Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Πόσο πεινάτε στ’ αλήθεια;

Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που γουργούρισε το στομάχι σας και τρώτε συνέχεια, ακόμη κι αν δεν πεινάτε, είναι καιρός να μάθετε να αναγνωρίζετε την πείνα σας.

Όλοι το έχουμε κάνει… να φάμε μέχρι και το τελευταίο πατατάκι ή να παραγγείλουμε γλυκό ενώ έχουμε ήδη χορτάσει. Αν συνέβαινε περιστασιακά, δε θα είχε μεγάλη επίδραση στο βάρος μας, αλλά για τους περισσότερους, το να αδειάσουμε το πιάτο ή να φάμε επιδόρπιο ενώ έχουμε σκάσει είναι στην πραγματικότητα κάτι συνηθισμένο. Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι έχουμε χάσει την επαφή με τα σήματα του οργανισμού μας και δεν ξέρουμε πώς να αφουγκραζόμαστε πλέον την όρεξή μας.
Μάλιστα, οι τελευταίες έρευνες υποδεικνύουν ότι το να τρώτε ένα ολόκληρο πακέτο μπισκότα μαζί με τον απογευματινό σας καφέ δεν είναι μόνο δικό σας φταίξιμο – έγκειται στη σύγκρουση ανάμεσα στο βιολογικό σας προγραμματισμό και το σύγχρονο τρόπο ζωής, που έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια.

Γιατί πεινάτε;
Λόγω ορμονών: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς σας κάνει να πεινάτε; Δεν είναι μόνο το αχνιστό πιάτο με λουκάνικα από το μενού του εστιατορίου. Η όρεξή σας ελέγχεται από μια σύνθετη ομάδα ορμονών και πεπτιδίων που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ του στομαχιού και του εγκεφάλου σας. Είναι ένα πολύ έξυπνο σύστημα, αλλά, δυστυχώς, όχι αλάνθαστο. Επειδή εξελίχθηκε όταν η τροφή ήταν δυσεύρετη, η παρόρμησή σας να φάτε είναι ισχυρότερη από την αίσθηση του κορεσμού, έτσι μπορείτε εύκολα να την αγνοήσεις. Και επειδή οι πλούσιες σε λιπαρά ή σάκχαρα τροφές είναι διαθέσιμες όλη μέρα μπορείτε να αγνοήσετε αυτή την παρόρμηση όσο συχνά θέλετε.
Βρίσκετε συναισθηματικό “καταφύγιο”: Ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί επίσης την τροφή για να σας κάνει να νιώσετε χαρούμενοι. Το φαγητό δεν έχει να κάνει μόνο με το να χορτάσετε. Έχει επίσης να κάνει με την απόλαυση – προκαλεί ευχαρίστηση στον εγκέφαλό σας. Έτσι, όταν βλέπετε κάτι που σας αρέσει, θέλετε να το φάτε για να προκαλέσεις περισσότερη ευχαρίστηση.

Πώς θα διακρίνετε την πείνα σας

Η πείνα είναι ένα αίσθημα κενότητας που αυξάνεται σιγά σιγά και συνήθως συνοδεύεται από γουργουρητό και ζαλάδα. Αυτό το αίσθημα εξαφανίζεται όταν τρώτε κάτι.
Η συναισθηματική πείνα έρχεται γρήγορα και συνήθως είναι μια έντονη λιγούρα που επέρχεται όταν βαριέστε, είστε στεναχωρεμένοι ή χρειάζεστε κάτι γλυκό για να χαρίσετε απόλαυση στον εγκέφαλό σας.
Το μυστικό

Τρώτε αργά και συγκεντρωθείτε στο μάσημα –και την απόλαυση- της τροφής που καταναλώνετε. Αυτό θα δώσει χρόνο στα σήματα κορεσμού του σώματος να φτάσουν στον εγκέφαλο

omorfamistika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...