Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Τα μυστικά διατροφής της Αγγελικής Ηλιάδη

Η Αγγελική Ηλιάδη είναι μία από τις σέξι παρουσίες στην ελληνική μουσική σκηνή η ίδια αν και προσέχει ιδιαίτερα τη σιλουέτα της αποκαλύπτει ότι αυτό που την κερδίζει σ΄έναν άνθρωπο είναι «η ομορφιά που βγαίνει από μέσα του».

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011

Πώς να κρατήσετε τη σιλουέτα σας στις γιορτές


Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τα Χριστούγεννα χωρίς τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τη γαλοπούλα. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς το… παρακάνουμε με την κατανάλωση των γιορτινών εδεσμάτων. Διαβάστε χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να «προστατέψουμε» τον εαυτό μας από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Η Μεσογειακή δίαιτα χαρίζει μακροζωία

Η μεσογειακού τύπου διατροφή, που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο, χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής. Αυτό είναι το ομόφωνο συμπέρασμα τεσσάρων νέων σουηδικών ερευνών.

Οι ερευνητές της ιατρικής σουηδικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής Τζιανλούκα Τονιόν, μελέτησαν τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής σε ηλικιωμένους Σουηδούς 70 ετών περίπου και συνέκριναν τα αποτελέσματα με άλλους ομοεθνείς τους που έτρωγαν πιο πολλά κρέατα και λοιπά ζωικά προϊόντα.


Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Συμβουλές για μην παχύνετε στις γιορτές


Τα εφετινά Χριστούγεννα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελούν ευκαιρία για μερικές (κατά το δυνατόν) ήρεμες και χαρούμενες στιγμές μέσα στο γκρίζο τοπίο της χώρας μας. Με μια «έξυπνη» διατροφή και μη ξεχνώντας την αξία της φυσικής δραστηριότητας μπορούμε να προσθέσουμε στις μέρες μας χαρά, αποφεύγοντας τα περιττά κιλά. 
 
Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας, μελέτες στον ελλαδικό χώρο έχουν δείξει ότι ο μέσος ενήλικας παίρνει περίπου 2 κιλά μέχρι να τελειώσουν οι γιορτές.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Αδυνατίστε γρήγορα με τη βοήθεια της Marcus Rohrer Σπιρουλίνας.

Η Marcus Rohrer Σπιρουλίνα, αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο σας κατά την διάρκεια της δίαιτας σας!

Δοκιμάστε την Marcus Rohrer Σπιρουλίνα και ανακαλύψτε το μυστικό της φύσης για έξυπνη απώλεια κιλών!

Η Marcus Rohrer Σπιρουλίνα έχει ξεχωριστό ρόλο στην δίαιτα σας γιατί περιέχει περισσότερα από 100 θρεπτικά στοιχεία και απαραίτητα αμινοξέα, χλωροφύλλη, ένζυμα και αντιοξειδωτικά.

Παράλληλα, η Marcus Rohrer, αποτελεί απαραίτητο δομικό στοιχείο για το μυϊκό ιστό (απαραίτητο στις δίαιτες), εξισορροπώντας ταυτόχρονα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μία ημερήσια δόση Marcus Rohrer Σπιρουλίνας, χωρίς αυτή να αποτελεί υποκατάστατο γευμάτων, περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά που αντιστοιχούν σε 5 μερίδες λαχανικών!

Η Marcus Rohrer Σπιρουλίνα, διατελεί πολύ σημαντικό ρολό στην ενίσχυση της οξείδωσης του λίπους κατά 10,5%, ενισχύοντας τον μεταβολισμό αποτοξινώνοντας και εξυγιαίνοντας τον οργανισμό.

Η καθημερινή χρήση της Marcus Rohrer Σπιρουλίνας, αποδεσμεύει στον οργανισμό σας τα πλούσια συστατικά σε πρωτεΐνη (60%), ενισχύοντας την ενέργεια σας!

Η χρήση της Marcus Rohrer Σπιρουλίνας, για να αποδώσει τα μέγιστα στο αδυνάτισμα σας,

θα πρέπει να συνδυάζεται με κάποια δίαιτα μειωμένων θερμίδων μαζί με κάποιο πρόγραμμα άθλησης.

Συνοπτικά, η Marcus Rohrer Σπιρουλίνα συμβάλλει στη μείωση του βάρους, γιατί:
είναι εξαιρετικά θρεπτική (με μικρή θερμιδική αξία),
εάν ληφθεί πριν το γεύμα βοηθά να μειωθεί η όρεξη, έτσι ώστε να τρώμε λιγότερο κατά τη διάρκεια των γευμάτων και να νιώθουμε λιγότερη πείνα μεταξύ αυτών.
διατηρεί τις λιγούρες σε έλεγχο, αφού περιέχει ολοκληρωμένη πρωτεΐνη, μαζί με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και πολυσακχαρίτες που αυξάνουν ελάχιστα τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Τελικά, αφού τονώνει το μεταβολισμό, βοηθά στην καύση του λίπους.

