Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Μαύρο Τσάι : Το θαυματουργό !

Το μαύρο τσάι είναι το γνωστότερο τσάι σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την καταγωγή του και την ποιότητα του.

Το βρίσκουμε σαν χρυσό αρωματικό Darjeeling αλλά και σαν σκούρο και βαρύ Assam. Το μαύρο προέρχεται από το ίδιο φυτό με το πράσινο αλλά διαφέρει στον τρόπο παραγωγής του. Το μαύρο τσάι κατέχει τη δική του θέση στην Ευρωπαϊκή αγορά, λόγω της ποιότητας του και της επιβλητικής του γεύσης. Το μαύρο τσάι είναι γενικά ισχυρότερο στη γεύση και περιέχει περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με τα υπόλοιπα τσάγια.

Ένας μύθος λέει…
Το 17ο αιώνα ένα φορτίο πράσινου τσαγιού από την Κίνα έφτασε στο Λονδίνο έπειτα από ένα πολύ μακρύ ταξίδι και κάτω από όχι ιδιαίτερα καλές συνθήκες. Το τσάι, από πράσινο, έφτασε μαύρο και οι Άγγλοι, που δεν ήταν πολύ καλοί γνώστες του τσαγιού, το πέρασαν για κανονικό, τους άρεσε και παρήγγειλαν ξανά το ίδιο…

Όλα για την υγεία…

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι ενώσεις που προέρχονται από το μαύρο τσάι βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης του σακχάρου στο αίμα.
Το μαύρο τσάι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε θειορουβικίνη και θειοφλαβίνες, που αυξάνουν την αντίσταση του οργανισμού στα μικρόβια.Επίσης είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, που μειώνουν τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης μειώνοντας την πιθανότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Καταστέλλει τη δράση και την παραγωγή οξέων από τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα, πλάκα και ουλίτιδα χάρη στη συνδυασμένη δράση φθορίου και τανινών που διαθέτει.

Η προσθήκη μελιού και λεμονιού επηρέασε θετικά την αντιοξειδωτική δράση στο μαύρο τσάι, ενώ της ζάχαρης και του γάλακτος είχε αδιάφορα αποτελέσματα.

Extra tips

Mην τα βράζετε πολύ.
Πιείτε τα όσο πιο πικρά μπορείτε.
Aν χρησιμοποιείτε ατομικά φακελάκια, αφήστε τα παραπάνω από 2 λεπτά μέσα στην κούπα.
Προσθέστε τους μία φέτα λεμονιού αντί για χυμό λεμονιού, γιατί στη φλούδα του βρίσκονται τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.
Προτιμήστε να τα πίνετε με λεμόνι αντί με γάλα.
Προσθέστε μέλι και όχι ζάχαρη.
Προτιμήστε να τα φτιάχνετε με εμφιαλωμένο μαλακό νερό (ολιγομεταλλικό).
Συντηρήστε τα σε μέρος σκοτεινό και στεγνό, γιατί το φως και η υγρασία καταστρέφουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους, αλλά και τη γεύση τους.
http://www.tsimpountiii.gr

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Υγιεινά... και παχυντικά

Οι άνθρωποι που προσέχουν τη διατροφή τους, συχνά προσέχουν τις ποσότητες των φαγητών που θα επιλέξουν να καταναλώσουν αλλά και τις θερμίδες.

Ωστόσο, με έρευνα που έγινε και δημοσίευσε το αμερικανικό τεύχος του περιοδικού Cosmopolitan φαίνεται πως οι «προσεκτικοί» με τις τροφές δεν ξέρουν και τόσο καλά ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουν και σε ποιες ποσότητες.

Ξηροί καρποί: Ένα κύπελλο με ξηρούς καρπούς έχει πέντε έως οκτώ φορές περισσότερες θερμίδες από τους φρέσκους καρπούς, επειδή έχει υποστεί αφυδάτωση και είναι πολύ πυκνότεροι. Τα νωπά σταφύλια, για παράδειγμα, έχουν 60 θερμίδες ανά φλιτζάνι, ενώ οι σταφίδες έχουν 460.

