Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Οι ορμόνες ευθύνονται για τις αποτυχημένες δίαιτες

Αν πολλοί άνθρωποι παιδεύονται να κάνουν μια πετυχημένη δίαιτα και συχνά ξαναβάζουν τα κιλά που έχασαν με τόσο κόπο, αυτό οφείλεται στο ότι οι ορμόνες τους, ακόμα κι ένα χρόνο μετά τη δίαιτα, τους ωθούν επίμονα να φάνε περισσότερο, σύμφωνα με μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Αδαμαντία Κρικέτου.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον Τζόζεφ Προϊέτο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», συμπέραναν ότι όσοι έχασαν κιλά με δίαιτα, έχουν συνεχώς να αντιπαλέψουν μια υπόγεια βιολογική ώθηση να φάνε κι άλλο.
Άλλες μελέτες για την παχυσαρκία έχουν δείξει ότι μόλις οι υπέρβαροι άνθρωποι χάνουν κιλά, ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται και μια σειρά από ορμονικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα, με συνέπεια να αυξάνεται η όρεξή τους και έτσι να δυσκολεύονται να αντισταθούν στον πειρασμό του φαγητού. Οι αυστραλοί ερευνητές πήγαν ένα βήμα παραπέρα και διαπίστωσαν ότι αυτές οι αλλαγές διαρκούν σε βάθος χρόνου και μπορεί να κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα δύσκολη τη ζωή  όσων κάποια στιγμή έχασαν βάρος.

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Η μεσογειακή διατροφή βοηθά και τη γονιμότητα

Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται πως βοηθά και στην γονιμότητα, σύμφωνα με ισπανική επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας «Fertility and Sterility», μελέτησαν περίπου 500 γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας και άλλες 1.600 γυναίκες που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί.

Οι επιστήμονες χώρισαν τις γυναίκες σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν τα προηγούμενα χρόνια ακολουθούσαν «μεσογειακή» ή «δυτική» διατροφή.

Η τελευταία δίνει έμφαση στο κόκκινο κρέας, το γρήγορο φαγητό, τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, τις πατάτες, τα αποφλοιωμένα δημητριακά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος.
Η παχυσαρκία αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο σημαντική διατροφική πάθηση στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σχετίζεται στενά με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παγκοσμίως περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Μία βραδιά αφιερωμένη στη σωστή Διατροφή!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διαδραστικές εκδηλώσεις της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2011 και κεντρικό σύνθημα: «Βελτιώνω τη διατροφή μου, με Μέτρο & Ισορροπία!» Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μεγάλη βραδινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιστημονική Ομάδα ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ με αφορμή τα γενέθλια του ιδρυτή της διατροφολόγου κ. Δημήτρη Γρηγοράκη, αλλά και της επιστήμης της διατροφής. Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί επέτειο (16/10/1945) της ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Το βράδυ της Κυριακής 16/10/2011 σε μία ξεχωριστή εκδήλωση διακεκριμένοι ομιλητές κατέθεσαν την άποψη τους σχετικά με την αναγκαιότητα και τους τρόπους «βελτίωσης της διατροφής με μέτρο και ισορροπία». Η κα Έλενα Καλογρίτσα, υπεύθυνη επικοινωνίας Ομίλου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», αναφέρθηκε στο μήνυμα της εκστρατείας με σύνθημα «βελτιώνω τη διατροφή μου!», η οποία ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια με στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις αρχές τις σωστής διατροφής. Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Νικόλαος Θυμιανίδης, επικέντρωσε τη ομιλία του στα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λάβουμε για την ουσιαστική βελτίωση της διατροφής μας. «Καλό πρωινό γεύμα, τακτά γεύματα, επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών» είναι βασικές αρχές σωστής διατροφής,οι οποίες μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν στην καθημερινότητά μας. Τέλος, ο κ. Δημήτρης Γρηγοράκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, αναφέρθηκε στη σημασία της ισορροπημένης διατροφής στην προστασία της υγείας, επισημαίνοντας την σημασία της πρόσληψης αντιοξειδωτικών (3.000 – 5.000 μονάδες O.R.A.C., βάσει σύστασης U.S.D.A), η οποία αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή για την αποτελεσματική ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού».

Συντονίστρια της Εκδήλωσης ήταν η διακεκριμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας κα Εύα Ντελιδάκη. Η δεξίωση που ακολούθησε προς τιμήν των προσκεκλημένων επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις! Όλοι οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν θαυμάσια εδέσματα όπως επίσης και τα προϊόντα των Χορηγών Εταιρειών. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του πλήθος εκλεκτών προσωπικοτήτων του πολιτικού, καλλιτεχνικού, επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου.