Marcus Rohrer Σπιρουλίνα… Σε όλα τα φαρμακεία!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ:
ΕΛΟΒΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΑ Α.Ε.
Νικάνωρος 33-35, 54250 Θεσσαλονίκη,
Τηλ.:+302310856233, Φαξ: +302310821216
elovari@elovari.gr

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Διατροφή για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Η εποχή του κρύου φέρνει συνήθως μαζί της κούραση, εξάντληση και οργανικές μεταπτώσεις. Αντισταθείτε! Πώς;Υιοθετώντας πρώτα απ’ όλα … ένα σωστό τρόπο διατροφής.

1. Μην παραλείπετε γεύματα
Ο χειμώνας απαιτεί σωστή διατροφή. Μην παραλείπετε, λοιπόν, ούτε το πρωινό ούτε το μεσημεριανό γεύμα. Γιατί, αν κάνετε κάτι τέτοιο, θα νιώθετε την ενεργητικότητά σας να μειώνεται ή μπορεί να χρειάζεται να καταβάλλετε προσπάθεια για να… στέκεστε στα πόδια σας. Όμως, θα πρέπει να αποφεύγετε και το πολύ φαγητό (όπως γλυκά και επιδόρπια), που επιβαρύνει και εξαντλεί τον οργανισμό.

2. Πρωτεΐνες για μεσημεριανό
Στο μεσημεριανό σας γεύμα να δίνετε έμφαση στις πρωτεΐνες. Με άλλα λόγια, να προτιμάτε το κρέας, το ψάρι και τα όσπρια, τροφές δηλαδή που ευνοούν την ενεργητικότητα. Αντίθετα, περιορίστε τα λίπη, που επιβραδύνουν την πέψη και προκαλούν απώλεια ενέργειας.

3. Ελαφρύ δείπνο
Το δείπνο σας πρέπει να φροντίζετε να είναι ελαφρύ, γιατί το βαρύ βραδινό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Επειδή όμως δεν πρέπει να είναι και πολύ ελαφρύ, αφού η πείνα μπορεί να σας ξυπνήσει, διαλέξτε για το τελευταίο γεύμα της ημέρας αμυλούχες τροφές, που έχουν υπνωτική δράση.

4. Βιταμίνες για ενέργεια
Το χειμώνα το πιάτο σας πρέπει να γεμίζει…βιταμίνες, αφού αυτές θα σας προσδίδουν ενέργεια. Η Βιταμίνη 12, για παράδειγμα, είναι η κατεξοχήν βιταμίνη κατά της κόπωσης. Αναζητήστε τη στα εντόσθια (συκώτι), στα θαλασσινά (μύδια, στρείδια), στο κουνέλι. Όμως, να παίρνετε και αρκετή Β9 (συκώτι, κάρδαμο, σπανάκι, λάχανο κ.ά.) και βιταμίνη C, που είναι η βιταμίνη της ζωντάνιας και περιέχεται σε όλα τα φρούτα (ακτινίδια, εσπεριδοειδή) και τα λαχανικά.

5. Επάρκεια σε σίδηρο
Μην ξεχνάτε το σίδηρο, κυρίως οι γυναίκες, αφού χρειάζεστε διπλάσια ποσότητα από τους άντρες, λόγω της απώλειας αίματος με τα έμμηνα κάθε μήνα. Σίδηρο θα βρείτε κυρίως στα λουκάνικα, στα θαλασσινά, στο κρέας, στα όσπρια, στο κακάο κ.λπ. Τις τροφές αυτές θα πρέπει πάντα να τις συνδυάζετε με άλλες, πλούσιες σε βιταμίνη C (η οποία ευνοεί την απορρόφηση του σιδήρου).

6. Πίνετε νερό
Πίνετε τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό την ημέρα, για να απομακρύνονται έτσι οι τοξίνες, που όταν συσσωρεύονται στον οργανισμό, κουράζουν.

ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΙΤΑ;
Όσοι βρίσκεστε σε δίαιτα αδυνατίσματος προσέξτε ώστε αυτή να είναι εξισορροπημένη και όχι πολύ αυστηρή, γιατί τότε θα αποδειχτεί εξαιρετικά εξαντλητική. Καλό είναι, λοιπόν, προτού αρχίσετε δίαιτα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού διατροφολόγου-διαιτολόγου.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ…
• Ελαττώστε τον καφέ και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα που περιέχει καφεΐνη, αφού αυτά τα διεγερτικά δεν προκαλούν παρά μια στιγμιαία τόνωση, η οποία ακολουθείται συχνά από μια φάση κατάπτωσης. Εξάλλου, τα ροφήματα αυτά αυξάνουν τη νευρική ένταση, που είναι κι αυτή μια πηγή κόπωσης.

• Αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι ένα ποτηράκι αλκοόλ…τονώνει, ξεχάστε το, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αίσθηση τελείως φευγαλέα. Το αλκοόλ, αντίθετα, επιβραδύνει τα αντανακλαστικά και προκαλεί υπνηλία. Ιδιαίτερα το βράδυ, ακόμα και σε μικρές δόσεις, το ποτό είναι ολέθριο, γιατί ο εγκέφαλος είναι ακόμα πιο ευάλωτος: ενώ μας βοηθάει να αποκοιμηθούμε, ελαττώνει τον ύπνο που ξεκουράζει και προκαλεί εκνευρισμό στο πρωινό ξύπνημα.
medicalnews.gr

Η τεχνική των stars του Hollywood: Λιποαναρρόφηση και ραδιοσυχνότητες!

Κάθε νέα τεχνική στην αισθητική επέμβαση ξεκινάει συνήθως από τα "έγκατα" του Hollywood. Στα χειρουργικά τραπέζια των επωνύμων εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες τεχνικές για να είναι οι star του Hollywood πάντα φρέσκοι και δροσεροί.  Μια τέτοια celebrity αισθητική επέμβαση είναι και η ολοκαίνουρια τεχνική λιποαναρρόφησης με ραδιοσυχνότητες. Βασίζεται σε ένα πρωτοπορείακό μηχάνημα για να απαλλαγείς από το λίπος τοπικά, όπου έχεις πρόβλημα. 

Ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Αθανασίου εξηγεί πως "το μηχάνημα αυτό ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο Los Angeles γνωρίζοντας τεράστια απήχηση στους κύκλους του Hollywood με πολλούς διάσημους Stars να έχουν υποβληθεί στην εφαρμογή του"!

Η νέα τεχνική μπορεί να αντιμετωπίσει πια με μεγάλη ακρίβεια το λίπος στην περιοχή της κοιλιακής χώρας, στους έσω και έξω μηρούς, στα γόνατα, στους βραχίονες, ενώ μεγάλη επιτυχία σημειώνει η εφαρμογή του στην περιοχή του πηγουνιού (διπλοσάγωνο), αλλά και των βλέφαρων.

H ΣYNEXEIA  ΕΔΩ

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Πως να διατηρήσετε το βάρος σας μετά τη δίαιτα

Ενώ στόχος πολλών ατόμων είναι να χάσουν βάρος, λίγοι είναι αυτοί που θα δώσουν βαρύτητα στη διατήρηση της απώλειας αυτής. Αποτέλεσμα είναι η σύντομη επανάκτηση βάρους, το οποίο πολλές φορές φτάνει ή και ξεπερνάει τα αρχικά επίπεδα. Η διατήρηση της απώλειας του βάρους που χάσαμε, είναι σημαντικότερη από την ίδια την απώλεια, γι αυτό θα πρέπει να δώσουμε και την ανάλογη προσοχή.Αρχικά, θα πρέπει να εκτιμήσουμε τους λόγους που μας οδηγούν στην επανάκτηση του χαμένου βάρους:

- αυξημένα υπερφαγικά επεισόδια - όταν ακολουθούμε μια αυστηρή δίαιτα με πολλές απαγορεύσεις και πολλή πείνα , έχουμε πολλές πιθανότητες να νιώσουμε στέρηση και αυτό να μας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής ή το τσιμπολόγημα.

- χαμηλή ή σημαντική μείωση της φυσικής δραστηριότητας - ακόμη και μικρής διάρκειας φυσική δραστηριότητα καθημερινά , παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του βάρους.

- αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών τροφών και γενικότερα των θερμίδων της ημέρας - πολλά άτομα μετά την απώλεια βάρπυς αρχίζουν να τρώνε με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες ποσότητες όπως πριν τη δίαιτα.όμως το σώμα τους με το νέο, χαμηλότερο βάρος έχει και λιγότερες ανάγκες σε θερμίδες απ'ότι το προηγούμενο και γι'αυτό το λόγο χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των καθημερινών αναγκών για τη διατήρηση του νέου βάρους.

- κατανάλωση τροφής ως προσπάθεια διαχείρησης των αρνητικων συναισθημάτων και του στρες, καθώς και εξαιτίας παθητικής αντίδρασης σε προβλήματα της καθημερινότητας.

Θα μπορούσαμε επομένως να πούμε ότι η δυσκολία διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και η αδυναμία διαχείρησης συναισθημάτων που συνδέονται με την διατροφική μας συμπεριφορά ευθύνονται κυρίως για την επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών.

Μετά την απώλεια βάρους θα πρέπει κάποιος να στερηθεί για πάντα τα γλυκά;

Όχι, δεν πρέπει να στερηθεί κανείς τα γλυκά. Μπορείτε αν θέλετε να τρώτε έως δυο γλυκά την εβδομάδα στη θέση του φρούτου που τρώτε ενδιάμεσα. Να θυμάστε όμως οτι ποτέ το γλυκό δεν αντικαθιστά το γεύμα. Και είναι προτιμότερο να φάτε δύο γλυκά την εβδομάδα παρά ένα μικρό σοκολατάκι την ημέρα, γιατί έτσι δημιουργείται συνήθεια σε καθημερινή βάση.

