Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Πώς να χάστε τα κιλά των διακοπών

Αν το καλοκαίρι μας αφήνει εκτός από καλές αναμνήσεις και μερικά περιττά κιλά, σπεύσατε να λάβετε τα μέτρα σας, γιατί τα 3 και 4 επιπλέον κιλά των διακοπών, μπορεί να εδραιωθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Ο ψυχολογικός παράγοντας, σύμφωνα με τους ειδικούς, παίζει σημαντικό ρόλο. Η ψυχολόγος, Έλια Παπαμαύρου, ειδική σε θέματα διατροφής, εξηγεί ότι η ψυχολογία καθοδηγεί το στομάχι και όχι το αντίθετο.
Στις διακοπές, το σώμα χαλαρώνει από την καθημερινή ρουτίνα και «αφήνεται» στις μικρές γευστικές απολαύσεις, με τη δικαιολογία ότι δεν γίνονται κάθε μέρα. Το σώμα ξεχνιέται και η ζυγαριά γέρνει προς τα... δεξιά. 
Η περίοδος των διακοπών δικαιολογεί μικρές ή μεγαλύτερες «παρασπονδίες», όπως επισημαίνουν ακόμη και οι ειδικοί.
Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ δύο διατροφολόγοι, παραδέχτηκαν ότι και οι ίδιοι πήραν κιλά στις καλοκαιρινές διακοπές και δίνουν τις συμβουλές τους για το πώς οι
ενδιαφερόμενοι μπορούν να απαλλαγούν από παραπανίσιο βάρος, αντιμετωπίζοντας την όλη διαδικασία αισιόδοξα.
Η Κάλλια Γιανιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, υπεύθυνη του Διαιτολογικού Επιστημονικού Κέντρου «Σώμα Υγιές», δίνει το δικό της πρόγραμμα για έναν υγιή τρόπο απώλειας κιλών.
Ειδικότερα, συμβουλεύει ότι για να χαθούν τα ένα με δύο περιττά κιλά, θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα ήπιο πρόγραμμα υποθερμιδικής διατροφής (1.400 θερμίδες), αυξάνοντας παράλληλα τη φυσική δραστηριότητα για χρονικό διάστημα περίπου 3 εβδομάδων. 
Έτσι προτείνει ταυτόχρονα με τη σωστή διατροφή ο ενδιαφερόμενος, να κάνει για μία ώρα γρήγορο περπάτημα, πέντε φορές την εβδομάδα. Επίσης, συμβουλεύει ότι τα γεύματα πρέπει να γίνονται κάθε 2 με 3 ώρες, ώστε να ελέγχετε η όρεξη.
Ενδεικτικά το πρωινό μπορεί περιλαμβάνει, γάλα με δημητριακά ή ταχίνι. Το μεσημεριανό να είναι μία μερίδα εστιατορίου ενός φαγητού της μεσογειακής κουζίνας, μαζί με ένα μπολ σαλάτα. Το ενδιάμεσο γεύμα, μπορεί να είναι ένα φρούτο ή μία μπάρα δημητριακών, ενώ το βραδινό θα πρέπει να είναι πολύ πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό. 
Επιπλέον, όπως λέει η κ. Γιανιτσοπούλου, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να καταναλώνονται 8 με 10 ποτήρια νερό, καθώς είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ σημειώνει ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών. 
Ο Τάσος Παπαλαζάρου, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστημονικός διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος Nutrimed, παραδέχεται πως για τον ίδιο, η μετά διακοπών άνοδος στη ζυγαριά είχε μία ιδιαιτερότητα συνειδησιακού χαρακτήρα, καθώς ο δείκτης της έθεσε υπό αμφισβήτηση την επαγγελματική του ακεραιότητα.
Το πρόγραμμα για την επιτυχή απώλεια βάρους που προτείνει, είναι να μην ακολουθούνται αυστηρές αποτοξινώσεις (μόνο σαλάτες ή μόνο σούπες). Όπως λέει, η εμπειρία του τον δίδαξε ότι, χάνοντας μέσα σε μία εβδομάδα 3 με 4 κιλά, όχι μόνο αυτά επανέρχονται, αλλά τις περισσότερες φορές επιστρέφουν και διπλάσια, καθώς η στέρηση συχνά συνοδεύεται από επιβραβευτική ή και στερητική υπερφαγία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να χάνονται περισσότερα από 1 κιλό την εβδομάδα. «Σκεφτείτε για ποιον λόγο θέλετε να χάσετε τα 3 με 4 κιλά των διακοπών και απαντήστε στα κίνητρα σας», λέει. 
Ο κ. Παπαλαζάρου προτείνει ένα ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα:
Πρωινό1 ποτήρι ημίπαχο γάλα
3 κουταλιές σούπας (κ.σ) μούσλι
Μία κ.σ. σταφίδες
3-4 καρύδια
ΔεκατιανόΜία τυρόπιτα
Μεσημεριανό Μια μερίδα γεμιστά (χωρίς πατάτες), δύο φέτες ψωμί και ένα (μέτριο) μπολ
πράσινη σαλάτα.
Απογευματινό
1 φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών.
Βραδινό Ένα ντάκο (1 παξιμάδι, 1 μεσαία ντομάτα, 2 κουταλιές cottage, 1 κουταλιά
κάππαρη). 
Σημαντικό, σύμφωνα με την ψυχολόγο, Έλια Παπαμαύρου, είναι να βρεθεί η δίαιτα
που δεν θα στερήσει τίποτα από τον οργανισμό, καθώς η στέρηση οδηγεί μετά σε
υπερφαγία και ψυχολογικά υπάρχει άρνηση για τη δίαιτα. 
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...