Συσκευασμένα δημητριακά: Ο συνδυασμός φρούτων με βρώμη κάνει πάρα πολύ καλό στον οργανισμό και σας γεμίζει με ενέργεια. Ωστόσο, τα προπαρασκευασμένα δημητριακά έχουν περισσότερες θερμίδες γιατί έχουν περισσότερη ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει για να μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό. Για παράδειγμα, ένα μπολ με δημητριακά έχει περίπου 500 θερμίδες.

Εμφιαλωμένο τσάι: Οι περισσότερες καφετέριες και τα καταστήματα τροφίμων έχουν εμφιαλωμένο τσάι με ζάχαρη ή μέλι. Μπορεί εσείς όταν το πίνετε και να αισθάνεστε ότι δεν επιβαρύνεται τον οργανισμό σας, ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα μπουκάλι περιέχει διπλή ή και τριπλή ποσότητα τσαγιού, με αποτέλεσμα να αγγίζει τις 200 θερμίδες.

Σαλάτες: Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τη σιλουέτα σας από τα γυμνά λαχανικά, όμως τα τελευταία χρόνια οι σαλάτες συνοδεύονται από τριμμένο τυρί, καρύδια, κρουτόν και dressing που φορτώνουν τις σαλάτες με περισσότερες θερμίδες. Για παράδειγμα μια σαλάτα φορτωμένη αντιστοιχεί σε ένα παραφουσκωμένο πιάτο ζυμαρικών
real.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για το αλκοόλ!

Σύμμαχος ή εχθρός μας το αλκοόλ στην προσπάθεια για μείωση βάρους και υγιεινή διατροφή; Το αλκοόλ έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό όταν καταναλώνεται με μέτρο αλλά αρνητικές όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.


Η αλκοόλη (οινόπνευμα) που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά αποδίδει 7 θερμίδες/gr, όταν οι υδατάνθρακές και οι πρωτεΐνες αποδίδουν 4 θερμίδες/gr και τα λίπη 9 θερμίδες/gr. Δεν είναι όμως μόνο η αλκοόλη που έχει θερμίδες στα ποτά.

Το βερμούτ (αρωματισμένο λευκό κρασί), τα ηδύποτα (λικέρ) και άλλα ποτά, περιέχουν πέρα από το αλκοόλ, υδατάνθρακες με την μορφή απλών σακχάρων. Επομένως η συστηματική υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να μας προσθέσει αρκετό βάρος και λίπος και κυρίως όταν συνοδεύεται από πατατάκια ή ξηρούς καρπούς.

Κατανάλωση 100ml Θερμίδες

Βερμούτ γλυκό / ξηρό 151 / 118

Ηδύποτα κρεμώδη 325

Ηδύποτα υψηλής περιεκτικότητας αλκοόλης 314

Ηδύποτα χαμηλής/μέσης περιεκτικότητας αλκοόλης 262

Κρασί Πόρτο 157

Κρασί κόκκινο 68

Κρασί ροζέ ημίγλυκο 71

Κρασί λευκό γλυκό 94

Κρασί λευκό ημίγλυκο 75

Κρασί λευκό ξηρό 66

Κρασί λευκό αφρώδες 76

Μπύρα 29

Μπύρα χωρίς αλκοόλη 7

Οινοπνευματώδη 40% vol. (ουίσκι, τζιν, κονιάκ, ρούμι) 222

Συνεπώς, εάν θέλουμε ένα ποτό που δεν είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο τότε θα πρέπει να επιλέξουμε μπύρα ή κρασί. Όσον αφορά στις θερμίδες το αλκοόλ φαίνεται να είναι εχθρός μας αλλά όσον αφορά στην υγεία μας φαίνεται να είναι φίλος, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι όσοι καταναλώνουν αλκοόλη έχουν μικρότερη συχνότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η προστατευτική όμως δράση του υφίσταται εφόσον η ποσότητα που καταναλώνεται δεν ξεπερνά τα 2 ποτηράκια την ημέρα για ενήλικα, υγιή άτομα και να μοιράζεται σε περισσότερα του ενός γεύματος.

Η κατανάλωσή του δεν συστήνεται σε κατηγορίες ατόμων όπως αλκοολικούς, έγκυες γυναίκες, άτομα με παθήσεις ήπατος και παγκρέατος, περιπτώσεις εσωτερικών αιμορραγιών, λήψη φαρμάκων και άτομα που πρόκειται να οδηγήσουν. Ελπίζουμε να σας άρεσε!
ygeia-online.blogspot.com

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Δίαιτα για... εικοσάρες !

