Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Επικίνδυνες οι δίαιτες των σταρ

Υπάρχει μια κατηγορία γυναικών που ισχυρίζεται ότι δεν διστάζει να καταναλώνει, με ευχαρίστηση και δίχως ενοχές, τεράστιες σοκολάτες σε κρίσεις υπογλυκαιμίας την ώρα που το τζιν τους «ακούει» στο μαγικό νούμερο 27! Υπάρχει και η άλλη, αυτή που μάλλον κάτι θυμίζει στις περισσότερες, που για να φάει ένα παγωτό θα υποχρεωθεί την επομένη να αποτοξινωθεί καταναλώνοντας μόνο γιαούρτια 2% και φρούτα. Και όλα αυτά για να μπορέσει να κουμπώσει το τζιν της νούμερο… 42. Και όμως ακόμη και οι προικισμένες με μεταβολισμό που καλπάζει και εξουδετερώνει τις θερμιδοβόμβες δεν τρώνε τον αγλέουρα χωρίς τίμημα. Τα δίμετρα μοντέλα που παρελαύνουν στις πασαρέλες με υπέροχα σώματα δίχως ψεγάδια βασανίζουν τον εαυτό τους με εξαντλητικές δίαιτες για να διατηρούνται λεπτές και καλλίγραμμες. Ενίοτε μάλιστα καταφεύγουν σε υπερβολές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θέτουν και την υγεία σε μεγάλο κίνδυνο.
Η Ναόμι Κάμπελ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των «Τimes», ομολόγησε ότι καταναλώνει τρεις φορές τον χρόνο ειδικό αντιοξειδωτικό σιρόπι από σφένδαμο, χυμό λεμόνι, καυτό νερό και πιπέρι καγέν. Κάθε περίοδος δίαιτας διαρκεί ακόμη και 18 συνεχόμενες ημέρες δίχως τροφή! Ακόμη και η Τζένιφερ Ανιστον παραδέχθηκε ότι πριν από τα γυρίσματα κάθε ταινίας τρώει ημερησίως 14 μικρές μερίδες αλεσμένης τροφής. Εξίσου υπερβολικές ακούγονται και οι μέθοδοι δίαιτας που εφαρμόζει η Κέιτ Μος η οποία, εκτός από τον συνδυασμό τσιγάρων και βότκας (ενίοτε και κοκαΐνης), ισχυρίζεται ότι στην απώλεια βάρους τη βοηθά η κατανάλωση λευκού τσαγιού και μελιού μαζί με γεύματα ελάχιστων θερμίδων. «Κάποια πράγματα μπορεί να φαίνεται ότι δεν αποτελούν μέρος μιας σωστής διατροφής αλλά μεμονωμένα εμπεριέχουν κάποια θετικά στοιχεία. Για παράδειγμα, η διατροφή της Ανιστον έχει τα μικρά και συχνά γεύματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους» σχολιάζει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ΜSc κυρία Χρυσάνθη Βλαχάκη. Οι μύθοι και οι αλήθειες που συνοδεύουν κάθε «μαγικό» φίλτρο που υπόσχεται απώλεια βάρους πριν από το καλοκαίρι ποικίλλουν, αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή: κινδύνους για την υγεία σχεδόν σε κάθε εφαρμογή τους. «Το σώμα δεν παίρνει όσα χρειάζεται μόνο από κάποιο σιρόπι. Χρειάζονται συγκεκριμένες αναλογίες, συγκεκριμένων τροφών. Μπορεί να προκληθούν ανεπάρκειες λόγω υπερβολών».
Η δράση αντιοξειδοτικών σκευασμάτων μπορεί να έχει και τη θετική όψη της με επιφυλάξεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, «τα σιρόπια με αντιοξειδωτική δράση βασίζονται στη θεωρία πως η κατανάλωσή τους βοηθά τον μεταβολισμό. Ουσιαστικά πρόκειται για βιταμίνες που βοηθούν τον μεταβολισμό. Ενα ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι η βιταμίνη Ε. Το να τα πάρει από κάποιο σιρόπι είναι λύση αλλά αν παρθεί από φρούτο η απορροφησιμότητα είναι μεγάλη, ενώ από σιρόπι πολύ μικρότερη».
Η απώλεια κιλών δεν αμφισβητείται και σίγουρα δεν αποκλείεται. «Ο όρος δίαιτα-εξπρές είναι δόκιμος. Πρόκειται για δίαιτα φοβερά χαμηλοθερμιδική με ειδικά χαρακτηριστικά» λέει ο διαιτολόγος κ. Δημήτρης Γρηγοράκης. «Με ειδικές στερήσεις υπόσχονται την απώλεια κιλών τα οποία είναι ανέφικτο να χαθούν αλλιώς. Πετυχαίνουν, αλλά οι ενστάσεις μας είναι ότι οι συγκεκριμένες δίαιτες καθώς βάζουν την κατάσταση της υγείας σε κίνδυνο και υποβάλλουν σε ανούσιους ψυχαναγκασμούς». Οσο για περιπτώσεις όπως η μέθοδος της Ναόμι Κάμπελ, οι απόψεις είναι σαφείς: «Είναι επικίνδυνο. Οι ακρότητες έχουν συνέπειες σε μεγαλύτερες ηλικίες».
