Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Οι λιπαρές τροφές ανακουφίζουν τα συναισθήματα


Εκείνοι που το "έχουν ρίξει" στις σοκολάτες και στα παγωτά μετά από έναν οδυνηρό χωρισμό, γνωρίζουν καλά πόσο χαλαρωτικό μπορεί να είναι αυτό για τον οργανισμό...

Οι επιστήμονες απεφάνθησαν ότι "το να τρώς άνετα" - χωρίς να σκέφτεσαι τα επακόλουθα, όπως την πρόσθεση κιλών - λειτουργεί σε μοριακό επίπεδο στο "ανέβασμα" της διάθεσής μας και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι γίνονται υπέρβαροι, όταν αντιμετωπίζουν καταστάσεις στρες.

Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Δρ Lukas Van Oudenhove από το Πανεπιστήμιο της Leuven στο Βέλγιο, χρησιμοποιεί μαγνητική τομογραφία για να εκτιμήσει την επίδραση του λίπους, όταν εγχέεται στο στομάχι, στο συναισθηματικό μας κόσμο.

Χρησιμοποίησαν 12 υγιείς εθελοντές, με κανονικό βάρος και σάρωσαν τα εγκεφαλικά τους σήματα όταν τους έδειξαν μια σειρά από μουντές και ουδέτερες εικόνες ενώ τους έβαλαν να ακούσουν θλιβερή και ουδέτερη μουσική.

Στη συνέχεια, τους εισήγαγαν στο στομάχι, λιπαρά οξέα σε μερικούς και φυσιολογικό ορό σε άλλους, χωρίς να γνωρίζει καθένας από εκείνους ποιο από τα δύο είχαν λάβει.

Οι επιστήμονες είδαν, ότι η μουσική που ήταν θλιβερή, έκανε τη διάθεση όλων να "πέσει" και αυτό έγινε εμφανές από τις εκφράσεις στα πρόσωπά τους.

Ωστόσο, τα επίπεδα της θλίψης εκείνων που κατανάλωσαν λιπαρά οξέα, ήταν περίπου 50% χαμηλότερο, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το φυσιολογικό ορό.

"Η κατανάλωση λίπους φαίνεται να μας κάνει λιγότερο ευάλωτους σε αρνητικά συναισθήματα, ακόμα κι αν δεν ξέρουμε ότι τρώμε λιπαρά" είπε ο Δρ Oudenhove.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα άτομα με παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη.

Ωστόσο, όπως έγραψαν στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation, μια μελέτη παρακολούθησης θα πρέπει να συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα συμμετεχόντων.
webdaily.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...