Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Παγίδες στη δίαιτα του καλοκαιριού


Ποιος είναι ο χρυσός κανόνας της δίαιτας του καλοκαιριού; Τα φρούτα, οι σαλάτες και τα λάιτ προϊόντα είναι η συνηθέστερη επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή ακόμη και να χάσουν βάρος κατά τις θερινές διακοπές. Οι διαιτολόγοι ωστόσο επιμένουν πως το καλοκαίρι κρύβει πολλές παγίδες. Η απόδειξη: σε ένα μπολ σαλάτας μπορεί να... κολυμπάνε ακόμη και 1.000 θερμίδες.
Υστερα από μία ημέρα στην παραλία, και με το θερμόμετρο στα ύψη, η παραδοσιακή χωριάτικη θεωρείται μία καλή επιλογή αφού είναι χορταστική, δροσερή και πάνω από όλα σαλάτα- άρα διαιτητική.

Ομως ο κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου έχει αντίθετη άποψη. «Η χωριάτικη σαλάτα έχει μεν πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά και πολλές θερμίδες. Εάν έχει πολύ ελαιόλαδο, συνοδεύεται από ένα μεγάλο κομμάτι φέτα και ψωμί μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει τις 1.000 θερμίδες. Το αποτέλεσμα είναι να μένουμε με την ψευδαίσθηση ότι φάγαμε απλώς μια υγιεινή και πάνω από όλα διαιτητική σαλατούλα».

Οι πιο υποψιασμένοι πάλι, αντικαθιστούν το ψωμί με παξιμάδι με στόχο να παραμείνουν πιστοί- και στις διακοπές- σε μία ολιγοθερμιδική δίαιτα. Σύμφωνα όμως με τον θερμιδομετρητή πρόκειται για ένα ακόμη λάθος: μία φέτα ψωμί αποδίδει 75 θερμίδες, ενώ ένα μεγάλο παξιμάδι φτάνει τις 200!

Τα τηγανητά
Κατά τον ίδιο τρόπο, αρκετοί είναι και αυτοί που έπειτα από ώρες ηλιοθεραπεία, κολύμπι, ρακέτες και βόλεϊ στην άμμο κάθονται στο τραπέζι της ταβέρνας με όρεξη για φαγητό αλλά και με διάθεση αυτοσυγκράτησης. Ετσι, επιλέγουν να μην παραγγείλουν κυρίως πιάτο και να ξεγελάσουν την πείνα τους με ορεκτικά. «Μην υποτιμάτε τα τηγανητά λαχανικά, τους κολοκυθοκεφτέδες και τις τυροκροκέτες», συμβουλεύει ο κ. Παπαλαζάρου.

«Μία μερίδα βραστά ή ψητά λαχανικά δεν ξεπερνούν τις 80 θερμίδες. Οταν όμως μαγειρεύονται στο τηγάνι οι θερμίδες τριπλασιάζονται. Επειδή παρ΄ όλ΄ αυτά καταναλώνουμε λαχανικά νομίζουμε πως είναι και λάιτ».

Ακόμη και η κατανάλωση φρούτων δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις διαιτητική επιλογή. Και αυτό γιατί η μπανάνα, το αχλάδι, το καρπούζι, τα σταφύλια... έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών, είναι όμως πλούσια και σε... ζάχαρη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Αμαρτωλό... καρπούζι
Τα 100 γραμμ. καρπούζι «φορτώνουν» τον οργανισμό με μόλις 20 θερμίδες αλλά και με 5,3 γραμμ. υδατάνθρακες. Δηλαδή η συγκεκριμένη ποσότητα καρπουζιού αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. «Συνεπώς είναι μια ελαφριά επιλογή μεν αλλά με πολλά σάκχαρα. Αντίστοιχα και τα 100 γραμμ. πεπονιού περιέχουν 5 γραμμ. υδατάνθρακες. Η διαφορά όμως είναι πως το πεπόνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος- βιολόγος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους θέλουν να χάσουν κιλά να καταναλώνουν φρούτα το πρωί ή το μεσημέρι, να τα αποφεύγουν όμως το βράδυ.

Το πρωινό
Και παρότι η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως το πρωινό είναι το πιο «αθώο» γεύμα της ημέρας, οι διαιτολόγοι επιμένουν πως εάν κάποιος δεν θέλει μετά τις διακοπές να δει τον δείκτη της ζυγαριάς να δείχνει περισσότερα κιλά, πρέπει να προσέχει και με τι συνοδεύει τον καφέ του.

«Το πρωινό είναι σαφέστατα το καλύτερο γεύμα της ημέρας, αφού τρέφει τον οργανισμό με ενέργεια για όλο το 24ωρο. Ομως εάν γεμίζουμε στις διακοπές το πιάτο με αυγά και μπέικον, τότε φορτώνουμε το σώμα μας με κακής ποιότητας ενέργεια, που δρα σωρευτικά», προσθέτει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

Συνεπώς, όπως τον χειμώνα έτσι και το καλοκαίρι, τα δημητριακά, το γιαούρτι, τα φρούτα, το μέλι αλλά και ένα απλό σάντουιτς είναι οι καλύτερες επιλογές για εκείνους που θέλουν να... κλείνει το φερμουάρ του παντελονιού μετά τις θερινές διακοπές.

«Επίσης, λάθος είναι και η συνήθεια αρκετών να σβήνουν τις “τύψεις” που νιώθουν μετά την κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού, μένοντας νηστικοί έως το βράδυ. Είναι όμως αποδεδειγμένο πως οι άνθρωποι που υποβάλλουν τον εαυτό τους σε στέρηση τείνουν να τρώνε περισσότερο τις νυχτερινές ώρες».


ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ
δεν είναι διαιτητική επιλογή καθώς είναι πλούσια σε... ζάχαρη και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο

Οι δροσερές «υγρές» θερμίδες που παχαίνουν

ΤΗ ΔΡΟΣΙΑ αναζητούν οι παραθεριστές, κάτω από τον καυτό ήλιο, οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως το μοναδικό «αθώο» δροσιστικό είναι το νερό και οι φυσικοί χυμοί.

Ακόμη και ο καφές έχει γίνει παγίδα για τους λάτρεις του.

Ο λόγος; «Αλλο ο καφές και άλλο ο ενισχυμένος καφές με σαντιγί, σιρόπι, αλκοόλ, ακόμη και παγωτό. Πρόκειται για κρύες απολαύσεις που μπορεί όμως να ξεπερνούν σε θερμιδική αξία τις 600 θερμίδες. Εχουν δηλαδή περισσότερες θερμίδες απ΄ ό,τι μία πάστα ή ένα κομμάτι μουσακά», λέει ο κ. Παπαλαζάρου. «Ειδικότερα, το καλοκαίρι προσλαμβάνουμε πολλές “υγρές” θερμίδες που παχαίνουν, χωρίς παράλληλα να χορταίνουν. Ενα δροσιστικό μιλκ σέικ μπορεί να φτάσει έως και τις 500 θερμίδες ενώ ένα κοκτέιλ τις 600 θερμίδες», προσθέτει.

Προσοχή όμως συνιστούν οι ειδικοί και στα προϊόντα λάιτ.

«Ενα παγωτό για παράδειγμα μπορεί να διαφημίζεται ως διαιτητικό και να ισχύει αυτό για την κρέμα, όχι όμως και για την επικάλυψη σοκολάτας», τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος. TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...