Είναι σίγουρα τα πιο ανέμελα χρόνια μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να δείχνουμε την ίδια ξεγνοιασιά και στη διατροφή μας.

Στη δεκαετία των 20 είναι πολύ λίγες οι γυναίκες που έχουν υιοθετήσει σταθερές διατροφικές συνήθειες. Ίσως επειδή αυτή η περίοδος ταυτίζεται με αλλαγές (σπουδές, αναζήτηση εργασίας) οι οποίες προκαλούν στρες και αβεβαιότητα, γεγονός που επηρεάζει και τη διατροφή τους. Το σπιτικό φαγητό είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, όμως πολλές κοπέλες σε αυτή την ηλικία δεν είναι σίγουρες για τις μαγειρικές τους ικανότητες. Ως αποτέλεσμα, στρέφονται στη λύση του σνακ και του delivery.
Ωστόσο η μαγειρική είναι θέμα διάθεσης και διαθεσιμότητας υλικών στο σπίτι, επομένως ακόμη και αν δεν είστε η καλύτερη μαγείρισσα του κόσμου είναι βέβαιο ότι θα καταφέρετε να τρώτε πιο υγιεινά εφόσον φροντίζετε να έχετε πάντα γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και φρούτα, κατεψυγμένο ψάρι, νωπό κρέας, ρύζι, ελαιόλαδο και μακαρόνια.
Επίσης μην πέσετε στην παγίδα να θεωρήσετε ότι σε αυτή την ηλικία είναι εύκολο να χάσετε ανά πάσα στιγμή 2-3 κιλά, καθώς αυτή η πεποίθηση οδηγεί στο φαινόμενο «γιο-γιο» (αυξομείωση του βάρους) που μπορεί να έχει συνέπειες τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.
Ακόμα και στη δεκαετία ίων 20 πρέπει να δείξετε πειθαρχία και να μην καταναλώνετε περισσότερο από ένα γλυκό την εβδομάδα.

Τι λένε οι έρευνες
Μελέτες δείχνουν όχι οι γυναίκες σε αυτή την ηλικία δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή τους. Γυμνάζονται λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, καπνίζουν συστηματικά, πίνουν αρκετό αλκοόλ και δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και ψάρια. Επιπλέον τα περισσότερα γεύματα τους γίνονται «στο πόδι», με αποτέλεσμα την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ και πρόσληψη λίπους μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη. Επίσης, δεν προσλαμβάνουν αρκετό σίδηρο με συνέπεια να αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα αναιμίας. Τέλος προσλαμβάνουν μικρότερες από ΤΙΣ επιθυμητές ποσότητες ασβεστίου, κάτι που μακροπρόθεσμα αυξάνει την πιθανότητα οστεοπόρωση. Γι' αυτό εξάλλου και η μεγιστοποίηση HIS κατανάλωσής του σε αυτή τη δεκαετία είναι βασική για την πρόληψη της πάθησης.
Ενδεικτικό πρόγραμμα
Το πρόγραμμα που ακολουθεί μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας χωρίς να... κλειστείτε στην κουζίνα ούτε να στερηθείτε γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Δευτέρα
Πρωινό
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% με μούσλι και μέλι.
Δεκατιανό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμό φρούτων.
Μεσημεριανό
1 μερίδα φασολάκια + 1 φέτα ψωμί + 1 κομμάτι φέτα ή ½ κεσεδάκι cottage με 2,2% λιπαρά.
Απογευματινό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμό φρούτων.
Βραδινό
1 πίτα για σουβλάκι με 2 καλαμάκια κοτόπουλο, ντομάτα και λίγο τζατζίκι.

Τρίτη
Πρωινό
1 τοστ με γαλοπούλα και τυρί με χαμηλά λιπαρά.
Δεκατιανό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 1 πορτοκάλι ή ποτήρι χυμό φρούτων.
Μεσημεριανό
1 φιλέτο σολομό στη σχάρα + βραστά λαχανικά της επιλογής σας + 1 φέτα ψωμί.
Απογευματινό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμό φρούτων.
Βραδινό
1 παξιμάδι με φέτα ή ½ κεσεδάκι cottage με 2,2% λιπαρά, ντομάτα και ελαιόλαδο.

