Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινή ζωή για πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Η υγιεινή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ και η σωματική άσκηση μπορούν να προλάβουν σχεδόν το ένα τέταρτο των 1,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, ανακοίνωσαν την Τετάρτη επιστήμονες.

Ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν ότι μετά τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, έλεγχο των διαστάσεων της περιφέρειας της μέσης, διακοπή του καπνίσματος, περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και σωστή διατροφή, μειώθηκε κατά 23% ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει το χρήσιμο μήνυμα για τη δημόσια υγεία ότι ακόμα και οι δευτερεύουσες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Αν Τγιόνελαντ του Ινστιτούτου Καρκινικής Επιδημιολογίας στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Δανίας.  
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

«Βελτιώνω τη διατροφή μου»!

Πολυήμερες διαδραστικές εκδηλώσεις της Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2010!
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πολυήμερες διαδραστικές εκδηλώσεις της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2010 και κεντρικό σύνθημα: «Βελτιώνω τη διατροφή μου»!
Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
περιλάμβαναν τις ακόλουθες ενέργειες:
Συνέντευξη τύπου σε συνεργασία με τα περιοδικά “FORMA” & “ΠΑΙΔΙ & ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ” τη Τρίτη 12 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Αμαρουσίου με θέμα:
«Αντιοξειδωτικά & Υγεία: Αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας για την αντιοξειδωτική πρόσληψη ενηλίκων 18-73 ετών». Εισηγητές ο κ. Νικόλαος Ανδρικόπουλος Καθηγητής του Τμήματος Διατροφής – Διαιτολογίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η κα Βιργινία Παπαεμμανουήλ Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ο κ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας. Συντονίστρια της Συνέντευξης Τύπου ήταν η κα Μίνα Μάζη Εμπορική Διευθύντρια του Ομίλου «ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ», ενώ προσφώνησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης.

Ολοήμερη διαδραστική εκδήλωση με σύνθημα: «Διατροφικά Μενού με… νου», την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 στο εμπορικό κέντρο “Avenue”.
Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας αποτέλεσε η ενημέρωση του κοινού για τις αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιήσει, ώστε να επιτύχει τη βελτίωση των διατροφικών του συνηθειών.
Περισσότεροι από τριάντα Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι μέλη της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ σε μία ξεχωριστή διαδραστική ενέργεια, βαθμολόγησαν τους επισκέπτες του “Avenue” με βάση ένα πρωτότυπο τεστ «Αντιοξειδωτικής πρόσληψης». Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τις αντιοξειδωτικές τους απαιτήσεις, αλλά και έλαβαν ατομικές
συμβουλές διατροφής για τους τρόπους με βάσει τους οποίους θα βελτιώσουν την αντιοξειδωτική τους πρόσληψη.
Το βράδυ του Σαββάτου 16/10, σε μία ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής διακεκριμένοι ομιλητές κατέθεσαν την άποψη τους σχετικά με το ρόλο των «αντιοξειδωτικών στην υγεία». Σχετικά με το θέμα αυτό, η κα Έλενα Καλογρίτσα υπεύθυνη επικοινωνίας Ομίλου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», η κα Γεωργία Καπώλη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc και ο κ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, επεσήμαναν τη σημαντική αξία της διατροφής που βασίζεται σε ποιοτικά και ποσοτικά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά. Συντονίστρια της Εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος υγείας (ΑΥΡΙΑΝΗ, ARMY MAGAZINE κλπ) κα Νικολέττα Ντάμπου. Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν των προσκεκλημένων με την Υποστήριξη των  Εταιριών: UNILEVER, PEPSICO, OPTIMA, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, BARILLA & BOEHRINGER INGELHEIM.
Η Επιστημονική Ομάδα ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ αναπτύσσει δραστηριότητες σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών διατροφής: Διαιτολογική Υποστήριξη, Εταιρική Υποστήριξη, Περιοδικό ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Έρευνα, Εκδόσεις Ενημερωτικών εγχειριδίων,
Διοργάνωση Εκδηλώσεων & e-Υπηρεσίες.

