Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Τα γλυκά «χτυπούν» στο πάγκρεας

Φωτογραφία
Oι ενήλικοι που τρώνε πολλά γλυκά και άλλα τρόφιμα τα οποία προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, προειδοποιούν ιταλοί ερευνητές.
Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 εθελοντές, το ένα τρίτο εκ των οποίων έπασχε από τη νόσο, ανακάλυψαν πως όσοι ακολουθούσαν διαιτολόγια με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν διαιτολόγια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ο γλυκαιμικός δείκτης αναφέρεται στο πόσο γρήγορα προκαλεί ένα τρόφιμο αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκά, αυξάνουν γρήγορα και απότομα το σάκχαρο. Αντιθέτως, τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι φακές, η σόγια, το γιαούρτι και πολλά δημητριακά ολικής άλεσης, προκαλούν βαθμιαία και αργή αύξηση του σακχάρου.
Η έρευνα
Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του παγκρέατος σχετίζεται μεν με τους υδατάνθρακες (στην κατηγορία αυτή ανήκουν το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα γλυκά), αλλά όχι με όλους. Η συνολική κατανάλωση δεν τον επηρέαζε, ενώ η υψηλή κατανάλωση φρούτων δρούσε προστατευτικά.
Αντιθέτως, η συστηματική κατανάλωση τροφίμων με ζάχαρη (όπως γλυκά, καραμέλες, μέλι και μαρμελάδες) αύξανε τον κίνδυνο- και όσο περισσότερα έτρωγε κανείς, τόσο το χειρότερο.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (όπως η λευκή ζάχαρη) σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Αnnals of Εpidemiology».
Η νέα μελέτη είναι η δεύτερη εφέτος που δείχνει ότι η ζάχαρη και ο καρκίνος στο πάγκρεας σχετίζονται. Η πρώτη δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στην επιθεώρηση «Cancer Εpidemiology, Βiomarkers & Ρrevention» και κατέδειξε συσχέτιση του καρκίνου αυτού με την αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς δεν προκαλεί συμπτώματα για καιρό και έτσι συνήθως ανιχνεύεται όταν πια έχει εξαπλωθεί. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ειδικές προληπτικές εξετάσεις για την ανίχνευσή του. Οι έως σήμερα μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα και ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης είναι δύο τέτοιοι παράγοντες. Ο ρόλος της διατροφής, όμως, παραμένει ασαφής.
Την παρούσα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιδρυμα Φαρμακολογικής Ερευνας Μάριο Νέγκρι, στο Μιλάνο, οι οποίοι πήραν λεπτομερείς πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής 326 πασχόντων από καρκίνο του παγκρέατος. Μεταξύ άλλων, οι ασθενείς συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειές τους την τελευταία διετία πριν από τη διάγνωση της ασθένειάς τους.
Κάθε ασθενής συγκρίθηκε με δύο υγιείς συνομηλίκους του, του ιδίου φύλου. Συνολικά, το ένα τρίτο των εθελοντών που ακολουθούσαν διαιτολόγια με πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είχε κατά 78% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με τους εθελοντές που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Διπλασιασμός κινδύνου
Οι εθελοντές που ακολουθούσαν διαιτολόγιο με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη είχαν κατά 56% περισσότερες πιθανότητες παγκρεατικού καρκίνου.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, κάθε άνθρωπος έχει 1 πιθανότητα στις 100 να εκδηλώσει καρκίνο του παγκρέατος κάποια στιγμή στη ζωή του και το νέο εύρημα σημαίνει πως τα πολλά γλυκά σχεδόν διπλασιάζουν το ποσοστό αυτό.
Το εύρημα δεν επηρεάστηκε από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος, όπως το τσιγάρο και ο διαβήτης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πολλά γλυκά αυξάνουν τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου επειδήακόμα κι αν κάποιος δεν έχει πρόβλημα σακχάρου- επηρεάζουν την παραγωγή από το πάγκρεας της ορμόνης που διασπά το σάκχαρο, δηλαδή της ινσουλίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...