Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τα «Μυστικά» του Σταφυλιού!

Το σταφύλι ήταν ανέκαθεν πολύτιμο. Εκτός από πλούσιο σε βιταμίνες συστατικό διατροφής, ήταν πάντα γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες κατά την εξωτερική χρήση : για δερματοπάθειες, παθήσεις στα μάτια, τοπικούς πόνους, ακόμη και εγκαύματα. Σήμερα, τόσο ο καρπός του σταφυλιού όσο και τα κουκούτσια του, αξιοποιούνται σε αντιγηραντικές θεραπείες, σε φροντίδες προσώπου, σώματος και μαλλιών. Σταφυλοθεραπείες προφέρουν, άλλωστε, σε ευρεία κλίμακα και πολλά κέντρα αισθητικής - spa.
Το "Ομηρικό" φρούτο :
Οι αρχαιότερες αναφορές του εντοπίζονται στα Ομηρικά έπη. Ο ποιητής εκθειάζει τις αρετές του, στα συμπόσια των ηρώων δεσπόζει άλλωστε η κατανάλωση σταφυλιού, Ο Oδυσσέας δίνει στον Eυρύμαχο να φάει σταφύλι, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα βρέφος. Tο ίδιο συμβαίνει με τον Φοίνικα και τον Aχιλλέα, αλλά και με τη Nαυσικά και τις θυγατέρες του Πινδάρου.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Καφές «σωτήρας» ενάντια στα εγκεφαλικά

Δυο κούπες καφέ την ημέρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα των επιστημόνων σχετικά με την επίδραση του καφέ στην υγεία ήταν αντικρουόμενα. Κάποια μαρτυρούσαν ότι το αγαπημένο ρόφημα πολλών αποτελεί ... επικίνδυνο διεγερτικό ενώ άλλα ότι μπορεί να σώσει ζωές.

Τώρα η νέα ενδελεχής ανάλυση προηγούμενων μελετών που διεξήχθη από ειδικούς του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη όχι απλώς «αθωώνει» τον καφέ αλλά δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει και …σωτήρα ενάντια στα εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα οκτώ προηγούμενων μελετών που περιελάμβαναν συνολικά μισό εκατομμύριο άτομα. Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 2011.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Το μυστικό της σιλουέτας της Marilyn Monroe!

Το απόλυτο θηλυκό στην ιστορία του Hollywood, η Marilyn Monroe, είχε τη δική της μυστική δίαιτα: η grapefruit diet ή "Δίαιτα του Hollywood", είχε...
συζητηθεί πολύ και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι ήταν μια ακόμα ακραία μέθοδος αδυνατίσματος που είχε επινοήσει η σταρ.

Σήμερα, όμως, χρόνια μετά το θάνατο της, αποδεικνύεται πως είχε δίκιο.

Ερευνητές του Nutrition and Medical Research Centre στο San Diego ανακάλυψαν πως όταν πίνεις ή τρως γκρέιπφρουτ πριν από ένα γεύμα, μπορείς να χάσεις μέχρι και σχεδόν 1,5 κιλό μέσα σε 12 εβδομάδες.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα μήλο (ή αχλάδι ή μπανάνα) την ημέρα το εγκεφαλικό το κάνει πέρα

Η κατανάλωση μήλων, αχλαδιών και μπανανών απομακρύνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά που έχουν άσπρη "σάρκα", λειτουργεί προστατευτικά στην περίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει τα εγκεφαλικά με το χρώμα των φρούτων, το οποίο εξαρτάται από την παρουσία διαφόρων φυτοχημικών, όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου "Stroke", σύμφωνα με το BBC, παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς την αιτία που τα συγκεκριμένα λευκόσαρκα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού μέχρι 52% και ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν για πάνω από δέκα χρόνια περισσότερα από 20.000 ενηλίκους χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα, με μέση ηλικία 41 ετών, και βρήκαν ότι η αύξηση μόλις κατά 25 γραμμάρια στην κατανάλωση τέτοιων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει κατά 9% τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Από αυτά, πάνω από τα μισά ήσαν μήλα και αχλάδια (ένα μέσο μήλο ζυγίζει 120 γραμμάρια). Στα λευκά λαχανικά ανήκουν επίσης τα κουνουπίδια και τα αγγούρια.