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Οι «παχουλοί» φτάνουν ως τα βαθιά γεράματα

Karate Knock-OutImage by emilio labrador via Flickr
Τα ίδια χρόνια ζωής –αλλά με χειρότερη υγεία– ζουν τα ελαφρώς υπέρβαρα άτομα σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ολλανδικού πανεπιστημίου του Groningen. Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, μόνο η σοβαρή παχυσαρκία (με ΔΜΣ άνω του 35) συνεπάγεται αύξηση της νοσηρότητας –της ροπής του ατόμου προς τα προβλήματα υγείας.

Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι οι υπέρβαροι –αλλά και οι ελαφρώς παχύσαρκοι– δεν έχουν προδιάθεση να ζήσουν λιγότερα χρόνια. Μάλιστα, το προσδόκιμο ζωής για τους ελαφρώς υπέρβαρους (ΔΜΣ=25-29,9) είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από όσους έχουν φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ=18,5-25). Μόνο όσοι ανήκουν στην κατηγορία της σοβαρής παχυσαρκίας (ΔΜΣ>35) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας.

ΗΠΑ, το μέλλον της Ευρώπης

Δεδομένου ότι το ποσοστό των υπέρβαρων είναι σχετικά μικρό –ακόμη και στις ΗΠΑ– η επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής του συνολικού πληθυσμού είναι περιορισμένο. Όπως επισημαίνει η Mieke Reuser, «οι ΗΠΑ μας χαρίζουν μια ματιά στο δικό μας μέλλον. Στην Ευρώπη σταδιακά γινόμαστε παχύτεροι, ωστόσο, δεν πεθαίνουμε σε μικρότερη ηλικία. Αυτό συνεπάγεται τεράστια αύξηση στο κόστος της υγείας. Εάν θέλουμε να μείνει το κόστος της ιατρικής περίθαλψης σε λογικά πλαίσια, θα πρέπει να προσέχουμε το ελαφρώς αυξημένο βάρος και την παχυσαρκία».

Οι μορφωμένοι ζουν περισσότερο

Τα άτομα με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο ζουν περισσότερο και υποφέρουν λιγότερο από σωματικές ασθένειες και γνωστικές δυσλειτουργίες, σύμφωνα με την έρευνα. Η εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνει την υπόθεση της «γνωστικής εφεδρείας» (cognitive reserve), σύμφωνα με την οποία τα άτομα ανώτερου μορφωτικού επιπέδου μπορούν να αναβάλλουν τη γνωστική δυσλειτουργία και την απώλεια μνήμης, καθώς ανταποκρίνονται καλύτερα στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.

Το κάπνισμα συντομεύει τη ζωή (με προβλήματα υγείας)

Τέλος, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το κάπνισμα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από την παχυσαρκία. Δεδομένου ότι οι καπνιστές πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία κατά μέσο όρο, ζουν λιγότερα χρόνια με προβλήματα υγείας. «Εάν θέλουμε να το κόστος της υγείας να παραμείνει σε λογικά πλαίσια, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η παχυσαρκία και όχι το κάπνισμα», τονίζει η επικεφαλής ερευνήτρια, καθώς το κάπνισμα σκοτώνει, ενώ η παχυσαρκία παρατείνει το διάστημα της ζωής με προβλήματα υγείας.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Στους υδατάνθρακες το μυστικό των μαραθωνοδρόμων

George Sheehan Classic 2007Image by Marty.FM via Flickr
Το μυστικό του τερματισμού στο Μαραθώνιο βρίσκεται στους υδατάνθρακες και υπάρχει μαθηματική φόρμουλα που μπορεί να δείξει στους δρομείς πόσες έξτρα θερμίδες από υδατάνθρακες θα πρέπει να πάρουν πριν τρέξουν σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα .

Συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρει ότι δεν θα πρέπει ο δρομέας να εξαντλήσει πολύ γρήγορα τα αποθέματα ενέργειας από υδατάνθρακες που διαθέτει ο οργανισμός του, γιατί αλλιώς θα βιώσει το οδυνηρό φαινόμενο να «πέφτει πάνω σε ένα τοίχο», οπότε ή θα κόψει απότομα ταχύτητα ή σε λίγα λεπτά θα αναγκαστεί να σταματήσει τελείως.