Αν κάποιος δεν προσέξει ιδιαίτερα, πόσο γρήγορα θα ξαναπαχύνει;

Αν μετά από μια δίαιτα κάποιος δεν αποκτήσει σωστή διατροφική συμπεροφορά, για ένα διάστημα θα υπάρχει σταθερότητα βάρους λόγω της βελτίωσης του μεταβολισμού από τη δίαιτα, αλλά αργότερα με '' γεωμετρική' αύξηση τα κιλά θα επανέλθουν.

Ποιοι παράγοντες συμβάλουν στη διατήρηση της απώλειας βάρους;

Έρευνες που έχουν μελετήσει άτομα που έχουν πετύχει στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση του αποτελέσματος, ανέδειξαν τα βασικότερα μέσα αυτής της επιτυχίας:

- Ενσωμάτωση της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα

- Διατροφή τόσων θερμίδων όσων χρειάζεται το άτομο και χαμηλήσε λιπαρά

- Κατανάλωση πρωινού

- Αυτοέλεγχος του βάρους με τακτικό ζύγισμα

- Διατήρηση ενός σταθερού τρόπου διατροφής

Επιπλέον, η ψυχολογική δύναμη και η σταθερότητα του ίδιου του ατόμου καθως και η ψυχολογική υποστήριξη του περιβάλλοντός του θα ενισχύσουν την προσπάθειά του.

Συμπερασματικά πρέπει να πούμε οτι η προσπάθεια απόκτησης νέου, χαμηλότερου βάρους, πρέπει να συμπεριλαμβάνει δύο στόχους: την απώλεια του περιττού βάρους και τη διατήρηση αυτής της απώλειας . Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια, πρέπει να σκεφτούμε καλά αν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά ώστε να έχουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
metrogreece.gr

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Είναι η παχυσαρκία περισσότερο αποδεκτή στις μέρες μας;

Το ποσοστό της παχυσαρκίας μπορεί να αυξάνεται σταθερά με τα χρόνια, αλλά φαίνεται ότι οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται. Στην πραγματικότητα, αυτό που σκέφτονται ως «ιδανικό βάρος» έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία 20 χρόνια, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη αποδοχή του να είναι κάποιος παχύσαρκος.
Μια νέα έρευνα σε περισσότερους από 1.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι ο μέσος Αμερικανός ζυγίζει περίπου 8 κιλά περισσότερο από όσο ζύγιζε ο μέσος Αμερικανός πριν από 20 χρόνια. Το 1990, σύμφωνα με την έρευνα, η Αμερικανίδα γυναίκα ζύγιζε 65 κιλά. Σήμερα, η μέση γυναίκα ζυγίζει 72,5 (ο μέσος όρος βάρους για τους άνδρες το 1990 ήταν 81,5 κιλά και σήμερα είναι 89).
 

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Παχαίνει όποιος τρώει γρήγορα

Πόσες φορές έχετε ακούσει την συμβουλή «να τρως αργά και να μασάς πολλές φορές το φαγητό σου»; Αν και συνήθως στόχος της είναι η καλύτερη πέψη της τροφής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν ότι παίζει σημαντικό ρόλο και στην διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όπως εξήγησαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Dietetic Association», μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 3.000 ανδρών και γυναικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έτρωγαν γρήγορα είχαν κατά 84% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Ειδικά στις γυναίκες, ο κίνδυνος να αποκτήσουν περιττά κιλά διπλασιαζόταν όταν κατάπιναν σχεδόν αμάσητο το φαγητό τους.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; «Το γρήγορο φαγητό παρακάμπτει τους μηχανισμούς του οργανισμού που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας στον εγκέφαλο», απαντά στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Ίαν ΜακΝτόναλντ, καθηγητής Μεταβολικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.
Οι μηχανισμοί αυτοί εντοπίζονται στο στομάχι. Ο ένας αφορά τα νεύρα του, τα οποία στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι έχει αρχίσει να διογκώνεται, επειδή γεμίζει με φαγητό. Ένας άλλος μηχανισμός είναι η παραγωγή μιας ορμόνης που λέγεται γκρελίνη και παράγεται όταν το στομάχι είναι άδειο, για να ενημερώσει τον εγκέφαλο ότι πεινάμε.
Όταν τρώμε, η παραγωγή της γκρελίνης αρχίζει να καταστέλλεται, αλλά χρειάζονται 20 λεπτά έως ότου φτάσει στον εγκέφαλο το σήμα ότι η πείνα έχει πια κορεστεί. Αν λοιπόν τρώει κανείς πολύ γρήγορα, δεν προλαβαίνει να συνειδητοποιήσει ότι χόρτασε και έτσι τρώει πολύ.
«Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν από την παιδική ηλικία να τρώνε σαν να τους κυνηγάνε – και αυτή η συνήθεια, δύσκολα “σπάει” όταν ενηλικιωθούμε», τονίζει ο δρ ΜακΝτόναλντ.