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Γιατί παχαίνουν όσοι γυμνάζονται περιστασιακά;

Οι άνθρωποι που αρχίζουν να γυμνάζονται και σταματούν, για να ξαναρχίσουν αργότερα, όχι μόνον δεν βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση αλλά παχαίνουν κιόλας, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που εκπόνησαν με περισσότερους από 23.000 δρομείς διαπίστωσαν ότι όσοι γυμνάζονταν περιστασιακά, έτειναν να συσσωρεύουν περιττά κιλά, τα οποία δύσκολα έχαναν στη συνέχεια.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Ιατρική και Επιστήμη στα Αθλήματα και τη Γυμναστική» (ΜSSΕ), η διακοπή της γυμναστικής ως φαίνεται οδηγεί σε επιβράδυνση του μεταβολισμού, με συνέπεια να αυξάνεται το σωματικό βάρος, φθάνοντας σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που είχε κανείς πριν αρχίσει τη συστηματική άσκηση.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

«Ένοχα» τα υποκατάστατα ζάχαρης

Macro photograph of a pile of sugar (saccharose)Image via WikipediaΜια σειρά από προϊόντα που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, όπως αναψυκτικά και τσίχλες, δημιουργούν μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας στους καταναλωτές, ενώ στην πραγματικότητα μπορούν να βλάψουν την οδοντοστοιχία και παράλληλα να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ είναι μάλλον απίθανο να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Βοστόνης και της Νεβάδα στις ΗΠΑ και του Ελσίνκι στη Φινλανδία, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο British Dental Journal, διαπίστωσαν ότι προϊόντα που διαφημίζονται ως υγιής εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, συχνά περιέχουν οξειδωτικά πρόσθετα, τα οποία μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη των δοντιών.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Τα Barilla Piccolini με λαχανικά προσέφεραν «Διατροφικά menu με νου»

Τα Barilla Piccolini προσέφεραν «Διατροφικά menu με νου» στο πλαίσιο της ομώνυμης εκδήλωσης που διοργανώθηκε για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής» στις 14 και 15 Οκτωβρίου στο εμπορικό κέντρο Avenue.

Τα Barilla Piccolini, χορηγός της εκδήλωσης, υποδέχτηκαν μικρούς και μεγάλους στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, οι οποίοι γεύτηκαν τις μοναδικές μαγειρικές νοστιμιές με Barilla Piccolini με λαχανικά που μαγείρεψε ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου. Επιπλέον, τα παιδιά με τη βοήθεια παιδαγωγών δημιούργησαν πολύχρωμες ζωγραφιές, κοσμήματα και διάφορες κατασκευές με τα ζυμαρικά Barilla Piccolini, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρακολούθησαν με ενθουσιασμό και μεγάλη προσοχή τη διαδραστική θεατρική παράσταση με θεματολογία τη σωστή διατροφή.

Παράλληλα, οι γονείς, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα πολλαπλά οφέλη της νέας σειράς Barilla Piccolini με λαχανικά αλλά και να δεχθούν πολύτιμες συμβουλές από διατροφολόγο που βρισκόταν εκεί, ώστε να προσφέρουν σωστά και ισορροπημένα γεύματα στο οικογενειακό τους τραπέζι.

Οι μικροί μας φίλοι εντυπωσιασμένοι από την ελκυστική εμφάνιση και την πλούσια γεύση των Barilla Piccolini με λαχανικά έφυγαν από το περίπτερο γεμάτοι δώρα και γευστικές εμπειρίες.

Τα Barilla Piccolini με λαχανικά, περιέχουν 25% πουρέ λαχανικών από 100% φυσικά συστατικά που λαμβάνονται από φρέσκα λαχανικά εποχής, μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα, συνδυάζοντας έτσι την υψηλή διατροφική αξία με την πρακτικότητα, ενώ παράλληλα διατηρούν την εξαιρετική γεύση και μυρωδιά των φρέσκων λαχανικών. Όπως και όλα τα Barilla Piccolini αποτελούν την ιδανική επιλογή για όλες τις μητέρες που επιθυμούν ένα χορταστικό και θρεπτικό γεύμα για τα παιδιά τους, αλλά και για όλη την οικογένεια.

Τρώμε Σωστά. Ξεκινάμε με Piccolini

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Τελικά παχαίνει ο καφές;

Τελικά ο καφές παχαίνει; Μήπως δεν πρέπει να προσθέτω γάλα στον καφέ μου κατά τη διάρκεια της δίαιτας; Πόσες … φορές μπορεί να σας πέρασαν έστω και φευγαλέα αυτές οι ερωτήσεις. Ήρθε η ώρα να διαλευκάνουμε το μυστήριο που σκιάζει τη σχέση του καφέ με τις θερμίδες!