Τέταρτη
Πρωινό
1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά και δημητριακά με φρούτα.
Δεκατιανό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμό φρούτων.
Μεσημεριανό
σαλάτα λάχανο - καρότο με λεμόνι, ελαιόλαδο και 1 κονσέρβα τόνο σε νερό.
Απογευματινό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμό φρούτων.
Βραδινό
σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά + 2 κομμάτια πίτσα μαργαρίτα με λεπτή ζύμη.

Πέμπτη
Πρωινό
3-4 φρυγανιές με μαρμελάδα + 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων.
Δεκατιανό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμό φρούτων.
Μεσημεριανό
ομελέτα με 2 αβγά, μανιτάρια, πιπεριές και τυρί με χαμηλά λιπαρά (σε αντικολλητικό τηγάνι) + σαλάτα ντομάτα - αγγούρι με ½ κεσεδάκι cottage ρε 2,2% λιπαρά + 1 φέτα ψωμί.
Απογευματινό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμό φρούτων.
Βραδινό
σαλάτα Caesar's με 2-3 κ.τ.σ. σος.

Παρασκευή
Πρωινό
1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά + 3-4 κριτσίνια σουσαμιού.
Δεκατιανό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμό φρούτων.
Μεσημεριανό
1 βαθύ πιάτο πένες με σάλτσα ντομάτα και βασιλικού και 2-3 κ.τ.σ. τριμμένη παρμεζάνα + σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Απογευματινό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμό φρούτων.
Βραδινό
1 μερίδα καπνιστό σολομό με ρύζι + σαλάτα λαχανικών.

Σάββατο
Πρωινό
1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά + 2-3 μπισκότα digestive με σοκολάτα.
Δεκατιανό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμό φρούτων.
Μεσημεριανό
1 burger με κοτόπουλο (χωρίς μπέικον) και μόνο με τη μία φέτα ψωμιού + σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Απογευματινό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμό φρούτων.
Βραδινό
1 κεσεδάκι γιαούρτι με φρούτα και μέλι.

Κυριακή
Πρωινό
1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και γάλα με χαμηλά λιπαρά.
Δεκατιανό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή
1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμό φρούτων.
Μεσημεριανό
σαλάτα από ανάμεικτα λαχανικά με 1 κούπα νερόβραστα φακές, άνηθο, ελαιόλαδο και λεμόνι.
Απογευματινό
1 μήλο ή 1 αχλάδι ή ½ μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή 1 πορτοκάλι ή 1 ποτήρι χυμό φρούτων.
Βραδινό
1 φιλέτο μοσχαρίσιο + σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Καταναλώστε όση σαλάτα θέλετε, δείχνοντας όμως προσοχή στην ποσότητα του λαδιού.

Της Χρύσας Γιαννοπούλου
Με τη συνεργασία της Αναστασίας Δουγλέρη, M.SC. διατροφής αθλητών

http://www.myworld.gr/site/content.php?sel=312&artid=719335

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

15 τρόφιμα που χαρίζουν χρόνια στη ζωή

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που παρέχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία και μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα, χωρίς περιττά κιλά και για περισσότερα χρόνια, γράφει η διατροφολόγος Αμάντα Ούρσελ στην εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.

Εντάξτε τα λοιπόν στην καθημερινή διατροφή σας και δεν θα χάσετε...

Φασόλια

Περιέχουν άφθονες διαλυτές ίνες (είναι το είδος που συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα) και παρέχουν 6 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά μερίδα εστιατορίου _ περίπου όσες κι ένα αυγό μεσαίου μεγέθους.

Πράσινο τσάι

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες, που διαθέτουν αντιμικροβιακές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην καταπολέμηση της τερηδόνας. Συνιστώνται καθημερινά 1-2 φλιτζάνια.

Λιπαρά ψάρια

Σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, αντζούγιες και τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα _ ένα είδος λίπους που ελαττώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων και δρα προστατευτικά στην καρδιά.