Η νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του τμήματος Επιστημών Υγείας και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό μαθηματικής βιολογίας “PLoS Computational Biology” υπολόγισε μια νέα μαθηματική «φόρμουλα» που επιτρέπει σε κάθε δρομέα να υπολογίσει με ακρίβεια πόσες θερμίδες από υδατάνθρακες πρέπει να έχει πάρει εκ των προτέρων για να διαθέτει αρκετό απόθεμα, ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην κούρσα και να μην αναγκαστεί να την εγκαταλείψει.

Ο επικεφαλής της έρευνας Μπένζαμιν Ράποπορτ, που έχει τρέξει σε 19 Μαραθώνιους κι έχει άμεση πείρα των προβλημάτων της απαιτητικής κούρσας, αναφέρει ότι περίπου το 40% των μαραθωνοδρόμων «πέφτουν πάνω σε τοίχο», δηλαδή καίνε όλους τους υδατάνθρακες που είναι αποθηκευμένοι στο ήπαρ και τους μυς τους και αναγκάζονται να επιβραδύνουν δραματικά καθώς ο οργανισμός αρχίζει πλέον να “καίει” το διαθέσιμο λίπος του, συχνά αδυνατούν να συνεχίσουν.

Πολλοί μαραθωνοδρόμοι πιστεύουν ότι αυτό το αίσθημα είναι αναπόφευκτο, κάποια στιγμή, σε μια τόσο μεγάλη διαδρομή όπως ο Μαραθώνιος, όμως ο Ράποπορτ υποστηρίζει ότι το μυστικό της αντοχής κρύβεται στην «φόρμουλα» που ανακάλυψε.

Αρκεί κάποιος να συνυπολογίσει τρία πράγματα: το βάρος του, το χρόνο που θέλει περίπου να κάνει μέχρι τον τερματισμό και την μέγιστη ικανότητά του για λήψη οξυγόνου από τους πνεύμονές του (ονομάζεται VO2max), κάτι που δείχνει την ικανότητα του για αερόβια άσκηση. Η τελευταία αυτή παράμετρος μπορεί να μετρηθεί σε ειδικό μηχάνημα, ενώ μπορεί να υπολογιστεί πιο χονδρικά και λιγότερο επιστημονικά, αν κάποιος διαιρέσει τον μέγιστο αριθμό σφύξεων της καρδιάς τους (σε συνθήκες μέγιστου στρες) με τον ρυθμό σφύξεων σε ανάπαυση και να πολλαπλασιάσει μετά το αποτέλεσμα με το 15. Μια χονδρική εκτίμηση για τον μέγιστο αριθμό σφύξεων γίνεται αν αφαιρέσει κανείς την ηλικία του σε έτη από τον αριθμό των 220 σφύξεων το λεπτό.

Ο συνδυασμός του βάρους, του επιθυμητού χρόνου της διαδρομής και της αεροβικής ικανότητας -μέσα από μια μαθηματική φόρμουλα- δίνει έναν αριθμό που δείχνει στους δρομείς πόσες έξτρα θερμίδες από υδατάνθρακες θα πρέπει να πάρουν πριν τρέξουν. Αρκετοί δρομείς αναπληρώνουν τις «αποθήκες» των υδατανθράκων τους παίρνοντας καθ’ οδόν διάφορα ποτά, αλλά, όπως είπε ο Ράποπορτ, ένας δρομέας μπορεί να μεταφέρει μέσα στο ήπαρ και τους μυς του πολύ περισσότερα «καύσιμα», αν έχει προετοιμαστεί επιστημονικά, χωρίς πια να χρειάζεται να μαντεύει.

Ο αμερικανός ερευνητής δημιούργησε μάλιστα ένα online «εργαλείο» υπολογισμού, που μπορεί να βοηθήσει τους υποψήφιους μαραθωνοδρόμους να κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς, στη διεύθυνση http://endurancecalculator.com.

