Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Γκρέιπ φρουτ κατάλληλο για δίαιτα αλλά και για την αποτροπή του διαβήτη

Πολλά έχουν γραφεί για τις ιδιότητες του.Το σίγουρο πια είναι ότι  Βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μειώνει τη χοληστερίνη και καταπολεμά τον καρκίνο.

Το γκρέιπ φρουτ είναι φυτό εσπεριδοειδές της οικογένειας των ρουτιδών που καλλιεργείται πολύ στις ΗΠΑ. Ονομάζεται επίσης βοτρυόκαρπος. Είναι δέντρο με αρκετά πολύχρονη ανάπτυξη και μέτριες διαστάσεις. Οι καρποί του είναι σφαιρικοί, ελαφρά πεπιεσμένοι στην κορυφή, λίγο μεγαλύτεροι από το πορτοκάλι και εμφανίζονται κατά ομάδες στον ίδιο βλαστό (απ’ όπου και η ονομασία βοτρυόκαρπος), έχουν λεπτό φλοιό, ωχροκίτρινο και σάρκα εύχυμη, πικρόξινη, η οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B, C.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε περιορισμένη κλίμακα. Η επιστημονική του ονομασία είναι κίτρο δεκουμάνα της ποικιλίας παραδείσι.

Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να συμβάλει στηναπώλεια βάρους αλλά και την αποτροπή του διαβήτη. Η ουσία ναρινγενίνη που περιέχεται στο πικρό εσπεριδοειδές έχει θαυματουργή δράση ενάντια στο λίπος.

Η ουσία που ανήκει στα φλαβονοειδή επιδρά με έναν επαναστατικό τρόπο στο ήπαρ κάνοντάς το να καίει λίπος αντί να το αποθηκεύει ύστερα από ένα γεύμα. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς μεγάλες αλλαγές στη διατροφή, μια δόση ναρινγενίνης μπορεί να είναι αρκετή ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω συσσώρευση περιττών κιλών ή ακόμη και να οδηγήσει σε μείωση του βάρους.
Η ουσία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και να πολεμήσει τον διαβήτη δεδομένου ότι φαίνεται επίσης να εξισορροπεί τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στον οργανισμό.

Σε πειράματα σε ποντίκια που έχουν γίνει φάνηκε ότι η ναρινγενίνη λειτουργεί ως «ασπίδα» ενάντια στην επίδραση της ανθυγιεινής διατροφής στον οργανισμό. Προέτρεπε το ήπαρ να καίει και να μη συσσωρεύει το λίπος. Η ναρινγενίνη είχε θετική επίδραση στο βάρος χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει η λήψη θερμίδων. Βέβαια είναι μύθος ότι το γκρέιπ φρουτ είναι λιποδιαλυτικό μια δεν έχει αποδειχθεί ότι περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην καύση του λίπους.

Όμως χρειάζεται και προσοχή όταν στην δίαιτα μας έχουμε το γκρέιπ φρουτ γιατί το γκρέιπ φρουτ μπορεί νααλληλεπιδράσει με τις στατίνες ή να επηρεάσει τη δράση τους στον οργανισμό. Έτσι καλό είναι αν λαμβάνετε φάρμακα για την χοληστερίνη (συνήθως στατίνες) να αποφεύγετε το γκρέιπ φρουτ.
medlabgr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...