Μια δίαιτα βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή είναι «ο καλύτερος τρόπος απώλειας βάρους και διατήρησής του μακροπρόθεσμα» σύμφωνα με την κυρία Βλαχάκη. «Θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα και λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές τροφές. Η μονοφαγία στερεί στοιχεία από τον οργανισμό- οπότε χάνει δύσκολα βάρος».
Ο κ. Γρηγοράκης προτείνει διατροφή βασισμένη στην επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών φυσικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς), με αποφυγή κορεσμένων λιπαρών τοξικών και χημικών. Επίσης «τρώγοντας κάτι μη εποχιακό γεμίζουμε χημικές ουσίες από φυτοφάρμακα και ορμόνες και δεν χάνουμε βάρος».
ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ
«Το S μας αφορά ως style όχι ως size»
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
«Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή η οποία ταιριάζει στον κάθε άνθρωπο.Υπάρχουν τροφές που μεταβολίζουμε ή μας κάνουν καλό.Για τον κάθε άνθρωπο ο τομέας διατροφή είναι πολύ ιδιαίτερο θέμα.Πρέπει να ψάξουμε το “καύσιμο” το οποίο βάζουμε μέσα μας για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε.Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με σωστή άσκηση είναι μυστικό καλής ζωής,μακροζωίας,ομορφιάς και καλής διάθεσης.Αυτό το οποίο εμείς λέμε είναι ότι το μέγεθος S δεν μας αφορά.Μας αφορά το S ως style όχι ως size.Ολα είναι για όλους μας,δίχως εμμονές,δίχως συνθήκες που θα μας κάνουν κακό μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα.Σημασία έχουν η προσωπικότητα και η εσωτερική ομορφιά.Αυτή ποτέ δεν χαλάει και ποτέ δεν γερνάει».
Η Ζέτα Δούκα είναι πρόεδρος της «ΑΝΑΣΑΣ»,μη κερδοσκοπικής εταιρείας πρόληψης διατροφικών διαταραχών ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ
* Φυσιολογική απώλεια βάρους θεωρούνται τα 4-6 κιλά τον μήνα τρώγοντας σωστά.
* Συνήθως οι δίαιτεςαστραπή που υπόσχονται απώλεια 8 κιλών σε μία εβδομάδα οδηγούν σε απώλεια υγρών που αφυδατώνουν το σώμα.Ουσιαστικά το σώμα χάνει 1-2 κιλά λίπος και το υπόλοιπο είναι μυϊκός ιστός.
* Η απώλεια υγρών οδηγεί σε αφυδάτωση,δηλαδή σε έντονη εμφάνιση κυτταρίτιδας και ραγάδων.
* Είναι παγίδες οι συμβουλές που προτρέπουν σε μονοφαγία ή σε παντελή έλλειψη τροφής για μία ημέρα.Δεν πρέπει να λείψει κάτι από τον οργανισμό γιατί έτσι πάει πίσω το σύστημά του.
* Εστιάζουμε σε είδος τροφών και στον τρόπο παρασκευής τους.
* Το νερό είναι σύμμαχος της καλής διατροφής.
* Ενα σώμααφυδατωμένο,αντί για ένα κιλό,μπορεί να χάσει μόλις 100 γραμμάρια σε μία εβδομάδα.
* Σημαντική είναι και η πρόσληψη ροφημάτων όπως το πράσινο τσάι ή κάποιο ρόφημα με βότανα.Εκτός από την ενεργοποίηση του μεταβολισμού,βοηθούν και στη μείωση της όρεξης.
* Μια κούπα ρύζι έχει 180 θερμίδες,ενώ μια κούπα λαχανικά 20-30 θερμίδες,
γι΄ αυτό και προτιμάμε μεγαλύτερη πυκνότητα με λιγότερες θερμίδες.
* Επιλέγουμε λαχανικά όπως τα χόρτα,το μαρούλι και η ρόκα.
Το παντζάρι έχει πολλή ζάχαρη.
* Ας εντάξουμε στη διατροφή μας μια φορά όσπρια και ένα λαδερό.
* Απαραίτητη είναι η λήψη πρωτεϊνών.
* Θα πρέπει να κάνουμε τρία κύρια γεύματα με δύοτρία μικρότερα ενδιάμεσα.Αν μείνουμε πολλές ώρες νηστικοί,μπλοκάρει ο οργανισμός.
Light προϊόντα
* Τα light γαλακτοκομικά προϊόντα συστήνονται και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας καθώς το λίπος και ειδικά το αγελαδινό είναι κορεσμένο.
* Είναι λάθος όμως να καταφεύγουμε σε light προϊόντα για να τρώμε πολύ,νομίζοντας ότι δεν παχαίνουμε.
* Τα υποκατάστατα ζάχαρης χρησιμοποιούνται πολύ αλλά δεν έχει αποδειχθεί πλήρως αν τελικά κάνουν καλό.Προτιμότερο είναι η χρήση τους αν επιλέγεται σε περιόδους δίαιτας να έχει ημερομηνία λήξης.
* Επιλέγουμε καλύτερα μαύρη ζάχαρη ή μια κουταλιά μέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...