Enhanced by Zemanta

Τα λαχανικά ασπίδα στον καρκίνο του μαστού

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καρότων, μπρόκολων και λάχανων μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα της πιο επιθετικής μορφής του, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, σε συνδυασμό βέβαια και μιας σειράς άλλων παραγόντων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που διενεργήθηκε από το Κέντρο Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Βοστώνης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας “American Journal of Epidemiology”, αντίθετα με τα λαχανικά τα φρούτα δεν φαίνεται να έχουν παρόμοιο προστατευτικό αποτέλεσμα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Συμβουλές διατροφής που θα σας κάνουν να τα ... χάσετε

Γνωρίζουμε όλοι ότι προκειμένου να χάσουμε βάρος πρέπει να τρώμε λιγότερο και να γυμναζόμαστε περισσότερο...

όμως έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν και κάποια «κόλπα» που μας βοηθούν όταν πρόκειται να χάσουμε κιλά. Βρετανοί διατροφολόγοι παρουσίασαν πρόσφατα ενδεδειγμένες συμβουλές διατροφής που θα σας κάνουν να… τα χάσετε ξεγελώντας τον εαυτό σας!

1. Γελάστε! Είναι αποδεδειγμένο ότι θα κάψετε θερμίδες. Αν ξεκαρδιστείτε στα γέλια για 10-15 λεπτά την ημέρα, αυξάνεται η εβδομαδιαία κατανάλωση ενέργειας έως και 280 θερμίδες.

2. Οι άνθρωποι που κάνουν βελονισμό μία φορά την εβδομάδα μπορούν να χάσουν επιπλέον 4,5 κιλά σε τρεις μήνες. Εφαρμόζοντας βελονισμό σε ειδικά σημεία πίεσης είναι πιθανόν να προκαλέσουμε ηλεκτρικούς παλμούς που καταστέλλουν - δηλαδή κόβουν- την όρεξη.

3. «Καλύψτε» με...
κανέλα το γιαούρτι σας κάθε μέρα για να κάψετε λίπος. Η κανέλα ενισχύει τον μεταβολισμό σας. Μισό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα είναι αρκετό για να κάψετε ένα επιπλέον κιλό τον μήνα.

4. Πάρτε το μεσημεριανό σας μακριά από το γραφείο. Θα καταναλώσετε 250 λιγότερες θερμίδες σε μία ημέρα από εκείνες που καταναλώνετε όταν τρώτε καθώς εργάζεστε.

5. Ενα ποτήρι χυμός καρότου ημερησίως θα σας βοηθήσει να χάσετε 2 κιλά σε 12 εβδομάδες, καθώς περιέχει άφθονες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καύση του λίπους.

6. Για να κάψετε περισσότερες θερμίδες, να ακούτε μουσική που σας δίνει ρυθμό κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο ευχάριστα τις ασκήσεις σας και θα διώξει μακριά την κούραση.

7. Μην ασκείστε μόνοι. Η άσκηση με φίλους θα βοηθήσει να χάσετε κατά 1/3 περισσότερο βάρος από ό,τι αν πάτε μόνοι σας στο γυμναστήριο ή κάνετε jogging. Οταν ασκείστε μαζί με άλλους, διατηρείτε τα κίνητρα για να συνεχίσετε και επωφελείστε από την αμοιβαία ενθάρρυνση.

8. Φάτε κόκκινες πιπεριές! Η χημική ουσία που τους δίνει την ιδιαίτερη γεύση τους ενισχύει κατά 25% τον μεταβολικό ρυθμό.

9. Τρώτε τρία σνακ 250 θερμίδων πλούσια σε πρωτεΐνες την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα. Για παράδειγμα, ένα κομμένο σε φέτες στήθος κοτόπουλου ή 185γραμ. τόνου σε νερό και τραγανό ψωμί με μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά. Οσοι το κάνουν έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος.

10. Να κλείνετε την τηλεόρασή σας όταν τρώτε, γιατί σας αποσπάει την προσοχή και δεν σταματάτε, ακόμη και όταν έχετε χορτάσει. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τα 3,5 κιλά που κάθε χρόνο παίρνουν όσοι τρώνε μπροστά στην TV!

11. Φάτε ανανά. Δεν είναι μόνο ένα καλό σνακ για να προκαλέσει τον μεταβολισμό σας, αλλά επιπλέον περιέχει bromolina, η οποία βοηθά στην αποδόμηση των πρωτεϊνών.