Ο μύθος γύρω από τις θερμίδες του καφέ ξεκίνησε όταν στη λίστα των καθημερινών καφέδων που καταναλώνουμε έπαψαν να υπάρχουν μόνο οι κλασσικοί καφέδες όπως ο στιγμιαίος ζεστός καφές ή ο φραπέ, και προστέθηκαν νέοι καφέδες με σιρόπια και σαντιγύ, που παραγγέλνουμε εκτός σπιτιού. Η ανάμειξη των ονομάτων των καφέδων, έφερε και σύγχυση στον περισσότερο κόσμο και αυτό γιατί μέχρι τότε ανάλογα με την παραγγελία που έκανες ήξερες τι θα κρύβει το φλιτζάνι σου (σκέτος, μέτριος, γλυκός με γάλα ή χωρίς). Η ονομασία, όμως, του καφέ δεν υποδηλώνει πλέον και τη σύστασή του!
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Οι τέσσερις σέξι χοροί που καίνε τις θερμίδες

Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα σέξι, καλλίγραμμο κορμί της τάξης μιας Shakira, η λύση είναι απλή:

λάτιν χοροί. Χοροί όπως η salsa και η samba μπορούν να γίνουν το κλειδί για να κάψετε πολλές θερμίδες και να αποκτήσετε ένα γραμμωμένο σώμα.

Το κούνημα των γοφών στους λάτιν χορούς είναι το ίδιο αποτελεσματικό στην εξαφάνιση των θερμίδων με οποιαδήποτε άλλη άσκηση, καθώς έχει αποδειχθεί πως ενήλικες που ζυγίζουν γύρω στα 64 κιλά, μπορούν να κάψουν 340 θερμίδες αν χορεύουν για μία ώρα. Τον ίδιο ακριβώς αριθμό θερμίδων, δηλαδή, που θα έκαιγαν αν κολυμπούσαν ή περπατούσαν για μια ώρα.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

5 διεθνείς υγιεινές συνήθειες διατροφής

Όσοι έχουν ταξιδέψει σε ξένες χώρες γνωρίζουν ότι κάθε χώρα έχει τη δική της κουζίνα και σε ποιες χώρες είναι υγιεινή η μαγειρική. Σε κάθε χώρα υπάρχουν υγιεινές συνήθειες όσον αφορά το φαγητό, την προετοιμασία και την κατανάλωσή του.

Συνεχιζόμενες έρευνες για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και τα τρόφιμα από την Ασία παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ακολουθούν απλές συμβουλές προετοιμασίας και κατανάλωσης τροφής και υγιεινές συνήθειες από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Με απλές αλλαγές στον τρόπο που τρώτε μπορείτε να έχετε μεγάλα οφέλη στην υγεία και ευχαρίστηση στο τραπέζι.

Καταναλώνετε πολλά γεωργικά προϊόντα και προϊόντα ολικής αλέσεως

Οι χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ελλάδα και η Κίνα.

Σε πολλές χώρες το κρέας αποτελεί γαρνιτούρα. Η παραδοσιακή κινέζικη διατροφή, για παράδειγμα, αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου, τα λαχανικά είναι κύριο γεύμα και όχι γαρνιτούρα.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι 3 μερίδες ή περισσότερες την ημέρα περιορίζουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρδιοπάθεια και ορισμένες μορφές καρκίνου. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε 85.000 γυναίκες αποκάλυψε ότι όσες έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια κατά 20%.

Οι οδηγίες διατροφής στις Η.Π.Α, από το υπουργείο Γεωργίας συνιστούν την κατανάλωση μεταξύ 5 και 13 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Καλό είναι να γεμίζει κάποιος το πιάτο του κατά τα 2/3 με λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως και το υπόλοιπο με ψάρι ή κρέας, υποστηρίζει ο διατροφολόγος Montignac. Επιπλέον συνιστάται να γεμίζετε το πιάτο σας με όσο το δυνατόν περισσότερα χρώματα σε ότι αφορά τα τρόφιμα. Επίσης καλό είναι να δοκιμάζετε καινούργια φρούτα.

Απολαύστε ένα χαλαρό δείπνο

Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιαπωνία.

Το γεύμα σε αυτές τις χώρες συνήθως διαρκεί αρκετή ώρα. Στην πραγματικότητα, μια από τις διατροφικές οδηγίες στην Ελλάδα, όπως και οι οδηγίες στις Η.Π.Α λέει να τρώμε αργά, κατά προτίμηση σε τακτικές ώρες και σε ευχάριστο περιβάλλον. Το να μοιράζεται κάποιος το γεύμα του είναι τόσο σημαντικό που, σύμφωνα με την κυρία Τριχοπούλου οι Έλληνες ονομάζουν κάποιον φίλο τους χρησιμοποιώντας την έκφραση ‘έχουμε φάει ψωμί μαζί’.

