίπος και βοηθάει στην απώλεια βάρους. Natur – diet food control.

Το Nature – diet food control µας βοηθάει να ελέγξουμε αποτελεσματικά τις βλαβερές συνέπειες του µοντέρνου διαιτολογίου. Κατάλληλο για άνδρες και γυναίκες.

Μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε άλλο προϊόν της σειράς. Info: BIOGER, αποκλειστικός αντιπρόσωπος των Γαλλικών καλλυντικών GERnetic International στην Ελλάδα, Μεσογείων 15, Αθήνα, τηλ: 210-7779409.

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Ψαροφαγία εναντίον Ωχράς κηλίδας

Father of the Eye - HDRImage by ~Dezz~ via FlickrΌσοι τρώνε ψάρια, ιδίως λιπαρά, που περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τουλάχιστον μια έως δύο φορές την εβδομάδα, μειώνουν … σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, της κατ’ εξοχήν πάθησης που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μείωση της όρασης ή και τύφλωση στους ηλικιωμένους.

Η κατανάλωση κυρίως λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, ο τόννος, η πέστροφα, η σαρδέλα και η ρέγκα, μειώνει μέχρι 42% τον κίνδυνο απώλειας όρασης στις ηλικιωμένες γυναίκες, σε σχέση με όσες τρώνε λιγότερο από μια φορά ψάρι την εβδομάδα.

Η ωχρά κηλίδα αποτελεί τμήμα του αμφιβληστροειδούς και η εκφύλισή της, που πλήττει κυρίως άτομα άνω των 40 ετών, δημιουργεί μια μαύρη κηλίδα στο κέντρο του οπτικού πεδίου, η οποία σταδιακά τείνει να μεγαλώνει. Η πάθηση οφείλεται είτε στην ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων πίσω από τον αμφιβληστροειδή, είτε στην καταστροφή των κυττάρων που είναι ευαίσθητα στο φως στον ίδιο τον αμφιβληστροειδή φακό.

Τα ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (κυρίως το DHA και το ΕΡΑ), εκτός από τα ψάρια, μπορούν να ληφθούν με την μορφή διατροφικού συμπληρώματος.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Τροφές που αντικαθιστούν το κρέας

Σημαντικές για τη διατροφή και τον οργανισμό μας είναι οι πρωτεΐνες. Ως γνωστόν, η πλουσιότερη σε πρωτεΐνες τροφή είναι το κρέας, το οποίο όμως στερούμαστε την περίοδο της Σαρακοστής. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν όταν νηστεύουμε ώστε να συνεχίζουμε να  λαμβάνουμε τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας συστατικά; 
 
Οι ειδικοί παρουσιάζουν μερικές… νηστίσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Αν σας αρέσουν τα φρούτα λοιπόν, για να είστε διπλά κερδισμένοι και να εξασφαλίσετε έξτρα πρωτεΐνες, μία ιδανική λύση αποτελεί το αβοκάντο, που βοηθά πολύ και στην πέψη. Στην κατηγορία των οσπρίων, χαμηλά σε λιπαρά, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη είναι τα ρεβίθια, που αποτελούν πολύτιμο φίλο της διατροφής μας, καθώς κατά 23% αποτελούνται από πρωτεΐνη. Ακόμα πιο πλούσια σε ευεργετικά συστατικά γίνονται αν συνδυαστούν με ρύζι. Το ίδιο πλούσια σε ίνες, αλλά και βιταμίνη C και βιταμίνη K είναι τα μπιζέλια.

Το κινόα, που είναι διαθέσιμο σε πολλά σούπερ μάρκετ, από την άλλη πλευρά διαθέτει 13% πρωτεΐνη, ενώ συνδυάζεται ιδανικά με λαχανικά.

Ενας άλλος τρόπος να πάρουμε πρωτεΐνη χωρίς να γευτούμε κρέας είναι η σούπα μίσο, ιαπωνικής προέλευσης, τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Με τρεις μερίδες αυτού του παραδοσιακού φαγητού της Ιαπωνίας έχουμε κερδίσει όση πρωτεΐνη θα μας προσέφερε και ένα φιλέτο κοτόπουλου.

Γι’ αυτούς που δεν τα πάνε καλά με τα λαχανικά και τα φρούτα υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως αυτή του φυστικοβούτυρου. Περιέχει τις ίδιες αντιοξειδωτικές ουσίες με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, ενώ αποτελείται από 28% πρωτεΐνη.