12. Εάν αυτό που τρώτε δεν μεγάλωσε στο χώμα, δεν περπατούσε ή δεν κολυμπούσε, αποφύγετέ το. Με άλλα λόγια, να προτιμάτε όσο γίνεται περισσότερο τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Τα επεξεργασμένα περιέχουν πολλά πρόσθετα, λίπη, ζάχαρη και αλάτι.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Κόκκινο κρασί στην υγειά σας
Ενα ποτήρι κόκκινο κρασί καθημερινά μπορεί να σταματήσει την εναπόθεση λίπους, ειδικά γύρω από την κοιλιά σας. Οι ευεργετικές δράσεις του κρασιού και δη της ουσίας ρεσβετατρόλης είναι πλέον γνωστές. Μελέτες παγκοσμίως υποστηρίζουν ότι το κόκκινο κρασί σε μικρή ποσότητα αποτελεί ασπίδα για τα άτομα που έχουν προδιάθεση για διαβήτη και προστατεύει την υγεία μας από πολλές άλλες σύγχρονες ασθένειες.

espressonews.gr

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Το κρεμμύδι πολεμά την κακή χοληστερόλη

Το ταπεινό κόκκινο ξερό κρεμμύδι, το οποίο αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά των πιάτων της μεσογειακής κουζίνας, βοηθά στην απομάκρυνση της «κακής» LDL χοληστερόλης από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα συντελεί στη διατήρηση της «καλής» ΗDL χοληστερόλης που αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στις καρδιοπάθειες.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι τάισαν χάμστερ που ακολουθούσαν πλούσια σε χοληστερόλη διατροφή με κόκκινο κρεμμύδι. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές είδαν ότι έπειτα από οκτώ εβδομάδες κατανάλωσης ξερού κρεμμυδιού τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης των ζώων εμφάνισαν μείωση 20% κατά μέσο όρο. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα ωστόσο δεν εμφανίστηκε μείωση των επιπέδων της «καλής» ΗDL χοληστερόλης.

Ο επικεφαλής της μελέτης Ζεν Γιου Τσεν από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι η μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά την αλληλεπίδραση των κόκκινων κρεμμυδιών με τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. «Τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιού μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιοπάθειας» σημείωσε ο ερευνητής.

Η κατανάλωση ξερού κρεμμυδιού έχει συνδεθεί κατά καιρούς με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη του κοινού κρυολογήματος, ακόμη και του καρκίνου.

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Tροφές που ενδυναμώνουν τη μνήμη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε σταδιακή εξασθένηση της μνήμης με βασικότερο από αυτούς την ηλικία. Με την πάροδο των ετών, τα κύτταρα του εγκεφάλου μας εκφυλίζονται σταδιακά και έτσι γερνώντας χάνουμε την άλλοτε δυνατή μας μνήμη.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας ξαφνικής εξασθένησης της μνήμης είναι ο τραυματισμός στο κεφάλι. Ενδέχεται, ένα τραύμα στο οποίο δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία, να έχει επηρεάσει νευρώνες του εγκεφάλου μας και η μνήμη μας να χάνεται σταδιακά.
Τέλος, η συνηθέστερη αιτία απώλειας της μνήμης μας είναι η αυστηρή δίαιτα, όπου ξαφνικά στερούμε από τον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να ψάχνουμε για ώρες που είχαμε παρκάρει το πρωί... Δείτε ποιες τροφές θα ενδυναμώσουν σημαντικά τη μνήμη σας-και καλού κακού, σημειώστε τις για να τις θυμάστε…
Υδατάνθρακες και ζάχαρη
Είναι ίσως τα σημαντικότερα «βελτιωτικά» μνήμης. Το βασικότερο «καύσιμο» του εγκεφάλου μας είναι η γλυκόζη και αν την στερηθούμε για μεγάλο διάστημα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα μνήμης. Σημαντικά «όπλα» στον πόλεμο κατά της… αμνησίας είναι η μαύρη σοκολάτα, το μέλι και η ζάχαρη.
•Βιταμίνη Β
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β, όπως τα αυγά, η σοκολάτα και το συκώτι, ευνοούν ιδιαίτερα την εξασθενημένη μνήμη και αποτελούν «ασπίδα» έναντι στη νόσο Αλτσχάϊμερ. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε χολίνη, μια ουσία που όχι μόνο βοηθά τη μνήμη αλλά ευνοεί και τη δυνατότητα συγκέντρωσης.
•Ω3 λιπαρά οξέα
Τις ευεργετικές τους ιδιότητες τις γνωρίσαμε σχετικά πρόσφατα, καθώς το άλλοτε «μισητό» μουρουνέλαιο, τα ψάρια, η σόγια και τα καρύδια φαίνεται πως ανέβηκαν «πάτωμα» στη διατροφική μας πυραμίδα, ως τροφές πλούσιες σε Ω3 οξέα. Οι τροφές αυτές, βοηθούν ιδιαίτερα τις λειτουργίες του εγκεφάλου και ενδυναμώνουν σημαντικά τη μνήμη, γι’ αυτό και εντάσσονται στο διαιτολόγιο του διαβάσματος!
•Αντιοξειδωτικές ουσίες
Οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες τροφές, όπως το πράσινο τσάι, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το γάλα, το γιαούρτι, το ψωμί και τα δημητριακά, θα αποτελέσουν αιχμηρά όπλα στη φαρέτρα σας στον πόλεμο ενάντια στην εξασθενημένη μνήμη.