Για τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, τα γεύματα προσφέρουν ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια, πρακτική που ενθαρρύνει το δέσιμο. Το να τρώει κάποιος αργά και χαλαρά αποθαρρύνει την υπερφαγία και ενθαρρύνει τη χαλάρωση, που βοηθά στη χώνευση. Ο οργανισμός επεξεργάζεται την τροφή πιο εύκολα και αποτελεσματικά όταν είναι ήρεμος.

Βρείτε χρόνο να δοκιμάσετε το άρωμα, την υφή και τη γεύση των τροφίμων. Μια παραδοσιακή τελετουργία τσαγιού στην Ιαπωνία περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων. Άλλος τρόπος να απολαύσετε το γεύμα σας είναι ο εξής. Μπορείτε να χωρίσετε το γεύμα. Αντί να φέρνετε στο τραπέζι όλα τα πιάτα μαζί, να φέρνετε στο τραπέζι μια σαλάτα, μετά το φρούτο, το ορεκτικό και το επιδόρπιο με 10 περίπου λεπτά ανάμεσα για να χωνέψετε, να μιλήσετε και να χαλαρώσετε. Όταν ετοιμάζετε το γεύμα με σύζυγο, οικογένεια ή μόνη σας στρώστε το τραπέζι και καθίστε αντί να περιμένετε στην κουζίνα.

Ελέγξτε τις μερίδες

Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Γαλλία και η Ιαπωνία

Υπάρχει αφθονία θρεπτικών και νόστιμων τροφών στις μέρες μας. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε τις μερίδες. Ένα μέσο γεύμα στη Γαλλία είναι κατά 25% μικρότερο σε σχέση με τις Η.Π.Α. Έρευνα αποκάλυψε ότι ένα κανονικό γιαούρτι στις Η.Π.Α είναι κατά 82% μεγαλύτερο από αυτό που πωλείται στο Παρίσι, ενώ ένα αναψυκτικό είναι κατά 52% μεγαλύτερο. Στην Ιαπωνία τα τρόφιμα πωλούνται σε μικρότερα μεγέθη και συχνά καταναλώνονται σε μπολ αντί για πιάτο.

Επιπλέον, οι Ιάπωνες σταματάνε να τρώνε όταν έχουν καταναλώσει το 80% της τροφής, πριν χορτάσουν. Σε περιοχή της Ιαπωνίας παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής. Μπορείτε να σερβίρετε σε μικρά πιάτα ή σε μπολ και να επιλέγετε τρόφιμα που φέρνουν την αίσθηση του κορεσμού, όπως ίνες και λαχανικά. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ζυγαριά για να μετράτε τις μερίδες.

Καταναλώνετε ποικιλία φρέσκων-μη κατεργασμένων τροφίμων

Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι Η.Π.Α.

Στις Η.Π.Α υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφίμων από άλλες χώρες όπως και βιολογικά προϊόντα. Το να ψωνίζει κανείς σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία μπορεί να περιλαμβάνει στάσεις στον χασάπη, τον φούρνο και τον μανάβη-γεγονός το οποίο αυξάνει το επίπεδο δραστηριότητας του καταναλωτή, αλλά οδηγεί και σε γεύματα φτιαγμένα από μη επεξεργασμένα υλικά. Έρευνες δείχνουν ότι τα φρέσκα προϊόντα παρέχουν περισσότερες ίνες, λιγότερες θερμίδες, κορεσμένα λίπη και λιγότερη ζάχαρη και αλάτι.

Συνιστάται να παραλείπετε τις επεξεργασμένες τροφές και να επιλέγετε ολικής αλέσεως και φρέσκες. Θα πρέπει να καταναλώνετε σαλάτες να περιέχουν πιπεριές, κρεμμύδια, μανιτάρια και ντομάτες. Μπρόκολο και σπανάκι είναι επίσης θρεπτικά τρόφιμα.

Προσθέστε μπαχαρικά στα πιάτα σας

Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ινδία, Η Κίνα, η Ταϊλάνδη και οι Η.Π.Α

Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά προσθέτουν γεύση, εμφάνιση και υγεία στο πιάτο σας. Εκτός από το να έχουν λίγες θερμίδες τα πιάτα σας και λίγα λιπαρά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υλικά όπως το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα καρυκεύματα, όπως η κανέλα, περιορίζουν τις ασθένειες.