Μαϊντανός

Να μασάτε λίγο έπειτα από κάθε γεύμα καθώς το βότανο αυτό, που είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη, θα βοηθήσει την αναπνοή σας να διατηρηθεί καθαρή. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία με τη σειρά της προστατεύει τα σπερματοζωάρια από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (μια ομάδα ιδιαίτερα δραστικών μορίων, που βλάπτουν τα κύτταρα).

Μήλα

Κάθε μήλο παρέχει 150 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, με βασικότερο την κερσετίνη _ μια αντιοξειδωτική ουσία που σκοτώνει τους ιούς, όπως αυτός του έρπητα. Η κερσετίνη βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη φλούδα του μήλου, συνεπώς μην τα ξεφλουδίζετε πριν τα φάτε.

Γκρέιπ φρουτ

Η κατανάλωση ενός γκρέιπ φρουτ πριν από κάθε γεύμα μάς κάνει να τρώμε λιγότερο, ίσως διότι μειώνει ελαφρώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο πεινασμένοι. Τα γκρέιπ φρουτ περιέχουν επίσης γλυκαρικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που μειώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη.

Ντομάτες

Είναι άριστες πηγές λυκοπένης, της χρωστικής ουσίας που τους χαρίζει το κόκκινο χρώμα και αποτελεί την κύρια αντιοξειδωτική ουσία για τον προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι άντρες τρώνε ντομάτες (ή προϊόντα ντομάτας, όπως σάλτσα, κέτσαπ) δέκα ή περισσότερες φορές την εβδομάδα διατρέχουν κατά 35% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Ρόδια

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν, με κυριότερες το ελλαγικό οξύ και την παραοξονάση, προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού, επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη και μπορεί να ελαττώσουν τις αθηρωματικές πλάκες που συσσωρεύονται στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς.

Πατάτες

Μια βραστή ή ψητή πατάτα τροφοδοτεί τον οργανισμό με αρκετή ενέργεια ώστε να αναρρώσουν οι μύες έπειτα από μια προπόνηση ή να κοπεί η όρεξη μεταξύ των γευμάτων, λόγω της καλύτερης ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Βρώμη

Είναι πλούσια στη διαλυτή ίνα βήτα-γλυκάνη, η οποία μειώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη. Παρέχει επίσης στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στο δέρμα.

Αρακάς

Περιέχει άφθονες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για γερό νευρικό σύστημα, καθώς και διαλυτές ίνες που μειώνουν την όρεξη και διατηρούν τη χοληστερόλη υπό έλεγχο. Επιπλέον, μία μερίδα των 140 γραμμαρίων παρέχει 16 mg βιταμίνης C, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό.

Δαμάσκηνα

Περιέχουν φερουλικό οξύ, το οποίο είναι πολύτιμο για την υγεία των εντέρων. Περιέχουν επίσης σάκχαρα τα οποία ενδέχεται να προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μαύρη σοκολάτα

Οι σοκολάτες με περιεκτικότητα 70% και πάνω σε κακάο είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες εμποδίζουν _ μεταξύ άλλων _ τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και έτσι τις θρομβώσεις του αίματος.

Ελιές

Οι ελιές περιέχουν μονοαξόρεστα λίπη, βιταμίνη Ε και πολλά άλλα συστατικά, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των αρτηριών και τη μακροζωία.

Καυτερές πιπεριές

Αυξάνουν τον μεταβολισμό και όσο πιο καυτερές είναι, τόσο το καλύτερο. Μελέτες έχουν δείξει πως επί 2 ώρες έπειτα από την κατανάλωση μιας τσίλι σος είναι αυξημένες οι καύσεις μας κατά 15%.

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Φάτε ψάρια και προλάβετε το εγκεφαλικό επεισόδιο

Med-fishesImage via Wikipedia Οι γυναίκες που τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες σχετικά με το όφελος της διατροφής με ψάρια για το κυκλοφορικό σύστημα. Όμως μια δεύτερη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι το όφελος από τα ψάρια ακυρώνεται, όταν αυτά τηγανίζονται.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης με επικεφαλής την Δρ Σουζάνα Λάρσον, μελέτησαν επί δέκα χρόνια περίπου 34.700 γυναίκες ηλικίας 49 έως 83 ετών.

Διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν συχνά ψάρι, είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε αυτή τη δεκαετία (δηλαδή όφελος ανάλογο περίπου με αυτό που παρέχουν οι στατίνες), σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

«Η κατανάλωση ψαριών είναι πολύ μικρή σε πολλές χώρες και η αύξησή της πιθανότατα θα είχε σημαντικά οφέλη για τον πληθυσμό», σχολίασε ο Δρ Νταρίους Μοζαφαριάν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ο οποίος αξιολόγησε τη σουηδική μελέτη.

Επεσήμανε ότι από τα ψάρια, τα πιο ωφέλιμα είναι αυτά που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, αλλά όχι παστά, επειδή το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση του αίματος. Από την άλλη, όπως είπε, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο καρχαρίας, που περιέχουν σχετικά υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης στον οργανισμό τους.

Οι Σουηδοί ερευνητές επεσήμαναν, από την πλευρά τους, ότι το όφελος από την διατροφή με ψάρια έγκειται κυρίως στη βιταμίνη D και στα ω-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος και τη συγκέντρωση λίπους στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρόσφατα η ίδια επιστημονική ομάδα είχε δημοσιεύσει μια παρεμφερή έρευνα στο επιστημονικό έντυπο Stroke, που έδειχνε ότι οι γυναίκες, οι οποίες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια άλλη αμερικανική έρευνα, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology, συμπέρανε ότι το τηγανητό ψάρι αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη -που αφορούσε περίπου 21.700 άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών- τονίζει ότι αν και ουσιαστικά όλα τα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το όφελος εξαρτάται από το είδος του ψαριού και από τον τρόπο μαγειρέματος.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συνιστά την κατανάλωση ψαριών (πλούσιων σε λιπαρά), τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Λιπαρή επιδερμίδα; Μήλο!

Αν η επιδερμίδα σας είναι λιπαρή και έχετε απογοητευτεί από τα ανύπαρκτα αποτελέσματα των διαφόρων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά,  ίσως ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε το πλέον θρεπτικό φρούτο, το μήλο, και να φτιάξετε μια σπιτική μάσκα ομορφιάς κατά του λιπαρού δέρματος.

Θα χρειαστείτε ένα μήλο, πέντε κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι και μία κουταλιά του γλυκού μέλι

Βγάλτε καλά τα κουκούτσια και, χωρίς να ξεφλουδίσετε το μήλο, βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.

Αφού έχετε καθαρίσει καλά το πρόσωπό σας με ζεστό νερό (για να ανοίξουν οι πόροι), απλώστε το μείγμα και αφήστε το για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεβγάλετε καλά και βάλτε την υδατική σας.

Αν κάνετε την παραπάνω μάσκα δύο φορές την εβδομάδα, τότε σε περίπου έναν μήνα θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα.
http://typografikos.blogspot.com

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Το κόκκινο κρέας βλάπτει τις γυναίκες

Public domain photograph of various meats. (Be...Image via WikipediaΣύμφωνα με σουηδική επιστημονική μελέτη οι γυναίκες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας, έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ηέρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Stroke» και συμπέρανε ότι το 10% των γυναικών που έκανε τη μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (100 γραμμάρια τη μέρα), είχε 42% περισσότερες πιθανότητες να πάθει εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν λιγότερο (κάτω από 25 γραμμάρια τη μέρα).

Μάλιστα το κόκκινο κρέας, επειδή περιέχει πολύ νάτριο που αυξάνει την πίεση του αίματος, καθώς και σίδηρο που επιταχύνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, οι οποίες κάνουν ζημιές στους ιστούς και τις αρτηρίες, βρέθηκε να αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις μη καπνίστριες και στις γυναίκες χωρίς διαβήτη.