Παλινδρόμηση
Το γρήγορο φαγητό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης – της πεπτικής διαταραχής που προκαλεί καούρες. Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας διαπίστωσαν πως όταν ένα γεύμα των 690 θερμίδων καταναλώνεται σε 5 λεπτά, προκαλούνται κατά 50% περισσότερα περιστατικά παλινδρόμησης απ’ ό,τι όταν καταναλώνεται σε 30 λεπτά.
Αυτό οφείλεται στο ότι η πεπτική οδός γεμίζει με μεγάλα κομμάτια τροφής, με συνέπεια να υπερπαράγονται οξέα στο στομάχι για να τα διαλύσουν. Με το πέρασμα του χρόνου, η υπερπαραγωγή οξέων μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση, η οποία όχι μόνο προκαλεί τις επώδυνες καούρες, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει και βλάβες στον οισοφάγο.
Η κατανάλωση του φαγητού με μεγάλη ταχύτητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε «φούσκωμα» και αίσθημα βάρους στο στομάχι, επειδή μαζί με τις μπουκιές που κατεβαίνουν αμάσητες, καταπίνουμε και αέρα, κατά τον δρα Ντέιβιντ Φόρκαστ, γαστρεντερολόγο στο Νοσοκομείο St Mark’s και στην London Clinic.
Για να τα αποφύγουμε όλ’ αυτά, προφανώς πρέπει να αφιερώνουμε τουλάχιστον 20 λεπτά στο φαγητό μας. Καλό θα ήταν επίσης να σηκωνόμαστε στη μέση του φαγητού για να ελέγχουμε πόσο χορτάτοι είμαστε, συνιστά ο δρ Φόρκαστ.
Η αναπνοή
Εκτός από το γρήγορο φαγητό, όμως, και η γρήγορη αναπνοή μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα. Όπως εξηγεί ο δρ Στίβεν Σπάιρο, καθηγητής Αναπνευστικής Ιατρικής στο University College του Λονδίνου, ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται 10-14 αναπνοές το λεπτό. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι (υπολογίζονται στο 10% του γενικού πληθυσμού) κάνουν 20 ή περισσότερες εισπνοές – κυρίως επειδή αναπνέουν από το στόμα αντί να παίρνουν βαθιές ανάσες από τη μύτη.
Η γρήγορη αναπνοή συνήθως δεν έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, αλλά εξαιτίας της μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως «μυρμήγκιασμα» στα δάκτυλα και γύρω από τα χείλη, «φτερουγίσματα» της καρδιάς, κούραση, δυσκολίες στην συγκέντρωση και σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, εξαιτίας της κακής οξυγόνωσης του οργανισμού.
Για να δείτε αν αναπνέετε γρήγορα, μετρήστε πόσες φορές εισπνέετε σε ένα λεπτό, σε κατάσταση ηρεμίας. Αν δείτε πως είναι πάνω από 20, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, διότι η γρήγορη αναπνοή μερικές φορές αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη προβλήματος, όπως η βρογχίτιδα.
Περπάτημα
Η ταχύτητα βάδισης αποτελεί καλή ένδειξη φυσικής κατάστασης, αλλά και μακροζωίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 34.000 εθελοντές. Όπως έδειξε, όσο πιο γρήγορα μπορεί κανείς να περπατάει, τόσο πιο πολύ ζει.
Όπως λέει ο δρ Τζον Μπριούερ, καθηγητής Αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέντφορντσαϊρ, ανεξαρτήτως ηλικίας το γρήγορο περπάτημα παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, καθώς δυναμώνει τα οστά και μας προστατεύει από την οστεοπόρωση, αυξάνει την μυϊκή μάζα, γυμνάζει την καρδιά, ρίχνει την χοληστερίνη και την πίεση, βοηθεί στον έλεγχο του σωματικού βάρους και βελτιώνει την ισορροπία, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πτώσης (γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως μετά τα 60 μας).
Θα ξέρετε ότι περπατάτε με καλό ρυθμό, όταν θα λαχανιάζετε μεν από την ταχύτητα και θα αυξάνεται ο καρδιακός παλμός σας, αλλά θα μπορείτε να συζητάτε κιόλας.
Ποτό
Η γρήγορη κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο μας μεθάει πιο γρήγορα, αλλά ενέχει και τον κίνδυνο να συνεχίσουμε να πίνουμε ανεξέλεγκτα, προκαλώντας τελικά βλάβη στο ήπαρ μας.
Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί πολλές φορές για να γίνει το κακό: μία και μόνο φορά να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα όριά μας είναι αρκετή για να δημιουργηθεί ουλή στο ήπαρ, κατά τον δρα Πολ Ουάλας, καθηγητή Πρωτοβάθμιας Υγείας στο UniversityCollege του Λονδίνου και επικεφαλής του οργανισμού κατά του αλκοόλ Drinkaware.
Ο γενικός κανόνας είναι πως το ήπαρ αντέχει μέχρι ένα ποτό ανά ώρα – όπου «ποτό» νοούνται οι δόσεις που σερβίρουν τα μπαρ, δηλαδή 100 ml για το κρασί, 250 ml για τη μπύρα και 30 ml για τα δυνατά ποτά.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend
Enhanced by Zemanta