Σε έρευνα που έγινε σε 60 ανθρώπους και διήρκεσε 40 μέρες αποκαλύφτηκε ότι άνθρωποι με διαβήτη 2 κατανάλωναν μισό κουτάλι του τσαγιού κανέλα δυο φορές την ημέρα, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Μπορείτε να πειραματιστείτε με άγνωστα μπαχαρικά σε γνωστά φαγητά. Καλό είναι να προσθέτετε φρέσκα αρωματικά, όπως βασιλικό ή μέντα σε σαλάτες για ενδυνάμωση της γεύσης.
iatronet.gr

Πώς θα μειώσουμε τις θερμίδες

Με ποιους τρόπους μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσληψη θερμίδων; Βάλτε στη ζωή σας τα αντικολλητικά σκεύη. Ψήνετε, τηγανίζετε, φτιάξτε … ακόμα και σούπα σε αυτά. Το θετικό με τα αντικολλητικά σκεύη είναι ότι δεν χρειάζεται να προσθέσετε λάδι για να μαγειρέψετε. Μπορείτε αντί για λάδι να βάλετε λίγο σπρέι μαγειρικής, άσπρο κρασί, νερό ή χυμό πορτοκαλιού.

Προτιμάτε να ψήνετε στη σχάρα ή στο φούρνο και αποφεύγετε το τηγάνισμα.

Απλά ελαττώστε την ποσότητα λιπαρών και ζάχαρης στις συνταγές σας. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε το μισό λάδι με κάποιο χυμό από φρούτα φτιάχνοντας κάποιο γλυκό. Χρησιμοποιήστε 1/3 λιγότερη ζάχαρη στα κέικ ή στα μπισκότα και προσθέστε αποξηραμένα φρούτα αντί για ζάχαρη στα δημητριακά.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Τσιμπολογήματα τέλος

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την απώλεια βάρους μας είναι τα μικρά τσιμπολογήματα που κάνουμε όταν νοιώθουμε πεινασμένοι. Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές για να τα μειώσετε.
• Τρώτε πέντε γεύματα την ημέρα, δηλαδή τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο σνακ (δεκατιανό, απογευματινό).
• Πίνετε άφθονο νερό.
• Μην αγοράσετε πρόχειρα φαγητά από έξω.
• Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά σνακ με υγιεινά.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Τα 7 βήματα της μακροβιότητας

Η 1η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια Ημέρα της τρίτης ηλικίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακηρύξει... την Τρίτη ηλικία ως τη Δύναμη της Ανάπτυξης, κι αυτό γιατί ο αριθμός των ηλικιωμένων παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα 40 χρόνια. Ενώ σήμερα τα άτομα άνω των 60 ετών αριθμούνται σε 600 εκατομμύρια παγκοσμίως, σε 13 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιασθεί και μέχρι το 2050 θα αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια!

Παράλληλα, εκατομμύρια χρήματα ξοδεύονται παγκοσμίως στο βωμό της νεότητας! Πλαστικές εγχειρήσεις, κρέμες, μασάζ, by pass, μπαλονάκια και φάρμακα είναι μερικοί από τους τρόπους που αναζητούμε καθημερινά είτε να διατηρήσουμε μια νεανική εμφάνιση είτε να διατηρήσουμε ένα νεανικό και υγιές σώμα. Ποιος θα μπορούσε όμως να φανταστεί πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη νεότητά μας προσέχοντας την ποιότητα της διατροφής μας και μάλιστα από νεαρή ακόμη ηλικία.

Φρούτα, λαχανικά και… οι σύμμαχοι κατά της φθοράς

Καυσαέριο, ηλιακή ακτινοβολία, στρες είναι μερικές από τις αιτίες που μας 'γερνούν' και μας φθείρουν καθημερινά αυξάνοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών. Οι 'πολεμιστές' μας ενάντια στη φθορά, τα αντιοξειδωτικά των τροφίμων. Τα πολύχρωμα (κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, πράσινα, μωβ και λευκά) λαχανικά και φρούτα αποτελούν μια από τις βασικές πηγές των αντιοξειδωτικών καθημερινά προστατεύοντάς μας τόσο από τη γήρανση όσο και από χρόνια νοσήματα όπως η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά. Στις σημαντικότερες όμως πηγές αντιοξειδωτικών στις δυτικού τύπου κοινωνίες συγκαταλέγεται και ο καφές. Όποιο κι αν επιλέγετε, ελληνικό, στιγμιαίο κλπ παρέχετε στο σώμα σας μια γερή δόση πολυφαινολών.