Δεν διαπιστώθηκε ανάλογη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικά από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών άλλου χρώματος (πράσινου, πορτοκαλί, κίτρινου, κόκκινου κ.α.). Παρόλα αυτά, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, αν θέλουν να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς όλα τα φρούτα και λαχανικά είναι ωφέλιμα για άλλες χρόνιες παθήσεις, πέρα από τα εγκεφαλικά.

"Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποιες θρεπτικές ουσίες είναι οι κατ' εξοχήν ωφέλιμες στα λευκόσαρκα φρούτα και λαχανικά. Γνωρίζουμε ότι τα μήλα και τα αχλάδια είναι πλούσια σε διατροφικές ίνες, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, η οποία πάντως συνέστησε στους καταναλωτές να τρώνε ένα μήλο την ημέρα.

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Γκρέιπ φρουτ κατάλληλο για δίαιτα αλλά και για την αποτροπή του διαβήτη

Πολλά έχουν γραφεί για τις ιδιότητες του.Το σίγουρο πια είναι ότι  Βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μειώνει τη χοληστερίνη και καταπολεμά τον καρκίνο.

Το γκρέιπ φρουτ είναι φυτό εσπεριδοειδές της οικογένειας των ρουτιδών που καλλιεργείται πολύ στις ΗΠΑ. Ονομάζεται επίσης βοτρυόκαρπος. Είναι δέντρο με αρκετά πολύχρονη ανάπτυξη και μέτριες διαστάσεις. Οι καρποί του είναι σφαιρικοί, ελαφρά πεπιεσμένοι στην κορυφή, λίγο μεγαλύτεροι από το πορτοκάλι και εμφανίζονται κατά ομάδες στον ίδιο βλαστό (απ’ όπου και η ονομασία βοτρυόκαρπος), έχουν λεπτό φλοιό, ωχροκίτρινο και σάρκα εύχυμη, πικρόξινη, η οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B, C.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε περιορισμένη κλίμακα. Η επιστημονική του ονομασία είναι κίτρο δεκουμάνα της ποικιλίας παραδείσι.

Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να συμβάλει στηναπώλεια βάρους αλλά και την αποτροπή του διαβήτη. Η ουσία ναρινγενίνη που περιέχεται στο πικρό εσπεριδοειδές έχει θαυματουργή δράση ενάντια στο λίπος.

Η ουσία που ανήκει στα φλαβονοειδή επιδρά με έναν επαναστατικό τρόπο στο ήπαρ κάνοντάς το να καίει λίπος αντί να το αποθηκεύει ύστερα από ένα γεύμα. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς μεγάλες αλλαγές στη διατροφή, μια δόση ναρινγενίνης μπορεί να είναι αρκετή ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω συσσώρευση περιττών κιλών ή ακόμη και να οδηγήσει σε μείωση του βάρους.
Η ουσία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και να πολεμήσει τον διαβήτη δεδομένου ότι φαίνεται επίσης να εξισορροπεί τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στον οργανισμό.

Σε πειράματα σε ποντίκια που έχουν γίνει φάνηκε ότι η ναρινγενίνη λειτουργεί ως «ασπίδα» ενάντια στην επίδραση της ανθυγιεινής διατροφής στον οργανισμό. Προέτρεπε το ήπαρ να καίει και να μη συσσωρεύει το λίπος. Η ναρινγενίνη είχε θετική επίδραση στο βάρος χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει η λήψη θερμίδων. Βέβαια είναι μύθος ότι το γκρέιπ φρουτ είναι λιποδιαλυτικό μια δεν έχει αποδειχθεί ότι περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην καύση του λίπους.