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Barilla Ολικής Αλέσεως, χορηγός υψηλής διατροφικής αξίας στο 11ο Συνέδριο Διαιτολογίας και Διατροφής

Ο  Αλ. Παπανδρέου και η Αν. Κόκκαλη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Τα Barilla Ολικής Αλέσεως, χορηγός του 11ου Συνέδριου Διατολογίας και Διατροφής, που πραγματοποιήθηκε στο «Θέατρον» Κέντρο Πολιτισμού, «Ελληνικός Κόσμος» στις 24-27 Νοεμβρίου 2011, έφεραν αέρα ευεξίας και υγιεινής απόλαυσης σε όλους τους συμμετέχοντες.

Στο συνέδριο συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, φοιτητές και επαγγελματίες που κινούνται στο χώρο της Υγείας και Διατροφής, οι οποίοι και επισκέφτηκαν το περίπτερο των Barilla Ολικής Αλέσεως. Εκεί, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, από την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο κα. Αναστασία Κόκκαλη, για την υψηλή διατροφική αξία των ζυμαρικών Barilla Ολικής Αλέσεως καθώς και για θέματα διατροφής.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον γνωστό σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου εν δράσει. Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου μαγείρεψε σε ειδικά διαμορφωμένη κουζίνα γευστικότατες υγιεινές συνταγές με Barilla Ολικής Αλέσεως αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι τα Barilla Ολικής Αλέσεως εκτός ότι αποτελούν πηγή φυτικών ινών προσφέρουν και μία μοναδική γευστική απόλαυση.


Τα ζυμαρικά Ολικής Αλέσεως από την Barilla αποτελούν την κατάλληλη πρόταση για μια ισορροπημένη διατροφή, αφού συνδυάζουν μοναδικά την υψηλή διατροφική αξία και την εξαιρετική γεύση συνιστώντας μια εξαιρετική επιλογή διατροφής για το καθημερινό μας τραπέζι.


Barilla Ολικής Αλέσεως: Ανακαλύψτε τα καλά του Ευ Ζην…
Enhanced by Zemanta

Ποια τρόφιμα μας προκαλούν αλλεργία;

Οι αλλεργίες επηρεάζουν περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ οι τροφικές αλλεργίες περίπου το 6% των παιδιών … και 2-3% των ενηλίκων. Τα τελευταία 20 χρόνια μάλιστα έχει αυξηθεί η επικράτηση των αλλεργιών στα πιο ανεπτυγμένα κράτη, ενώ παρουσιάζεται αντίστοιχη αύξηση και στα περιστατικά άσθματος.

Κατά πόσο ένα άτομο θα εμφανίσει συμπτώματα αλλεργίας εξαρτάται από τις συνδυασμένες επιδράσεις γενετικών, περιβαλλοντικών, λοιμογόνων, φυσικών ή και ορμονικών παραγόντων. Η συνέργεια και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των παραγόντων δεν είναι πλήρως κατανοητές ενώ πρόσφατες πληροφορίες οδηγούν στην ανάπτυξη νέων υποθέσεων όπως η υπόθεση υγιεινής.

Η γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση αλλεργιών καλείται ατοπία. Αν ένας γονέας είναι αλλεργικός τότε ο απόγονος έχει 48% πιθανότητα να εμφανίσει αλλεργίες ενώ το ποσοστό φτάνει στο 70% εάν και οι δυο γονείς είναι αλλεργικοί.

Τα κλινικά σημεία των αλλεργιών συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος οι οποίες είναι άμεσα εκτεθειμένες στο περιβάλλον όπως είναι το δέρμα, το γαστρεντερικό σύστημα καθώς οι ανώτερες και κατώτερες αναπνευστικοί οδοί. Εξωγενείς εκκινητές αλλεργικών αντιδράσεων μπορεί να είναι είτε περιβαντολλογικοί παράγοντες είτε ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα.

Στα βρέφη, για παράδειγμα, το πρώτο και μεγαλύτερο αλλεργικό φορτίο προέρχεται από την τροφή, η οποία γενικά μπορεί να προκαλέσει δερματικές και γαστρεντερικές εκδηλώσεις. Ο επιπολασμός των ανεπιθύμητων αντιδράσεων από τρόφιμα και των τροφικών αλλεργιών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εξαιτίας της φύσης των διαταραχών που προκαλούν.

Σχεδόν όλα τα συστατικά των τροφών μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες σε ασθενείς με τροφική υπερευαισθησία αλλά το 90% αυτών προκαλούνται από οκτώ τρόφιμα. Τα περισσότερα τροφικά αλλεργιογόνα είναι πρωτεΐνες ή γλυκοπρωτεΐνες, ενώ πολλά τρόφιμα περιέχουν πολλαπλές πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργία.