Αλλες τροφές που βοηθούν πολύ τον οργανισμό μας αν βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας είναι τα παντζάρια, το καφέ ρύζι και η βρώμη. Για όσους απολαμβάνουν περισσότερο την εξωτική κουζίνα, οι ειδικοί προτείνουν την καρύδα και το γάλα της.

Παρ’ όλα αυτά, για να μπορέσει ο οργανισμός μας να απορροφήσει το πρωτεϊνικό περιεχόμενο των παραπάνω τροφίμων θα πρέπει, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί διατροφολόγοι, να τις καταναλώνουμε σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, αλλά και σε σωστούς συνδυασμούς


kritinea.gr

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Tα Μεσογειακά της Goody’s επιστρέφουν

Goody'sImage via Wikipedia
Τα Μεσογειακά, το νηστίσιμο μενού της Goody’s, της αγαπημένης ελληνικής αλυσίδας σύγχρονων εστιατορίων, επιστρέφουν με τις ήδη καθιερωμένες δημοφιλείς γεύσεις αλλά και νέες προτάσεις, πάντα φτιαγμένες μόνο με ελαιόλαδο και τα αγνότερα υλικά της Μεσογείου.

Από την Καθαρά Δευτέρα (7 Μαρτίου) και για όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, μια μεγάλη ποικιλία αυθεντικών Μεσογειακών συνταγών συμπληρώνει την ήδη μεγάλη ποικιλία του μενού της Goody’s. Πλούσιες γευστικές απολαύσεις που έχουν κατακτήσει το κοινό, όπως τα γεύματα Μεσογείου με γαρίδες ή καλαμαράκια, το Μεσογειακό Σάντουιτς γεμισμένο με ψητά μαριναρισμένα λαχανικά, το λαχταριστό Νησιώτικο Σάντουιτς με καλαμαράκια και λαχανικά, πατάτες και σάλτσα ντομάτας καθώς και τα πρωτότυπα Χωριάτικα Σάντουιτς με Λαχανικά ή Θαλασσινά, προσφέρουν ιδανικές νηστίσιμες επιλογές.

Τις γευστικές αυτές απολαύσεις συμπληρώνουν, η Goodissimo με Γαρίδες, η αγαπημένη γαριδομακαρονάδα με τη μοναδική συνταγή της Goody’s αλλά και το Goodissimo Θαλασσινών, ένα πιάτο που ‘μυρίζει’ ελληνική παράδοση, που περιλαμβάνει κοφτό μακαρονάκι με χταποδάκι σε σάλτσα ντομάτας πλούσια σε μυρωδικά και αρωματισμένη με κόκκινο κρασί. Δεν λείπουν φυσικά οι εμπνευσμένες, δροσερές προτάσεις για σαλάτες, με 100% εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: η Αιγαιοπελαγίτικη, με πλεξούδες ζυμαρικών με καλαμάρι, χταπόδι και γαρίδες μαριναρισμένα σε ελαιόλαδο, λευκό κρασί και μυρωδικά μαζί με φρέσκα λαχανικά, η σαλάτα Κρήτης με ντομάτα, μυρωδικά και κρίθινα παξιμαδάκια αλλά και η νέα Μακεδονίτικη σαλάτα με φρέσκο μίγμα λαχανικών με ελιές, πίκλες και κρουτόν σε βινεγκρέτ ελαιόλαδου.

Ελάτε να δοκιμάσετε τα αγαπημένα Μεσογειακά της Goody’s σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές στα εστιατόρια αλλά και στο σπίτι χάρη στην υπηρεσία Goody’s delivery, τηλεφωνώντας στο 8011000011. Οι δημιουργικές γευστικές συνταγές των Μεσογειακών, αποτελούν μια καθιερωμένη απόλαυση που μας θυμίζει την ελληνική παράδοση, με φυσικά συστατικά και παρασκευασμένα από 100% ελαιόλαδο, σύμφωνα με τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής.

Η Goody’s έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών συνδυάζοντας τις αξίες της ελληνικής κουζίνας με τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας ενός σύγχρονου εστιατορίου. Συγκεκριμένα, τα εστιατόρια Goody’s εφαρμόζουν το πιο σύγχρονο σε παγκόσμιο επίπεδο Σύστημα Διαχείρισης Υγιεινής και Ασφαλείας Τροφίμων HACCP (ISO 22000). Παράλληλα, η Goody’s μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μοντέρνων Εστιατορίων, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Δράσης για τη Διατροφή, τη Σωματική Άσκηση και την Υγεία. Στόχος της Goody’s είναι το μενού της να αποτελεί βάση για μια ισορροπημένη διατροφή, τόσο μέσα από τη μεγάλη ποικιλία των γευμάτων της όσο και από τις προσεχτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες με βάση τις αξίες της Μεσογειακής Διατροφής. Σε αυτά τα πλαίσια η Goody’s προχώρησε σε μια πανευρωπαϊκή καινοτομία που αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο της εστίασης: έγινε η 1η αλυσίδα εστιατορίων στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί μόνο ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και τηγάνισμα των γευμάτων της.
Για περισσότερες διατροφικές πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.goodysnet.com.
Enhanced by Zemanta

20 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας

Αποτοξίνωση τώρα!