omorfamistika.gr
Enhanced by Zemanta

Πως να χάσετε τα κιλά των γιορτών

Οι γιορτές πέρασαν αλλά τα κιλά που φορτώθηκες κατά τη διάρκειά τους παρέμειναν στο σώμα σου. Και ενώ σπας το κεφάλι σου για το πώς θα επαναφέρεις τη σιλουέτα σου στα κανονικά της επίπεδα, υπάρχουν μερικά απλά διατροφικά μυστικά για να γλιτώσεις από το φούσκωμα και το πρήξιμο που σου άφησαν τα φαγοπότια των γιορτών. Κάνε παρελθόν τα κιλά των γιορτών ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Μπορεί στην τηλεόραση να έχεις δει μέχρι σήμερα δεκάδες παραλλαγές για το πώς να μαγειρέψεις τα απομεινάρια κρέατος και γλυκών. Όμως, εσύ δεν πρέπει να μπεις στη διαδικασία αυτή. Μπορεί το τσιζ κέικ με τα περισσευούμενα μελομακάρονα να ακούγεται δελεαστικό, αλλά σκέψου πόσες χιλιάδες θερμίδες θα φορτωθείς χωρίς λόγο. Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να βρεις τη δύναμη και να αδειάσεις το σπίτι από τα γλυκά πειρασμούς των γιορτών και φυσικά να μην φτιάξεις ή αγοράσεις καινούργια!:

Μπορεί στις γιορτές να τα έπινες κάθε βράδυ, να μην χόρταινες να τρως γέμιση γαλοπούλας και γλυκάκια, αλλά τώρα το πάρτυ τέλειωσε. Καλό είναι να επιστρέψεις σιγά σιγά στις παλιές και καθιερωμένες διατροφικές σου συνήθειες. Αν συνεχίσεις να κάνεις τις διατροφικές καταχρήσεις των γιορτών, το σώμα σου κινδυνεύει να συνηθίσει αυτό το ρυθμό διατροφής και σύντομα δεν θα χωράς στα τζιν σου παντελόνια.

Η λιγοφαγία ή η μονοφαγία λίγο μετά τις γιορτές είναι το πιο σοβαρό λάθος που μπορείς να κάνεις στον αγώνα απώλειας των κιλών που πήρες την περίοδο των γιορτών. Σκέψου απλά ότι τα κιλά που πήρες σε περίπου 2 εβδομάδες δεν είναι ούτε λογικό αλλά και ούτε υγιεινό να χαθούν σε 2-3 μέρες. Η απότομη αλλαγή από το πολύ φαγητό στην πλήρη αφαγία θα ρίξει τον οργανισμό σου σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και αντί να χάνεις κιλά, ό,τι τρως θα γίνεται λίπος!

Έχε πάντα στο μυαλό σου το ισοζύγιο ενέργειας, την ισορροπία δηλαδή ανάμεσα στις θερμίδες που καταναλώνεις και σε εκείνες που καις. Αν θες να δεις γρηγορότερα αποτελέσματα αδυνατίσματος, φρόντισε απλά να αυξήσεις τις θερμίδες που καις (με γυμναστική και υγιεινή διατροφή) και όχι χωρίς να τρως τίποτα.

Αν υπάρχει κάποια εποχή που πρέπει να γεμίσεις το καθημερινό διατροφικό σου πλάνο με φρούτα και λαχανικά, τότε σίγουρα είναι η περίοδος μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στις γιορτές φάγαμε αρκετές λιχουδιές πλούσιες σε βούτυρο και λιπαρά, οπότε η στροφή προς το γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και τα ημιαποβουτυρωμένα προϊόντα κρίνεται απαραίτητη. Ταυτόχρονα, φρόντισε η καθημερινή σου διατροφή να περιλαμβάνει 2 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Οι γιατροί προτείνουν 3- 5 μερίδες αλλά ένα καλό ξεκίνημα με ένα φρούτο και μια σαλάτα, είναι ότι πρέπει για να μπαίνεις ξανά στο κλίμα και τα ρούχα σου!

Έρευνες έχουν δείξει ότι έξι στα δέκα άτομα που ξεκινούν δίαιτα αμέσως μετά τις γιορτές, εγκαταλείπουν την προσπάθεια μέσα στις έξι πρώτες ημέρες. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να πείσεις τον εαυτό σου πως δεν βρίσκεται σε καθεστώς δίαιτας αλλά προετοιμασίας μέχρι τις επόμενες γιορτές. Αν θέλεις να φας το κοκορετσάκι και το αρνάκι το Πάσχα, πρέπει να έχεις κάνει τον απαραίτητο χώρο στο κορμάκι σου.
http://spnews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...