Ελαιόλαδο

Το βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής και σε μεγάλη παραγωγή στη χώρα μας, το ελαιόλαδο φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την προστασία της καρδιάς όσο και με τη μνήμη. Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει, καθώς και άλλα συστατικά φαίνεται να δρουν ενάντια στην εμφάνιση φλεγμονών και να επηρεάζουν θετικά την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Η δύναμη του κόκκινου

Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως το κόκκινο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά συνδέεται με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πρωταγωνιστές, τα μούρα, τα σταφύλια και οι χυμοί τους για τις πολυφαινόλες τους και οι ντομάτες για το λυκοπένιο που περιέχουν. Οι πολυφαινόλες θεωρούνται από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ το λυκοπένιο σχετίζεται με την προστασία του καρκίνου του προστάτη.

Ψάρια και ω-3, για νεανική σκέψη!

Προσθέστε στη σαλάτα σας τόνο, σολομό ή φιλέτο από κάποιο άλλο λιπαρό ψάρι. Συνοδεύστε τα σνακ σας με κάποιο χυμό εμπλουτισμένο σε ω-3 λιπαρά ή μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς. Τα ω-3 λιπαρά έχουν συνδεθεί ισχυρά όχι μόνο με τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς αλλά και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Όσπρια και φυτικές ίνες

Μπορεί ως παιδιά να αποφεύγατε τα όσπρια, ως ενήλικες όμως ήρθε η ώρα να τα προσθέσετε στη διατροφή σας και μάλιστα συστηματικά. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση οσπρίων 3-4 φορές την εβδομάδα συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, στην καλύτερη υγεία και λειτουργία του εντέρου, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στον να έχουμε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουμε άρα και του βάρους μας. Κι αν η ποσότητα σας φαίνεται μεγάλη σκεφθείτε πως θα μπορούσατε να προσθέσετε 'κρυφά' τα όσπρια σε αγαπημένα πιάτα όπως σε κοκκινιστό κρέας, σε σαλάτες, στις σάλτσες για ζυμαρικά.

Ασβέστιο… σταθείτε στο ύψος σας

Μπορεί το ασβέστιο να θεωρείται ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό της ανάπτυξης των παιδιών δεν παύει όμως να παίζει σημαντικό ρόλο και στην ενήλικη ζωή. Η κατανάλωση 2-3 γαλακτοκομικών την ημέρα είναι απαραίτητη και για τη 'συντήρηση' του σκελετού μας από την ενηλικίωση έως τα βαθιά γεράματα. Εναλλακτικά, είναι σημαντικό να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως τυριά κατά προτίμηση με μειωμένα λιπαρά, εμπλουτισμένα τρόφιμα με ασβέστιο όπως φυσικοί χυμοί και δημητριακά, ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα κ.α.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός νεανικού σώματος; Ευθυτενής στάση, δύναμη, ευλυγισία, αντοχή… Μόνο που πίσω από αυτά τα γνωρίσματα δεν κρύβεται η ηλικία αλλά η συστηματική σωματική δραστηριότητα. Στα οφέλη της άσκησης προσθέστε και
35% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών και εμφράγματος
50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του κόλον
20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού
83% μικρότερο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας
68% μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων
30% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης
30% μικρότερο κίνδυνο άνοιας….

Και όλα αυτά με 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Φυτικές στερόλες : Ο ανταγωνιστής της χοληστερόλης

Οι φυτοστερόλες είναι φυσικά συστατικά των ξηρών καρπών, των μαργαρινών που προέρχονται από τα φυτικά έλαια, των βρώσιμων φυτικών ελαίων (σπορέλαια) των δημητριακών και των λαχανικών. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες φυτοστερόλες είναι η καμπεστερόλη, η σιτοστερόλη και η στιγμαστερόλη. Ο ρόλος τους είναι η διατήρηση της δομής και της λειτουργίας των κυτταρικών μεμβρανών. Οι φυτοστερόλες ανήκουν στην ίδια οικογένεια χημικών ενώσεων στην οποία ανήκει και η χοληστερόλη. Η χημική τους δομή είναι όμοια με τη δομή της χοληστερόλης.

Πώς όμως δρουν οι φυτοστερόλες για να "ρίξουν" τη χοληστερόλη?

Οι φυτοστερόλες παρεμβαίνουν στον μεταβολικό κύκλο της χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η απομακρύνση της LDL-χοληστερόλης ("κακή") από την κυκλοφορία του αίματος ενώ η HDL-χοληστερόλη ("καλή") διατηρείται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Πρωτότυπος τρόπος καταπολέμησης της παχυσαρκίας

Η Δανία είναι από το Σάββατο η πρώτη χώρα που επιβάλει φόρο στα λίπη, μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία οι καταναλωτές για να εξοικονομήσουν χρήματα έκαναν προμήθειες βουτύρου, πίτσας, κρέατος και γάλακτος.