Η 20η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας το 1985 με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM  (Farm Animal Reform Movement) και έχει εξαπλωθεί και εκτός των ορίων των ΗΠΑ.

Η καμπάνια στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού από τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα.

Εστιάζεται στην κακοποποίηση των ζώων στα σφαγεία, στα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις μεγάλες φάρμες, αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση.

http://www.sansimera.gr/worldays/139

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Τα ψάρια, ασπίδα για τους ηλικιωμένους

Η φράση «φάτε μάτια ψάρια» αποκτά μια ξεχωριστή σημασία από πλευράς υγείας, καθώς μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκού Πρακτορείου.... κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε ψάρια, ιδίως λιπαρά, που περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τουλάχιστον μια έως δύο φορές την εβδομάδα, μειώνουν σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, της κατ' εξοχήν πάθησης που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μείωση της όρασης ή και τύφλωση στους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο οφθαλμολογικό περιοδικό «Archives of Ophthalmology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τη βρετανική «Telegraph», διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κυρίως λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, η σαρδέλα και η ρέγκα, μειώνει μέχρι 42% τον κίνδυνο απώλειας όρασης στις ηλικιωμένες γυναίκες, σε σχέση με όσες τρώνε λιγότερο από μια φορά ψάρι την εβδομάδα.

Η διαπίστωση - που στηρίχθηκε στη μελέτη περίπου 38.000 γυναικών και των διατροφικών συνηθειών τους επί δέκα χρόνια - επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα παλαιότερων ερευνών που αφορούσαν τους άνδρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό που ωφελεί περισσότερο στο θέμα της όρασης είναι η κατανάλωση ψαριών με σκούρο κρέας.

Η ωχρά κηλίδα αποτελεί τμήμα του αμφιβληστροειδούς και η εκφύλισή της, που πλήττει κυρίως άτομα άνω των 40 ετών, δημιουργεί μια μαύρη κηλίδα στο κέντρο του οπτικού πεδίου, η οποία σταδιακά τείνει να μεγαλώνει. Η πάθηση οφείλεται είτε στην ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων πίσω από τον αμφιβληστροειδή είτε στην καταστροφή των φωτοευαίσθητων κυττάρων στον ίδιο τον αμφιβληστροειδή φακό.

Καθώς ο πληθυσμός γηράσκει, στις σύγχρονες κοινωνίες, η νόσος γίνεται συχνότερη. Οι γιατροί μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της πάθησης, αλλά όχι να αναστρέψουν τα ζημιά που έχει ήδη γίνει, γι' αυτό υπάρχει ανάγκη μεθόδων πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης διατροφής και της διακοπής του καπνίσματος.

Τα ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (κυρίως το DHA και το ΕΡΑ), εκτός από τα ψάρια, μπορούν να ληφθούν με τη μορφή διατροφικού συμπληρώματος. Πάντως, οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι είναι ακόμη πρόωρο να συστήσει κάποιος στους ανθρώπους να αυξήσουν την κατανάλωση ψαριού ή των σχετικών διατροφικών συμπληρωμάτων, καθώς θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα. «Προς το παρόν, η καλύτερη συμβουλή (σσ. κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας), είναι να μην καπνίζετε», όπως είπαν.
real.gr
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Σαρακοστή: Ευκαιρία για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι πολύ καλή ευκαιρία για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Χαρακτηρίζεται από μηδενική κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών, … αυγών και ψαριών, ενώ επιτρέπονται θαλασσινά, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Αναλυτικότερα, στη νηστεία της Σαρακοστής, η αποχή από το κρέας και τα ζωικά λιπαρά συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, καθώς επίσης και στη μείωση του σωματικού βάρους. Αντίθετα, η υψηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και θαλασσινών αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Η λειτουργία του έντερου αποκαθίσταται και βελτιώνονται τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Η αναπλήρωση των αναγκών σε πρωτεΐνη λόγω αποχής από ζωικής προέλευσης τρόφιμα προκύπτει από την ευρύτερη κατανάλωση σε όσπρια, σουσάμι, ταχίνι, μανιτάρια, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς. Κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν παρατηρείται ιδιαίτερη έλλειψη σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, λίγο παραπάνω προσοχή χρειάζεται η πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και των βιταμινών Β12 και D, τα οποία καλύπτονται αν ακολουθήσουμε τα εξής διατροφικά tips.

Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου
• Μπρόκολο
• Αποξηραμένα φρούτα (ειδικά τα σύκα)
• Όσπρια
• Ταχίνι – σουσάμι
• Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως
• Σόγια
• Εμπλουτισμένοι χυμοί
• Ξηροί καρποί

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D


Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε καλά αποθέματα ασβεστίου στον οργανισμό. Επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, για την απορρόφησή της απαιτείται η παρουσία λίπους στο γεύμα (δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα). Επίσης, η βιταμίνη D παράγεται και από το δέρμα μας, οπότε επαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να εξασφαλίσει καλά επίπεδα βιταμίνης D, ανεξάρτητα από τη διαιτητική πρόσληψη.

Τα τρόφιμα διαίτης Atkins στα Carrefour


Τα τρόφιμα διαίτης Atkins μπορείτε, πλέον, να τα βρείτε και στις αλυσίδες Υπερμάρκετ Carrefour και Supermarket Carrefour-Μαρινόπουλος.

Στα Supermarket θα διατίθεται δωρεάν και ο Οδηγός της Νέας Δίαιτας Atkins με διατροφικά πλάνα 3 εβδομάδων, ώστε να ξεκινήσετε άμεσα και να χάσετε εύκολα έως 5 κιλά σε δύο εβδομάδες.

Τα τρόφιμα διαίτης ATKINS μπορείτε να τα παραγγείλετε και από το e- shop των Carrefour στη διεύθυνση : http://www.carrefour.gr/CarrefourOnline1/ (κατηγορία Τρόφιμα / Είδη Παντοπωλείου / Διαιτητικά - Διαβητικά)

Τα τρόφιμα διαίτης Atkins ενώ είναι γλυκά στη γεύση δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, έχουν ελάχιστους υδατάνθρακες ενώ περιέχουν υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης και σας βοηθούν στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε το βάρος σας.

Οδηγίες, συμβουλές, συνταγές και διατροφικά πλάνα για τις 4 Φάσεις θα βρείτε στο νέο βιβλίο «Η Νέα Δίαιτα Άτκινς Για Μία Νέα Ζωή» (εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ). Το βιβλίο, το οποίο είναι γραμμένο από 3 καθηγητές Πανεπιστημίου, βασίζεται σε περισσότερες από 50 επιστημονικές μελέτες που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της Νέας Δίαιτας Atkins.

Τα τρόφιμα ΑΤΚΙΝΣ διαθέτει στην Ελληνική και Κυπριακή αγορά η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ - ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ  – ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ (Τηλ.: 2108829605) site:  www.atkins.com, blog: http://gr.atkins.com/community/blog  Email: info@eles.gr

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Πώς θα κόψετε τη ζάχαρη

Είναι εθιστική, επιβεβαιωμένο επιστημονικά αλλά δεν χρειάζεστε τους επιστήμονες για να το καταλάβετε. 
 
Ωστόσο η ζάχαρη καταφέρνει με ύπουλο τρόπο να μας κλέβει ενέργεια και   να μας προσθέτει κιλά. 
 
Δεν είναι το γλυκό του ζαχαροπλαστείου που κάνει τη ζημιά. Η διατροφή μας περιλαμβάνει πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης αλλά και υδατανθράκων που με τη σειρά τους μετατρέπονται σε ζάχαρη όταν διασπώνται. 
 
Η ζάχαρη στη φυσική ή τεχνητή της μορφή έχει διεισδύσει σε κάθε τροφή από το ψωμί ολικής άλεσης μέχρι το γάλα σόγιας! Για να αποφύγετε τις γλυκές παγίδες πρέπει να κατανοήσετε τον μηχανισμό. Παρακάτω σας δίνω κάποιες συμβουλές – είναι αδύνατον όμως σε ένα κείμενο να εξαντλήσουμε όλες τις περιπτώσεις.
Τι συμβαίνει

