Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Η υγιεινή διατροφή βλάπτει σοβαρά τη γαλλική κουζίνα

ΠΑΡΙΣΙ Είναι πηγή εθνικής υπερηφάνειας, ακρογωνιαίος λίθος της γαλλικής ταυτότητας και θησαυρός τόσο αναγνωρισμένος ώστε ο Νικολά Σαρκοζί θέλει η γαλλική κουζίνα να συμπεριληφθεί στον κατάλογο της «Παγκόσμιας Κληρονομιάς» της UΝΕSCΟ.

Να όμως που η γαλλική γαστρονομία βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με μια απειλή που θα μπορούσε να κάνει τα γεύματα των Γάλλων τελείως άνοστα και βαρετά.

Και η απειλή δεν προέρχεται από τις αγγλοσαξονικές αλυσίδες του πρόχειρου φαγητού αλλά από τους ίδιους τους Γάλλους του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι βομβαρδίζουν τους συμπατριώτες τους με μηνύματα κατά της παχυσαρκίας, της χοληστερίνης, της καρδιοπάθειας και όλων των ασθενειών που συνδέονται με τις διατροφικές συνήθειες. Η κυβερνητική καθοδήγηση υπέρ της υγιεινής διατροφής είναι πανταχού παρούσα στη Γαλλία. Τηλεοπτική εκστρατεία προτρέπει τον κόσμο να καταναλώνει λαχανικά και πέντε φρούτα την ημέρα. Μια άλλη προειδοποιεί τους Γάλλους να μην «τσιμπολογούν» στη διάρκεια της ημέρας.

Σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα άνω των 35 ετών έχει αποσταλεί φυλλάδιο με οδηγίες για αποφυγή λιπαρών και ζάχαρης στα γεύματα.

«Οι Γάλλοι άρχισαν να ασχολούνται περισσότερο με τα λιπαρά παρά με τη γεύση των πιάτων τους, κάτι που απειλεί να καταστρέψει την απόλαυση που προσφέρει η γαλλική κουζίνα. Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε με το ζόρι στην ιδέα πως, αν φάμε, το πιθανότερο είναι να αρρωστήσουμε» τονίζει ο Αλέν Μπλογκοφσκί , του Εθνικού Συμβουλίου Διατροφής.

Μαζί του φαίνεται να συμφωνεί και ο υπουργός Γεωργίας Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση υπέρ της επιστροφής στην παραδοσιακή κουζίνα «που ορίζει τη γαλλική ταυτότητα... και επιμένει στη γεύση,στην απόλαυση και στα σωστά γεύματα».
Οι νέες οδηγίες του υπουργείου καλούν επίσης τους κρατικούς λειτουργούς να προωθήσουν τα μαθήματα μαγειρικής στα σχολεία. Το μάθημα είναι σχεδόν ανύπαρκτο στη Γαλλία, πράγμα που εκπλήσσει, δεδομένης της γενικής πεποίθησης ότι όλοι οι Γάλλοι μπορούν να φτιάξουν ένα gratin dauphinois (πατάτες ογκρατέν), ένα pot-au-feu (βραστό) ή μια κρέμα καραμελέ.

Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Μπλογκοφσκί, τα σημερινά παιδιά «συχνά δεν ξέρουν ούτε τι εστί πατάτα». Και οι ενήλικοι όμως καλούνται να επιστρέψουν στην κουζίνα καθώς πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι οι Βρετανοί αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο μαγείρεμα από ό,τι οι Γάλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...