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

«Μερίδες: Το μέγεθος …μετράει», στη Χαλκίδα


Πρώτος «σταθμός» του portal διατροφής medNutrition, που τη φετινή σεζόν φέρνει τηνενημέρωση για το μέγεθος της μερίδας κοντά στους κατοίκους άλλων πόλεων της Ελλάδας, ήταν η Χαλκίδα.
Έτσι, το περασμένο σαββατοκύριακο, τουλάχιστον 4.000 ενημερωτικές αφίσες του medNutrition, μοιράστηκαν σε ένα ειδυλλιακό σημείο δίπλα στη θάλασσα, στην παραλία της Χαλκίδας. Οι αφίσες φτιάχτηκαν για να ενημερώσουν το κοινό, πόσο πρέπει να τρώνε καθημερινά από κάθε κατηγορία τροφίμου. Κι αυτό γιατί, έρευνες δείχνουν ότι τρώμε με «μπούσουλα» τη μερίδα του εστιατορίου, η οποία, τις περισσότερες φορές είναιδιπλάσια ή τριπλάσια από το κανονικό. Μάλιστα, στην αφίσα, για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη, κάθε τροφή αντιστοιχήθηκε με κάποιο αντιμείμενο από την καθημερινή ζωή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπεύθυνος τομέα Υγείας του Δήμου Χαλκιδέων, καρδιολόγος κ. Γεώργιος Βοσκός, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου της Χαλκίδας, κ. Παντελής Κούκος, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΓΕΡΜΑΝΟΥ Νέας Αρτάκης, Κώστας Σπυρόπουλος, που ήταν ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.
Αρκετοί ήταν εκείνοι που στάθηκαν λίγο παραπάνω χρόνο στο περίπτερο και συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο από το οποίο η επιστημονική ομάδα του mednutrition φιλοδοξεί να βγάλει περισσότερα συμπεράσματα σχετικά με το επίπεδο ενημέρωσης του κοινού για το μέγεθος της μερίδας και τα συνηθέστερα λάθη τους. Συνολικά, συμπληρώθηκαν περίπου 300 ερωτηματολόγια.
Μέσα από τη σύντομη συζήτηση με τους περαστικούς, οι διατροφολόγοι διαπίστωσαν τηνανάγκη συστηματικής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης γύρω από το θέμα των μερίδων. Παρόλο που το μέγεθος της μερίδας είναι μια πληροφορία που τα περισσότερα τρόφιμα αναγράφουν στην ετικέτα τους, οι μόνοι που φαίνεται να την αναζητούν είναι όσοι ήδη προσέχουν την διατροφή τους και αποφεύγουν τα λιπαρά, και το κάνουν, μόνο στα τρόφιμα που είναι light (με μειωμένα λιπαρά).
Την ερχόμενη Παρασκευή και το ερχόμενο Σάββατο, οι διατροφολόγοι του medNutrition, θα περιμένουν, να ενημερώσουν το κοινό, με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια θέρμη στην Κόρινθο (πλησίον Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος) και Κιάτο (πλησίον Alpha Bank).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλκιδέων και τουΟργανισμού Άθλησης Χαλκίδας, με χορηγό την ΦΑΓΕ και την υποστήριξη των:Unilever, Μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Ζυμαρικά Barilla Ολικής Αλέσεως, Sweet & Balance ΓΙΩΤΗΣ, Βoehringer Ιngelheim Pharmaton Vitamigen, Δημητριακά Ολικής Αλέσεως FITNESS® της NESTLÉ®, Ρύζι Uncle Ben’s.