Οι υδατάνθρακες είτε προέρχονται από μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης είτε από μίά μικρή καραμέλα μετατρέπονται σε γλυκόζη και διασπώνται με αποτέλεσμα να παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό. Οι απλοί υδατάνθρακες όπως είναι το λευκό αλεύρι, η λευκή ζάχαρη ή το λευκό ρύζι διασπώνται πιο γρήγορα από τους σύνθετους και έτσι η ενέργεια δεν έχει μεγάλη διάρκεια. Η απότομη αύξηση της γλυκόζης από του απλούς υδατάνθρακες μας γεμίζει ενέργεια αμέσως αλλά ό,τι… αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο! Η έκρηξη της γλυκόζης αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης για να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αντίθετο όμως αποτέλεσμα: δηλαδή να παθαίνουμε υπογλυκαιμία, να νιώθουμε νωθροί και κουρασμένοι και να αυξάνεται το αίσθημα της πείνας. Και φυσικά κάθε τροφή που περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης αποσυντονίζει τον οργανισμό και κάθε προσπάθεια ελέγχου κιλών.
Όταν όμως καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν πρωτείνες όπως τα ψάρια και το κρέας, ο οργανισμός τα διασπά σε αμινοξέα που οικοδομούν τα κύτταρα. Αν δεν υπάρχουν υδατάνθρακες στον οργανισμό μετατρέπει τα αμινοξέα σε γλυκόζη.
Αν πάλι τρώτε λίπη όπως βούτυρο, αυτά είτε χρησιμεύουν ως ενέργεια είτε αποθηκεύονται για τις δύσκολες μέρες.
Τι να κάνετε

1 Τρώτε υδατάνθρακες με μέτρο
Προϊόντα που καταναλώνονται ευρέως όπως το άσπρο ψωμί, οι πατάτες και το λευκό ρύζι σας κάνουν να πεινάτε περισσότερο και να ζητάτε γλυκό.

2 Προτιμήστε τους καλούς υδατάνθρακες
Οι ακατέργαστοι καρποί όπως το αναποφλοίωτο ρύζι, τα ολικής αλέσεως προϊόντα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το αλεύρι έχουν σταθερή επίδραση στην γλυκόζη και την ινσουλίνη. Ωστόσο θα πρέπει πάντα να κοιτάζετε την ετικέτα, αν κάποια προϊόντα ξεπερνούν τα 5 με 10 γραμμάρια ζάχαρης συνεχίστε την αναζήτηση.

3 Κάντε τους σωστού συνδυασμούς
Ο χρυσός κανόνας για μια ισορροπημένη διατροφή είναι να μην τρώτε ποτέ μόνους τους υδατάνθρακες. Ο σωστός συνδυασμός οδηγεί σε αργή απορρόφηση του υδατάνθρακα επιμηκύνοντας το αίσθημα της ικανοποίησης. Δηλαδή, αντί να φάτε ένα ολόκληρο πακέτο κρακεράκια, φάτε 2 –3 κράκερς ολικής αλέσεως με λίγο τυρί και μία φέτα άπαχο ζαμπόν. Ή αντί για μια μπανάνα φάτε μισή μπανάνα και 10 φουντούκια ή καρύδια. Επίσης μοιράστε τις μερίδες σας. Πρέπει να τρώτε ένα γεύμα ανά δυο με δυόμισι ώρες αντί ανά τέσσερις ή πέντε.

4 Φάτε περισσότερη πρωτείνη
Ένας καλός κανόνας είναι να καταναλώνετε περίπου 8 γραμμάρια πρωτείνης ανά δέκα κιλό βάρους. Δηλαδή μια γυναίκα 60 κιλών δικαιούται 48 γραμμάρια πρωτείνης την ημέρα. Για παράδειγμα:
Μία χούφτα αμύγδαλα έχουν 30 γραμμ.
Ένα στήθος κοτόπουλου 26 γραμμ.
Μία μερίδα σολομός 21 – 30 γραμμ.
1 κεσεδάκι γιαούρτι 8 – 13 γραμμ.
1 ποτήρι γάλα 8 – 10 γραμμ.
1 αυγό βραστό 6 γραμμ.

5 Κόψτε τα αναψυκτικά
Ο πιο απλός τρόπος για να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης είναι να κόψετε τα ποτά και τα αναψυκτικά που περιέχουν γλυκαντικές ύλες. Ακόμη και οι χυμοί έχουν μεγάλο γλυκαντικό φορτίο οπότε πριν πιείτε οτιδήποτε κοιτάτε πάντα την ετικέτα.
Το μυστικό

Σωστή διατροφή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εξορίσουμε για πάντα από το διαιτολόγιο ό,τι λιχουδιά αγαπάμε. Αν θέλετε να φάτε μία σοκολάτα φάτε ένα κομμάτι υγείας και όχι μία γάλακτος με αμύγδαλα. Να θυμάστε πως ένα σοκολατάκι δεν έφερε ποτέ την καταστροφή σε αντίθεση βέβαια με ολόκληρο το κουτί
omorfamistika.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...