Τα αλλεργιογόνα μπορούν να ταξινομηθούν σε ανωτέρα και κατώτερα αλλεργιογόνα. Για παράδειγμα μια πρωτεΐνη που προκαλεί αλλεργίες στο 50% ή στους περισσότερους από τους αλλεργικούς ασθενείς, αποτελεί ένα ανώτερο αλλεργιογόνο.

Οι 8 μεγαλύτερες ομάδες τροφίμων που προκαλούν συχνά αλλεργία είναι:

Αυγό 73%
Ψάρι 55%
Γάλα 50%
Φιστίκια 49%
Σόγια 28%
Σιτάρι 22%
Καρποί δένδρων
Οστρακοειδή

Άλλα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν τροφική αλλεργία είναι :

Ρύζι
Ακτινίδιο
Μπανάνα
Μήλο
Καρυκεύματα
Τεχνητά γλυκαντικά
Σέλινο

Πιο αναλυτικά:

Αυγό

Η αλλεργία από αυγά είναι η πιο συνήθης σε άτομα που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες (73%) (Sampson and Ho, 1997 j. Allergy Clin Immun). Ο κρόκος του αυγού δεν είναι γενικά τόσο αλλεργιογόνος όσο είναι το ασπράδι.

Φιστίκια

Μέχρι πρόσφατα η αλλεργία στα φιστίκια θεωρούνταν ως μια από τις λίγες τροφικές αλλεργίες που παραμένουν καθ’όλη την διάρκεια της ζωής. Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περισσότερα από το 20% των αλλεργικών ατόμων στα φιστίκια ξεπερνούν την αλλεργία μετά από μερικά χρόνια (Hurrihane 2002 Curr Opin Allergy Clini Immunol). H αλλεργία στα φιστίκια πιθανόν να εξελιχτεί σε πολύ επικίνδυνη, με εκδηλώσεις όπως το αγγειοοίδημα και η κνίδωση καθώς και δυσκολία στην κατάποση. Οι αλλεργίες στα φιστίκια αυξάνονται στο δυτικό κόσμο, αφού η εμφάνιση τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί, γεγονός που έχει αποδοθεί στην αύξηση του αριθμού των χορτοφάγων ατόμων και επομένως στην αύξηση της κατανάλωσης των φιστικιών).

Σίτος

Η αλλεργία στα δημητριακά είναι αρκετά συνήθης. Το σιτάρι αποτελεί το συχνότερο αλλεργιογόνο στην ομάδα των δημητριακών. Το κύριο αλλεργιογόνο συστατικό του σίτου φαίνεται πως είναι ένας αναστολέας της α-αμυλάσης, πρωτεΐνη που ίσως είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση μιας επαγγελματικής μορφής άσθματος: το άσθμα του αρτοποιού.

Ψάρι

Τα αλλεργικά άτομα στο ψάρι παρουσιάζουν συνήθως αλλεργία σε πολλαπλά είδη ψαριών. Το αλλεργιογόνο του ψαριού φαίνεται πως είναι πιο ευπαθές στις διαφορές ομάδες επεξεργασίας: κάποια άτομα αλλεργικά στο μαγειρεμένο ψάρι μπορούν να ανεχθούν κονσερβοποιημένο ψάρι του ίδιου είδους. Κάποια άτομα είναι αλλεργικά σε ένα μόνο είδος ψαριού. Για τα άτομα αυτά οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις δεν απαιτούν τον πλήρη αποκλεισμό όλων των ειδών ψαριού.

Σόγια

Η σόγια αποτελεί ένα τρόφιμο εναλλακτικό του αγελαδινού γάλακτος για τα βρέφη και τα παιδιά που εμφανίζουν αλλεργία σε αυτό. Η αλλεργία στη σόγια είναι αρκετά συχνή. Περισσότερο από 15 πρωτεϊνικά συστατικά της σόγιας είναι αλλεργιογόνα.

Άλλα τρόφιμα

Άλλες συχνά προκαλούμενες από τρόφιμα, αλλεργίες σχετίζονται με τα φρούτα, τα λαχανικά, τις γαρίδες και αλλά οστρακοειδή, καθώς και με πρόσθετα τροφίμων. Οι αλλεργιογόνες πρωτεΐνες μπορεί να είναι δομικές, αποθηκευτικές, μεταφορικές πρωτεΐνες ή ενζυμα. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ενός συγκεκριμένου τροφίμου, όπως το ρύζι στις χώρες της Ασίας, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά ευαισθητοποίησης

Διασταυρούμενες τροφικές και περιβαλλοντικές αλλεργίες

Η ομολογία στη δομή των πρωτεϊνών που υπάρχουν στην φύση μπορεί να προκαλέσουν διασταυρούμενες αντιδράσεις ανάμεσα σε ποικίλα τρόφιμα και αλλεργιογόνα της γύρης. Για παράδειγμα οι αλλεργικοί στη σημύδα, μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία και στις ωμές πατάτες, στα καρότα, στα μήλα, στα φουντούκια και στο σέλινο ενώ οι αλλεργικοί στη γύρη της αμβροσίας μπορεί να εμφανίζουν σημάδια αλλεργίας στο πεπόνι και στην μπανάνα.