Ο νέος φόρος, που θεωρείται ως μέτρο για την καταπολέμηση της κατανάλωσης λίπους, προβλέπει την επιβολή φόρου 16 κορωνών (2,15 ευρώ) ανά χιλιόγραμμο για τα κορεσμένα λίπη.

Αυτό θα ισχύει για όλα τα προϊόντα που περιέχουν κορεσμένα λίπη, συμπεριλαμβανομένων των προ-μαγειρευμένων φαγητών.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρόφιμα κατά της κυτταρίτιδας

Θέλετε να μάθετε ποια τρόφιμα πρέπει να τρώτε και ποια να αποφεύγετε ώστε να καταπολεμήσετε την αντιαισθητική όψη του φλοιού πορτοκαλιού στην επιδερμίδα σας; Τότε συνεχίστε να διαβάζετε προσεχτικά.

Ποια τρόφιμα πρέπει να προτιμάτε:
- Ψάρια: Τα ψάρια και τα ιχθυέλαια περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό και βελτιώνουν την υφή του δέρματος. Με αυτά τα ευεργετικά οξέα η κυτταρίτιδα θα αρχίσει να γίνεται λιγότερο ορατή. Επίσης, τα ψάρια περιέχουν πρωτεΐνες οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ιδανικά ψάρια: σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες και ρέγγες. Τρόπος μαγειρέματος: ψητά, στον ατμό, βραστά, στη σχάρα. Όχι, τηγανητά!
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

Μέντα, χαμομήλι και ιβίσκος

Στην ελληνική επικράτεια συναντιούνται σχεδόν παν … τού τρία ιδιαίτερα ευεργετικά φυτά: H μέντα, το χαμομήλι και ο ιβίσκος. Άραγε, γνωρίζουμε το πόσο ευεργετικά είναι για την υγεία μας;

Η μέντα είναι ποώδες πολυετές φυτό που φτάνει σε ύψος ως 70 πόντους. Αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό, τόσο για τις αρωματικές του, όσο και για τις γευστικές του ιδιότητες. Τα χρήσιμα μέρη της μέντας είναι τα άνθη και τα φύλλα. Χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, στη φαρμακευτική καθώς και σε πολλά βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Συστατικά της μέντας περιέχονται σε οδοντόπαστες, μαστίχες, σαπούνια, κρέμες, γλυκά και φάρμακα για τον βήχα.

Η χρήση της ξεκίνησε κυρίως από την Ασία και από τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Σε πολλούς πολιτισμούς, θεωρείτο σύμβολο φιλίας και φιλοξενίας. Στην Μ. Ανατολή, ακόμη και σήμερα, το ρόφημα μέντας σερβίρεται στους καλεσμένους κατά την άφιξή τους, ενώ στην Αρχαία Ελλάδα τα φύλλα της σκορπίζονταν στο τραπέζι ως ένδειξη θερμού καλωσορίσματος.

Η διατροφική αξία της μέντας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Περιέχει βιταμίνες Α και C και βιταμίνη Β2, σε μικρότερες ποσότητες. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Αν η μέντα καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες, τα θρεπτικά συστατικά της είναι εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό. Πέρα όμως από βιταμίνες, η μέντα περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο.

Η μέντα έχει μακρά ιστορία σε σχέση με τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελεί άριστο φάρμακο κατά της δυσπεψίας και για αυτόν τον λόγο συστήνεται ένα ρόφημα μέντας μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Έχει χωνευτικές ιδιότητες, καθώς ελαττώνει τους μυϊκούς σπασμούς και διευκολύνει την πεπτική διαδικασία. Προλαμβάνει το σχηματισμό στομαχικού έλκους και διεγείρει τις χολικές εκκρίσεις.

Το βασικό συστατικό της μέντας, η μενθόλη, βοηθά σημαντικά στα αναπνευστικά προβλήματα. Μειώνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, χαλαρώνοντας τους μύες γύρω και μέσα στο έντερο, καθώς επίσης και τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης.
Εξωτερικά, η μενθόλη της μέντας βρίσκει εφαρμογή σε προϊόντα που προσδίδουν δροσερή αναπνοή όπως μαστίχες, καραμέλες και διαλύματα. Χρησιμοποιείται σε σαπούνια και γαλακτώματα και δίνει αίσθηση δροσιάς στο σώμα. Είναι αντιβακτηριδιακή και προστατεύει από τους έρπητες του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Αλλά και ιατρικά, η μέντα φαίνεται να έχει προστατευτικές ιδιότητες σε ασθενείς με καρκίνο, που υποβάλλονται σε ακτινοβολία.

