Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Η απώλεια βάρους βελτιώνει τη ζωή των διαβητικών

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής όσων πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 μπορεί  να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης και να οδηγήσει σε μειωμένες ιατρικές δαπάνες

Η απώλεια βάρους μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικάνικης μελέτης.

Συγκεκριμένα στο 73ο Αμερικάνικο Διαβητολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας «Look AHEAD» (Action for Health in Diabetes), σύμφωνα με τα οποία ένα μακροπρόθεσμο εντατικό πρόγραμμα παρέμβασης στον τρόπο ζωής, για τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, επικεντρωμένο στην απώλεια βάρους, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, τις μικροαγγειακές επιπλοκές, να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης και να οδηγήσει σε μειωμένες ιατρικές δαπάνες, μειώνοντας την ανάγκη για νοσηλεία, τη φροντίδα στα εξωτερικά ιατρεία και τα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο, Χάρη Δημοσθενόπουλος, MMedSci ,Προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών που παρακολούθησε τις εργασίες του Συνεδρίου, το εντατικό πρόγραμμα οδήγησε σε απώλεια βάρους υψηλότερη και από το αναμενόμενο.

Ωστόσο,  σημειώνει, αν και φάνηκε να έχει τόσα θετικά αποτελέσματα, παρόλα αυτά η εντατική παρέμβαση στον τρόπο ζωής δε φάνηκε σύμφωνα με την «AHEAD» να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με μια ομάδα ελέγχου, στην οποία δόθηκε υποστήριξη και εκπαίδευση για το διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, που πραγματοποιήθηκε σε 16 κέντρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες με περισσότερους από 5.000 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, ηλικίας 45-76 ετών που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2.

Αν και αρχικά οι συμμετέχοντες στην ομάδα εντατικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής έχασε 8,6 % του σωματικού βάρους και να διατηρήσουν μια απώλεια 6 % του σωματικού βάρους στο τέλος της παρέμβασης, η οποία ήταν καλύτερη από ό, τι οι ερευνητές ανέμεναν, στη εντατική ομάδα του τρόπου ζωής δεν μειώθηκε ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νοσηρότητας ή θνησιμότητα, ή τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης (της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης), σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε την υποστήριξη του διαβήτη και της εκπαίδευσης. Η ομάδα που είχε την υποστήριξη και την εκπαίδευση έχασε 0.7% αρχικά και 3,5% στο τέλος της παρέμβασης.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να χάσουν βάρος και να το κρατήσουν μακριά, με πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο Grifin P. Rodgers, MD, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη. "Ενισχύει επίσης τη σύσταση ότι τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να χάσουν βάρος, για να βελτιώσουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας τους και την υγεία τους."

Επίσης, αναφέρει ο κ. Δημοσθενόπουλος, υπήρξαν παρουσιάσεις σχετικά με τις γλυκαντικές ύλες όπου επισημάνθηκε η συσχέτιση της κατανάλωσης ροφημάτων με φρουκτόζη με την εμφάνιση υπερτριγλυκεριδαιμίας, διαβήτη, λιπώδους διήθησης αλλά και αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου (σε περιπτώσεις όμως όπου ένα ποσοστό 20-25% της προσλαμβανόμενης ενέργειας προέρχεται από την κατανάλωση αυτών των ροφημάτων. Παράλληλα, επισημάνθηκε πως ο τρόπος χρήσης των υποθερμιδικών γλυκαντικών υλών είναι αυτός που καθορίζει το αν θα συμβάλλουν στη ρύθμιση ή όχι του σωματικού βάρους. Τέλος υπήρξαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που αφορούσαν τη μέτρηση υδατανθράκων αλλά και την ανάγκη της κάλυψης ή όχι των λιπών και των πρωτεϊνών της τροφής, καθώς και η παρουσίαση ενός νέου όρου, αυτού του Food Insulin Index, από μια ερευνητική ομάδα από το Sydney. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο FII θεωρείται πως μπορεί να προσδιορίσει καλύτερα τη γλυκαιμική αντίδραση μιας τροφής, και αφορά τόσο τροφές με υδατάνθρακες όσο και τροφές με πρωτεΐνες και λίπη.  
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...