Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Βρήκαν γιατί αποτυγχάνει η δίαιτα

Όποιος έχει κάνει δίαιτα ξέρει καλά πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσει το νέο τους βάρος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μια νέα μελέτη δίνει την... απάντηση: οι συμπεριφορές που μας βοηθούν να απαλλαγούμε από τα περιττά μας κιλά δεν είναι ίδιες με αυτές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να μην τα ξαναπάρουμε.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι οποίοι μελέτησαν 36 διαφορετικούς τρόπους διατροφής και άσκησης, για να διαπιστώσουν εάν σχετίζονταν με απώλεια βάρους (ορίσθηκε ως η απώλεια του 10% του αρχικού βάρους σε ένα έτος) ή με διατήρηση του βάρους (ορίστηκε ως η διατήρηση της απώλειας του 10% για ένα έτος).

Χρησιμοποιώντας ένα τυχαίο δείγμα 1.165 εθελοντών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η απώλεια και η διατήρηση απαιτούν εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις.

Όσοι εθελοντές ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη ρουτίνα φυσικής δραστηριότητας και έτρωγαν άπαχες πρωτεϊνες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν σταθερό το βάρος τους και όχι να αδυνατίσουν.

Αντιθέτως, όσοι ακολουθούσαν ποικιλία φυσικών δραστηριοτήτων ή προγραμμάτιζαν προσεκτικά τα γεύματά τους, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσουν, αλλά όχι να διατηρήσουν σταθερό το βάρος τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως οι στρατηγικές αδυνατίσματος και διατήρησης του νέου βάρους πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι εθελοντές διάλεξαν μόνοι τους ποια από τις 36 στρατηγικές θα χρησιμοποιούσαν για να αδυνατίσουν και να μην ξαναπαχύνουν. Από αυτές, οι 14 μόνον απέδωσαν στο αδυνάτισμα ή στη διατήρηση του νέου βάρους. Καμία ωστόσο δεν απεδείχθη επιτυχημένη και στα δύο, γεγονός που εξέπληξε τους ερευνητές.Ποιες αποδίδουν

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής» (AJPM), στις στρατηγικές που μπορούν να μας αδυνατίσουν συμπεριλαμβάνονται:
* Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα δίαιτας
* Η αναζήτηση πληροφοριών για το αδυνάτισμα, τη διατροφή ή/και την άσκηση
* Ο περιορισμός της ζάχαρης
* Ο προσεκτικός προγραμματισμός των γευμάτων
* Τα τακτικά γεύματα
* Οι σκέψεις για το πόσο καλύτερα θα νιώθουμε όταν χάσουμε τα περιττά μας κιλά
* Η συστηματική ενασχόληση με ποικιλία φυσικών δραστηριοτήτων

Οι στρατηγικές που συμβάλλουν στη διατήρηση του νέου βάρους είναι:
* Η κατανάλωση άφθονων άπαχων πρωτεϊνών
* Η ακολούθηση μιας συγκεκριμένης ρουτίνας στην φυσική δραστηριότητα
* Η επιβράβευση του εαυτού μας όταν κατορθώνουμε να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής
* Η συνεχής υπενθύμιση στον εαυτό μας ότι πρέπει να ελέγχουμε το βάρος μας

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρίστοφερ Σιαμάνα, η βάση της νέας μελέτης ήταν όσα είπαν στους ερευνητές πριν από την έναρξή της άνθρωποι οι οποίοι είχαν κατορθώσει να αδυνατίσουν και να μην ξαναπαχύνουν.

Οι άνθρωποι αυτοί είχαν χάσει τουλάχιστον 15 κιλά ο καθένας και δεν τα είχαν ξαναπάρει έναν χρόνο αργότερα– και οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν εάν όσα αυτοί έκαναν, ισχύουν και για άλλους.

http://www.planitikos.com/2011/07/blog-post_1776.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...