Όμως χρειάζεται και προσοχή όταν στην δίαιτα μας έχουμε το γκρέιπ φρουτ γιατί το γκρέιπ φρουτ μπορεί νααλληλεπιδράσει με τις στατίνες ή να επηρεάσει τη δράση τους στον οργανισμό. Έτσι καλό είναι αν λαμβάνετε φάρμακα για την χοληστερίνη (συνήθως στατίνες) να αποφεύγετε το γκρέιπ φρουτ.
medlabgr.blogspot.com

Μιχελογιαννάκης: Γιατί απορρίφθηκε από την UNESCO ο φάκελος της Κρητικής Διατροφής;

Ερώτηση σχετικά με την απόρριψη φακέλου υποψηφιότητας της Κρητικής Διατροφής για ένταξη στους άυλους πόρους της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού κατέθεσε  στη Βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης σχετικά με την Απόρριψη φακέλου υποψηφιότητας της Κρητικής Διατροφής για ένταξη στους άυλους πόρους της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:         
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή είναι  γνωστό ότι η Κρητική διατροφή αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο μελέτης, και η πλειοψηφία των ερευνών αναδεικνύουν την κρητική κουζίνα ως το πιο χαρακτηριστικό και ποιοτικά υψηλό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής.
Επειδή είναι  γνωστό ότι η συνέχεια της Κρητικής Διατροφής, ανά τους αιώνες, δημιούργησε μια παράδοση που αποδεικνύεται σήμερα πολύτιμη μια και η διεθνής επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο όχι μόνο για την κρητική κουζίνα αλλά και για το "θαύμα της κρητικής διατροφής".
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
Πιο το σκεπτικό της απόφασης για απόρριψη του  φακέλου υποψηφιότητας Κρητικής Διατροφής για ένταξη στους άυλους πόρους της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Έλντα Πανοπούλου: Εξηγεί πως έχασε 30 κιλά!

Η Έλντα Πανοπούλου μίλησε για τα κιλά που έχασε, για το πως την αντιμετώπιζαν πριν αδυνατίσει, αλλά και για τα κόμπλεξ που έχουν οι γυναίκες.

Η ηθοποιός δηλώνει στο περιοδικό "People" πως έχει κουραστεί να λέει πως δεν έκανε κάποια επέμβαση για να χάσει τα κιλά:

«Με έχει κουράσει το να μην γίνεται δεχτή η απάντησή μου. Προσπαθώ να μεταφέρω την εμπειρία μου, αλλά δεν με πιστεύουν. Μου λένε οι φίλες μου για κάποιους που τις ρωτούν για μένα: “Τους ορκιζόμαστε ότι δεν έχεις κάνει επέμβαση, αλλά δηλώνουν “Αδύνατον!”».

Άρα, η Έλντα Πανοπούλου έχασε τα 30 κιλά που είναι μείον με δίαιτα, όπως καταλάβατε!

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

5 μικρά μυστικά για να χάσεις κιλά


Όχι δεν θα σας μιλήσω για εξαντλητικές δίαιτες και περίεργους συνδυασμούς φαγητών. Απλά θα σας πω 5 μικρά μυστικά για να δείτε πως χάνονται τα (ρημάδια) τα κιλά. Ξεκινάμε λοιπόν...και προσοχή οι συμβουλές είναι ενδεικτικές, μην αρχίσετε τις υπερβολές.
1. Βάλε ένα μπικίνι και βγάλε φωτογραφία τον εαυτό σου κάθε εβδομάδα. Σε κρατά σε εγρήγορση.
2. Έχε πάντα υγιεινά (αλμυρά και γλυκά) σνακ στο σπίτι. Κομμένα τα ντελίβερι...
3. Συχνά το σώμα αν και είναι διψασμένο δίνει την αίσθηση της πείνας. Δοκίμασε να πιεις ένα ποτήρι νερό πριν φας.
4. Σε περίπτωση που πεινάς μπορείς αντί για νερό να πιεις έναν καφέ ή ένα light αναψυκτικό. Έτσι θα ξεγελάσεις το στομάχι σου που θα έχει φουσκώσει.
5. Τρώγε αργά. Το στομάχι αργεί να δώσει εντολή στον εγκέφαλο ότι είναι γεμάτο και έτσι νομίζουμε ότι πεινάμε ακόμα ενώ στην ουσία έχουμε χορτάσει.


Και επαναλαμβάνω το σώμα χρειάζεται φαγητό, δηλαδή ενέργεια για να λειτουργήσει, και δεν πρέπει να παραλείπουμε ποτέ γεύματα με την αιτιολογία της δίαιτας.

