Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Τέσσερα παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας απειλούν με τις θερμίδες τους

Παρότι η χώρα μας δεν κατάφερε να αποκτήσει μια δική της μεσογειακή κουζίνα και να την καταστήσει διάσημη ανά τον κόστο, ωστόσο κάποια ελληνικά πιάτα έγιναν γνωστά ανά τον πλανήτη: μουσακάς, χωριάτικη, παστίτσιο, σουβλάκι. Πόσο «μεσογεικά» είναι και πόσες θερμίδες περιέχουν;

Ελληνικό σουβλάκι: «Καθαρόαιμο» ελληνικό φαγητό που δε συναντούμε εύκολα σε άλλες χώρες. Για το λόγο αυτό βρίσκεται και στη κορυφή των επιλογών όσων έρχονται στην Ελλάδα. Ένα σουβλάκι με πίτα, καλαμάκι χοιρινό, ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι αποδίδει περίπου 230 θερμίδες, 31γρ υδατανθράκων, 10γρ πρωτεϊνών και 8γρ λίπους. Είναι ένα γεύμα που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων αλλά χρειάζεται μια μικρή προσοχή σε τυχόν έξτρα υλικά που θα προστεθούν όπως οι τηγανιτές πατάτες και οι διάφορες σος, που μπορούν να αυξήσουν περισσότερο τις θερμίδες του.

Χωριάτικη σαλάτα: Η χωριάτικη σαλάτα περιέχει ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι και φέτα θεωρείται ένα πλήρες γεύμα που δίνει 370θερμίδες, 16γρ υδατανθράκων, 9,5 γρ πρωτεϊνών και 29γρ λίπους. Στην ιδέα όλων μας η χωριάτικη σαλάτα πρόκειται για ένα ελαφρύ γεύμα. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Λίγο παραπάνω ελαιόλαδο και λίγη φέτα μπορεί να εκτοξεύσει μια χωριάτικη σαλάτα κοντά στις 1000θερμίδες ή και να τις ξεπεράσει.

Μουσακάς: Μία μερίδα (ένα κομμάτι των 200 γραμμαρίων) θα δώσει 480θερμίδες, 8γρ υδατανθράκων, 7γρ πρωτεϊνών και 18γρ λίπους. Και παρόλο που συχνά στα ελληνικά εστιατόρια σερβίρεται σε υπερμεγέθη κομμάτια, εμείς σας δίνουμε «άφεση αμαρτιών» και σας παροτρύνουμε να τον γευτείτε. Και ας χαλάσει η δίαιτα.

Παστίτσιο: Συγγενικό φαγητό με το μουσακά με την διαφορά ότι υπάρχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα αμύλου που προέρχεται από τα μακαρόνια. Μια μερίδα εστιατορίου (ένα κομμάτι των 200γρ) θα δώσουν 400 θερμίδες, 29γρ υδατανθράκων, 18γρ πρωτεϊνών και 24γρ λίπους.

Πηγή Nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...