«Μερίδες: Το μέγεθος …μετράει», στη Χαλκίδα

Πρώτος «σταθμός» του portal διατροφής medNutrition, που τη φετινή σεζόν φέρνει τηνενημέρωση για το μέγεθος της μερίδας κοντά στους κατοίκους άλλων πόλεων της Ελλάδας, ήταν η Χαλκίδα.

Έτσι, το περασμένο σαββατοκύριακο, τουλάχιστον 4.000 ενημερωτικές αφίσες του medNutrition, μοιράστηκαν σε ένα ειδυλλιακό σημείο δίπλα στη θάλασσα, στην παραλία της Χαλκίδας. Οι αφίσες φτιάχτηκαν για να ενημερώσουν το κοινό, πόσο πρέπει να τρώνε καθημερινά από κάθε κατηγορία τροφίμου. Κι αυτό γιατί, έρευνες δείχνουν ότι τρώμε με «μπούσουλα» τη μερίδα του εστιατορίου, η οποία, τις περισσότερες φορές είναιδιπλάσια ή τριπλάσια από το κανονικό. Μάλιστα, στην αφίσα, για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη, κάθε τροφή αντιστοιχήθηκε με κάποιο αντιμείμενο από την καθημερινή ζωή.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπεύθυνος τομέα Υγείας του Δήμου Χαλκιδέων, καρδιολόγος κ. Γεώργιος Βοσκός, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου της Χαλκίδας, κ. Παντελής Κούκος, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΓΕΡΜΑΝΟΥ Νέας Αρτάκης, Κώστας Σπυρόπουλος, που ήταν ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.


Αρκετοί ήταν εκείνοι που στάθηκαν λίγο παραπάνω χρόνο στο περίπτερο και συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο από το οποίο η επιστημονική ομάδα του mednutrition φιλοδοξεί να βγάλει περισσότερα συμπεράσματα σχετικά με το επίπεδο ενημέρωσης του κοινού για το μέγεθος της μερίδας και τα συνηθέστερα λάθη τους. Συνολικά, συμπληρώθηκαν περίπου 300 ερωτηματολόγια.


Μέσα από τη σύντομη συζήτηση με τους περαστικούς, οι διατροφολόγοι διαπίστωσαν τηνανάγκη συστηματικής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης γύρω από το θέμα των μερίδων. Παρόλο που το μέγεθος της μερίδας είναι μια πληροφορία που τα περισσότερα τρόφιμα αναγράφουν στην ετικέτα τους, οι μόνοι που φαίνεται να την αναζητούν είναι όσοι ήδη προσέχουν την διατροφή τους και αποφεύγουν τα λιπαρά, και το κάνουν, μόνο στα τρόφιμα που είναι light (με μειωμένα λιπαρά).

Την ερχόμενη Παρασκευή και το ερχόμενο Σάββατο, οι διατροφολόγοι του medNutrition, θα περιμένουν, να ενημερώσουν το κοινό, με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια θέρμη στην Κόρινθο (πλησίον Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος) και Κιάτο (πλησίον Alpha Bank).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλκιδέων και τουΟργανισμού Άθλησης Χαλκίδας, με χορηγό την ΦΑΓΕ και την υποστήριξη των:Unilever, Μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Ζυμαρικά Barilla Ολικής Αλέσεως, Sweet & Balance ΓΙΩΤΗΣ, Βoehringer Ιngelheim Pharmaton Vitamigen, Δημητριακά Ολικής Αλέσεως FITNESS® της NESTLÉ®, Ρύζι Uncle Ben’s.