Αυτές οι κατηγορίες διασταυρούμενων αντιδράσεων σχετίζονται με την εκδήλωση πολλών συνδρόμων όπως το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας, το σύνδρομο latex-φρούτων και το σύνδρομο tree-nut

Το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας προσβάλλει τα χείλη, την γλώσσα, τον ουρανίσκο οδηγώντας σε κνησμό, εξάνθημα και αγγείο-οίδημα. Το σύνδρομο είναι συχνότερο σε άτομα με αλλεργίες στη γύρη, κυρίως της σημύδας ή της αμβροσίας.

Το σύνδρομο latex-φρούτων. Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη διασταυρούμενης ευαισθητοποίησης μεταξύ φρούτων και φυσικού λάστιχου. Στα φρούτα αυτά περιλαμβάνονται η παπάγια, το αβοκάντο, η μπανάνα, το κάστανο, το ροδάκινο κλπ.

Σύνδρομο tree-nut. Oι ασθενείς οι όποιοι είναι αλλεργικοί στα φιστίκια μπορεί να παρουσιάσουν διασταυρούμενη αντίδραση σε αλλά όσπρια ή καρπούς δέντρων. Για παράδειγμα τα αλλεργικά άτομα στα φιστίκια μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία στα φουντούκια και στα αμερικάνικα καρύδια.

Οι επιδράσεις της προετοιμασίας της τροφής στην εμφάνιση αλλεργίας

Τα περισσότερα τροφικά αλλεργιογόνα τείνουν να παραμένουν σταθερά στη διάρκεια της προετοιμασίας και της επεξεργασίας της τροφής. Κάποια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην θερμότητα, για παράδειγμα οι γαρίδες, ενώ αλλά μετουσιώνονται κατά το μαγείρεμα. Για να καταστούν αλλεργιογόνα, τα τρόφιμα θα πρέπει επίσης να επιβιώσουν στη διαδικασία πέψης. Η απορρόφηση της τροφής επηρεάζεται και από αλλά συστατικά, όπως h αιθανόλη και το κάπνισμα.

Η άσκηση επίσης οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τις τροφικές αλλεργίες από τις μη αλλεργικές τροφικές δυσανεξίες που μπορεί να προκύψουν είτε από ενζυμικές ελλείψεις, όπως για παράδειγμα η δυσανεξία στο γάλα λόγω έλλειψης δισακχαριδάσης, είτε από φαρμακολογική αντίδραση από συστατικά της τροφής, για παράδειγμα η τυραμίνη στο τυρί, το αλκοόλ αλλά και από απελευθέρωση ισταμίνης που πυροδοτείται από ορισμένα τρόφιμα όπως το κρασί και το τυρί. Για τη διάγνωση περίπλοκων περιπτώσεων είναι απαραίτητες κάποιες δοκιμές όπως:

Η διπλά- τυφλή ελεγχόμενη από ψευδοτρόφιμο τροφική πρόκληση, που αποτελεί και πρότυπη δοκιμασία για τις τροφικές αλλεργίες με δόσεις τροφίμου και ψευδοτροφίμου σε ίσο αριθμό και ποσότητες.

Πρόκληση ανοικτής επισήμανσης, που πραγματοποιείται μόνο σε κλινικές εγκαταστάσεις για τυχόν συστηματικές παρενέργειες

Ραδιοανοσολογικός προσδιορισμός και ραδιοαλλεργιοπροσροφητική δοκιμασία RAST όπου προσδιορίζει την ειδική ανοσοσφαιρίνη IgE στον ορό.

Όλες οι δοκιμές βέβαια, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο υπό την κατάλληλη ιατρική και διαιτολογική επιτήρηση για την αντιμετώπιση ενδεχομένων σοβαρών συστηματικών αναφυλακτικών αντιδράσεων.

Η θεραπεία των τροφικών αλλεργιών βασίζεται πρωτίστως στην αποφυγή και επαγρύπνηση πάντα με παρακολούθηση ιατρού αλλεργιολόγου. Σε περίπτωση που χρειαστεί δίαιτα αποκλεισμού η παρακολούθηση από διαιτολόγο με ανάλογη εξειδίκευση είναι απαραίτητη, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για δυσμενείς επιδράσεις στην διατροφική πρόσληψη.

Οι μελλοντικές εξελίξεις στη θεραπεία των τροφικών αλλεργιών αφορούν τόσο στην ανοσοθεραπεία όσο και στην γενετική τροποποίηση των τροφίμων με σκοπό να τα καταστήσει μη αλλεργιογόνα.
medicalnews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...