Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Δεν προλαβαίνουμε ούτε να φάμε

Κάποτε, διαθέταμε μία ολόκληρη ώρα μόνο για το μεσημεριανό μας γεύμα. Σήμερα, όμως, ο χρόνος μάς πιέζει τόσο ασφυκτικά, ώστε δεν διαθέτουμε ούτε καν 40 λεπτά για όλα τα γεύματα της ημέρας μαζί!
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας δημοσκόπησης, που δείχνει ότι ο μέσος εργαζόμενος αφιερώνει καθημερινά στο φαγητό του μόλις 39 λεπτά.
Για τους περισσότερους, η μία ώρα του μεσημεριανού φαγητού έχει δώσει τη θέση της σε «κάτι πρόχειρο» που κατά κανόνα το τρώνε στο γραφείο τους, αφιερώνοντάς του μόλις 12 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα.
Το πρωινό είναι ακόμα πιο γρήγορο – μόλις 7 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, αλλά για όσους τρώνε και κάτι πέρα από τον καφέ τους.
Το δε δείπνο, έχει πλέον αναχθεί στο πιο… παρατεταμένο γεύμα της ημέρας, αφού του αφιερώνουμε 19 λεπτά.
Συνολικά δηλαδή, από τις 24 ώρες της ημέρας, μετά βίας αφιερώνουμε 39 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα στο φαγητό μας.
Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους, διότι οι μισοί από εμάς είναι τόσο πολυάσχολοι ώστε συχνά τρώνε μία φορά την ημέρα – με τις γυναίκες να το κάνουν συχνότερα από τους άντρες.
Επιπλέον, τα τρία τέταρτα των ενηλίκων καταπίνουν το φαγητό τους τόσο γρήγορα, ώστε να μπορούν καν να απολαύσουν τη γεύση τους, ενώ το 45% δουλεύουν ακόμα και την ώρα που τρώνε με συνέπεια να μην αντιλαμβάνονται καν ότι χόρτασαν - και έτσι να συνεχίζουν έως ότου τελειώσει το φαγητό που έχουν μπροστά τους.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, από ψυχολόγους της εταιρείας γαλακτοκομικών President. Όπως γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ, το 78% των ερωτηθέντων είπαν πως θα ήθελαν πάρα πολύ να έχουν περισσότερο χρόνο, ώστε να απολαύσουν ήσυχα το φαγητό τους.
Οι εννέα στους δέκα εξάλλου παραδέχτηκαν πως τις σπάνιες φορές που κατορθώνουν να φάνε ήρεμα με την οικογένειά τους, το απολαμβάνουν και νιώθουν πολύ καλύτερα.

«Το γρήγορο φαγητό μπορεί να είναι επιβεβλημένο λόγω των σύγχρονων ρυθμών της ζωής, αλλά δεν μας επιτρέπει να γευτούμε και να εκτιμήσουμε το φαγητό μας και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην συναισθηματική και σωματική ευεξία, καθώς και στην παραγωγικότητα», δήλωσε ο ψυχολόγος δρ Ρίτσαρντ Γούλφσον.
ygeia.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...