Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

«Stop» στη λαιμαργία

Χημική ουσία που υπάρχει μέσα στον οργανισμό μας, μπορεί και σταματά τη λαιμαργία, απενεργοποιώντας το αίσθημα της ευχαρίστησης που αποκομίζουμε κάθε φορά που τρώμε. Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, η ουσία αυτή ονομάζεται αιμοπρεσίνη και έχει τη δυνατότητα να ανοίξει το δρόμο για  μια νέα γενιά διαιτητικών φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των περιττών κιλών και δεν θα δημιουργούν παρενέργειες.

Σύμφωνα με τους καθηγητές Νευρολογίας του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ,  Σάιμον Λάκμαν και Γκάρον Ντόντ, πολλές φορές τρώμε όχι επειδή το έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, αλλά από λαιμαργία. Ο ρόλος της αιμοπρεσίνης είναι να μειώνει την αίσθηση της ευχαρίστησης μετά την κατανάλωση περιττών τροφίμων.

Οι δυο επιστήμονες αναφέρονται σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια τα οποία απέδειξαν ότι η χορήγηση αιμοπρεσίνης μειώνει την όρεξη στα τρωκτικά και δεν προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Αντίθετα, μια συνθετική μορφή της ίδιας ουσίας έκανε τα ποντίκια να καθαρίζονται νευρικά και να αυτοτραυματίζονται.

Οι δρ. Λάκμαν και Ντοντ πιστεύουν ότι η αιμοπρεσίνη μπορεί να αξιοποιηθεί και για την αποτοξίνωση από το αλκοόλ , καθώς και από άλλες εθιστικές ουσίες αφού «δεσμεύει» τα λεγόμενα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου, εκείνα δηλαδή που δημιουργούν το αίσθημα της απόλαυσης.

Μέχρι στιγμής, οι δυο Νευρολόγοι δεν γνωρίζουν σε ποια ακριβώς περιοχή του εγκεφάλου παράγεται η αιμοπρεσίνη, και θεωρούν πως η ανεύρεση τρόπων διέγερσης της αιμοπρεσίνης στον οργανισμό μας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα καθώς ενδέχεται να χρειαστούν ακόμα πολλά χρόνια έρευνας  για την παραγωγή συνθετικής αιμοπρεσίνης που δεν θα έχει παρενέργειες στον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...