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Στα 15 ξεκίνησε δίαιτα, στα 16 πέθανε!

Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί τη μοιραία κατάληξη που θα είχε η δίαιτα που ξεκίνησαν πέρυσι μία μητέρα με την 15χρονη κόρη της στο Λονδίνο, ώστε να είναι όμορφες τα Χριστούγεννα!

Η μαθήτρια Anna Wood ζήλεψε τη μαμά της και θέλησε να την «ακολουθήσει» στη δίαιτα που άρχιζε ενόψει Χριστουγέννων. Μόνο που η αρχική της «ζήλια» μετατράπηκε σε εμμονή και όλους τους μήνες που ακολούθησαν το κορίτσι συνεχώς έχανε κιλά, έχανε την υγεία της, τη δύναμή της, έχανε τον ίδιο της τον εαυτό. Μία πανέμορφη κοπέλα, μία άριστη μαθήτρια έδινε τη θέση της σε μία σκιά μπλεγμένη στα «δίχτυα» της νευρικής ανορεξίας.
Το κορίτσι έχασε τη μάχη για τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο, οι γονείς της όμως τώρα αποφάσισαν να μιλήσουν στα media, ώστε να κινητοποιήσουν άλλους γονείς να μην κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στα προβλήματα των παιδιών τους.

Όπως δηλώνει η μητέρα της, «όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα. Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι υπέφερε από ανορεξία, πέθανε! Δεν είχαμε καν χρόνο για να μάθουμε πώς μπορούμε να τη βοηθήσουμε!». Απαρηγόρητος και ο πατέρας της μικρής, ο οποίος έχει χωρίσει με τη μητέρα της Anna, μοιάζει ανήμπορος να καταλάβει τι έχει συμβεί: «Μα γιατί έκανε δίαιτα; Δεν ήταν καν χοντρή!» μονολογεί.

Η μητέρα της Anna σταμάτησε τη δίαιτα έπειτα από 6 εβδομάδες, το κορίτσι όμως συνέχισε τον δρόμο χωρίς γυρισμό. Λίγους μήνες μετά, οι δάσκαλοί της ήρθαν σε επικοινωνία με την οικογένεια για να επισημάνουν ότι κάτι πάει στραβά. Μάταια… «Νομίζαμε ότι υπερέβαλαν», είναι η τραγική αποστροφή της μητέρας όταν θυμάται την πορεία των γεγονότων. Η Anna προσπαθούσε να κρυφτεί… Έκανε ότι έτρωγε, μα έκρυβε το φαγητό στα μανίκια της και το πέταγε μετά, έκανε εμετούς, προσπαθούσε να μην κρατάει τίποτε στο στομάχι της. Όταν η κατάσταση ήταν πλέον οφθαλμοφανής, η μητέρα της την πήγε σε γιατρούς και σε ψυχολόγο. Τίποτα… Κανείς δεν μπορούσε να την πείσει να επανέλθει... Κατέληξε σε νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για τέσσερις μήνες.

Το ποσοστό λίπους στο σώμα της μειώθηκε τόσο πολύ που δεν μπορούσε να ζεσταθεί με τίποτε. Καθώς τα όργανά της άρχισαν να υπολειτουργούν, η 16χρονη πια κοπέλα, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, ωστόσο, μετά και από αυτό δεν κατάφερε να επιστρέψει ποτέ… Ξεψύχησε, αφήνοντας τους πάντες γύρω της χωρίς απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θυσίασε τα νιάτα της, την ομορφιά της, την ίδια της τη ζωή. Η αστυνομία θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες έρευνες γύρω από τις συνθήκες θανάτου της.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το όνομα Anna Wood έχει συνδεθεί και με μία άλλη τραγική ιστορία 15χρονης. Ήταν το κορίτσι που πέθανε στην Αυστραλία το 1995, αφού πήρε ένα χάπι «Έκστασι» σε ένα πάρτι, με την ιστορία της τότε να κάνει τον γύρο του κόσμου και να ξεσηκώνει συζητήσεις επί συζητήσεων γύρω από τη διείσδυση των ναρκωτικών στους μαθητές.NEOS KOSMOS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...