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα μήλο την ημέρα…τις θερμίδες κάνει πέρα!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια απέδειξε πως άτομα που κατανάλωναν ένα μήλο πριν …
το μεσημεριανό τους έκαψαν πολύ πιο γρήγορα το γεύμα τους και κατά μέσο όρο κατανάλωσαν 190 θερμίδες λιγότερες ανά γεύμα.

Αντίστοιχα, όσοι συνόδευσαν το γεύμα τους με χυμό μήλου όχι μόνον δεν έχασαν, αλλά επιβαρύνθηκαν με θερμίδες.

Για αυτό λοιπόν αν δεν αντέχετε να κόψετε την πείνα σας με ένα μήλο, τουλάχιστον αποφύγετε την κατανάλωση χυμών κατά τη διάρκεια των γευμάτων!

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Μια πατάτα για την καρδιά μας

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι πατάτες, όταν δεν καταναλώνονται τηγανητές ή με λιπαρές σος, μπορεί να είναι ωφέλιμες για την καρδιά. 

Σύμφωνα με μια πιλοτική έρευνα που διεξήγαγε καθηγητής χημείας από το Πανεπιστήμιο του Scranton της Πενσυλβάνια σε 18 υπερτασικούς ασθενείς διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 6-8 μικρών πατατών από την ποικιλία της μοβ πατάτας (έχουν το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ) δυο φορές καθημερινά για ένα μήνα είχε σημαντική αντιυπερτασική δράση.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ο πρωινός καφές δεν βοηθά πραγματικά στο ξύπνημα

A cup of Turkish coffee served on a terrace in...Image via WikipediaΠολλοί άνθρωποι βασίζονται σε ένα φλιτζάνι καφέ για να «ξυπνήσουν» και να ξεκινήσουν με ενέργεια την μέρα τους. Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η «πρωινή τόνωση» δεν βρίσκεται ίσως στην καφεΐνη αλλά στο μυαλό τους.

Τα «ντεκαφεϊνέ» πειράματα


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου πραγματοποίησαν έρευνα με 88 άτομα ηλικίας 18-47 ετών που έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ την μέρα και αυτοπροσδιορίζονταν ως λάτρεις του ροφήματος.

Οι εθελοντές στην διάρκεια της έρευνας συνέχισαν να πίνουν όπως και πριν στις ίδιες ώρες και ποσότητες τον καφέ τους με την μόνη διαφορά ότι χωρίς να το γνωρίζουν το ρόφημα που έπιναν δεν περιείχε καθόλου καφεΐνη.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Βρέθηκαν τα γονίδια που κάνουν τους ανθρώπους υπερβολικά αδύνατους

Οι άνθρωποι, ιδίως οι άνδρες, που διαθέτουν στο γενετικό κώδικά τους πρόσθετα αντίγραφα συγκεκριμένων γονιδίων, είναι πολύ πιο πιθανό να είναι υπερβολικά αδύνατοι, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων, η οποία για πρώτη φορά εντόπισε μια γενετική αιτία για την ισχνότητα και την λιποσαρκία κάποιου ατόμου.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Λοζάννης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», διαπίστωσαν πως ο διπλασιασμός ενός τμήματος του χρωμοσώματος «16» σχετίζεται με το να έχει κάποιος βάρος κάτω του κανονικού. 

Μια προηγούμενη έρευνα είχε βρει το αντίστροφο: ότι τα άτομα με την απουσία ενός αντιγράφου αυτών των γονιδίων είναι 43 φορές πιο πιθανό να είναι υπερβολικά παχύσαρκοι.

Η ανακάλυψη δείχνει ότι αν ένα παιδί δεν τρώει και δεν παχαίνει, ίσως να μην είναι κάποιο λάθος των γονιών, αλλά να σχετίζεται με τα γονίδιά του, ειδικά αν πρόκειται για αγόρι.

Κανονικά, κάθε άνθρωπος έχει ένα αντίγραφο από κάθε χρωμόσωμα, το οποίο παίρνει από κάθε γονιό του, όμως μερικές φορές ορισμένα τμήματα ενός χρωμοσώματος μπορεί να αντιγραφούν ή να διαγραφούν, προκαλώντας ανώμαλες «δόσεις» γονιδίων. 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...