Ακόμη και το άρωμα της μέντας φαίνεται να βοηθά στην μνήμη, για αυτόν τον λόγο μπορεί να φανεί χρήσιμο πριν από κάποιες εξετάσεις.

Το χαμομήλι είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό φυτό και συναντιέται σχεδόν παντού στην Ελλάδα. Η συγκομιδή του γίνεται κυρίως τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Ταπεινό στην εμφάνιση, αλλά πολύ σημαντικό σε φαρμακευτικές ιδιότητες.

Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιείτο για θεραπευτικούς σκοπούς. Καταναλωνόταν για ενοχλήσεις του στομάχου, του εντέρου ή της χολής. Το συνιστούσαν σε γυναίκες, για τη μείωση των πόνων κατά την έμμηνη ρύση. Επιπλέον, χρησιμοποιείτο τοπικά ως επίθεμα σε πληγές, για να επουλωθούν πιο γρήγορα.

Πλέον, οι ουσίες και η δράση του χαμομηλιού έχουν ερευνηθεί σημαντικά σε ερευνητικό επίπεδο, πιστοποιώντας τις περισσότερες από τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι ιδιότητες του χαμομηλιού οφείλονται σε δραστικές ουσίες όπως η κουμαρίνη, τα αιθέρια έλαια, τα φλαβονοειδή, το αζουλένιο, κάδμιο και μεταλλικά στοιχεία.

Σήμερα, η πιο διαδεδομένη ιδιότητα του χαμομηλιού έχει σχέση με την ικανότητα του να ηρεμεί τα νεύρα και να χαλαρώνει, διώχνοντας την αϋπνία και ενισχύοντας τον ύπνο. Επιπλέον, είναι γνωστό για τις αντισηπτικές, καταπραϋντικές και αντιαλλεργικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ευρέως για τα έλκη του πεπτικού, το φούσκωμα και την καούρα.

Ανακουφίζει από τα αναπνευστικά προβλήματα, τα κρυολογήματα, το βήχα, τον πυρετό, τα προβλήματα της χοληδόχου κύστεως, τα εντερικά αέρια, τη γαστρίτιδα, τις αιμορροΐδες, τη δυσπεψία, την αϋπνία, τις στομαχικές φλεγμονές και τους δερματικούς ερεθισμούς.
Με εξωτερική εφαρμογή συντελεί στην επούλωση των εγκαυμάτων και των εκζεμάτων, ενώ είναι χρήσιμο στην ουλίτιδα και στις οφθαλμικές πλύσεις. Οι κομπρέσες με αφέψημα χαμομηλιού είναι καταπραϋντικές για κάθε είδους δερματικό πρόβλημα.

Το χαμομήλι βρίσκει πολλές εφαρμογές στον χώρο της αισθητικής, κυρίως λόγω των ευεργετικών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων του στο δέρμα. Αποτελεί βασικό συστατικό σε προϊόντα καθαρισμού, ντεμακιγιάζ αλλά και ενυδάτωσης του δέρματος. Τα φλαβονοειδή που περιέχει έχουν θετικά αποτελέσματα επί της περιφερικής κυκλοφορίας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις αντιδράσεις φλεγμονής, λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης.

O ιβίσκος, αν και διακοσμητικό φυτό, φαίνεται να έχει αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες. Πολλά μέρη του φυτού όπως τα φύλλα, οι ρίζες και οι κάλυκες είναι χρήσιμα. Τα μικρά φύλλα τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή μαγειρεμένα με άλλα λαχανικά.

Οι κάλυκες του ιβίσκου περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά (κυρίως φλαβονοειδή), καθώς επίσης και βιταμίνες και ανόργανα άλατα, όπως ριβοφλαβίνη, ασκορβικό οξύ, νιασίνη, καροτένιο και σίδηρο.

Ο ιβίσκος παλαιότερα χρησιμοποιείτο σε αρκετά γιατροσόφια. Ακόμη και σήμερα, καταναλώνεται για την αύξηση της διούρησης, κυρίως λόγω του γλυκολικού οξέος που περιέχει. Επειδή περιέχει κιτρικό οξύ, χρησιμοποιείται για ανακούφιση από τη ζέστη, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος και διαστέλλοντας του πόρους. Τα φύλλα και τα άνθη του ιβίσκου χρησιμοποιούνται σε ρόφημα, που ανακουφίζει από πεπτικά και νεφρικά προβλήματα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το ρόφημα από ιβίσκο μπορεί να μειώσει και την αρτηριακή πίεση.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...